Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

isia33 22:34, 23 cze 2012

Moje Annabellki.

Evchen 10:47, 25 cze 2012

Piękne Anabelki Kuleczki podobne do kaliny

abiko 10:51, 25 cze 2012

moja Limelight tez ma żółte listki od środka.. czyżby zasilanie.. tylko w środku to żółknięcie, reszta ładna, chociaż kwitnąć chyba w tym roku nie będzie..
KasiaBawaria 10:54, 25 cze 2012

Moje nie zolkna,a jedynie zasilalam maczka rogowa (w tym roku sadzona,wiec nie zasilam jeszcze).

Dlaczego sadzisz ze nie beda w tym roku kwitly?
U mnie kwitnienie zaczely edless sommer,jeszcze sa male,bo rowniez wiosna sadzone.

Uploaded with ImageShack.us
arcobaleno 13:02, 27 cze 2012

isia - piękne Anabelki ! I jak licznie kwitną

Moje ogrodowe gruntowe w tym roku mocno przemarzły - ale jedna ma sporo pączków - na jednej rabacie rosną - ki czort?
Te w piwnicy zimowane kwitną niezawodnie

Teraz czekam na kwiaty anabellek i limelightów - mam je pierwszy rok, więc czekam jak na szpilkach
KasiaBawaria 14:18, 27 cze 2012

A w jakich warunkach zimujesz hortensje?Bo tej zimy zimowalam sadzonki i tylko dwie z 6 przetrwaly.Niewiele podlewalam,trzymalam w ok 14 stopniach na zachodnim oknie.
Czarny_Tulipan 19:35, 01 lip 2012

Czy ktoś pomógłby zidentyfikować mój okaz? kupiłam ją na alle..4 lata temu jako pojedyncze gałązki- no właśnie nie pamiętam CHYBA nicco blue, no ale...po pierwsze po 2 sezonach okazało się, że kwitnie na pędach jednorocznych, po drugie: pomimo podlewania nawozem, który miałby zmienić kolor hortensji na niebieski moje nie zmieniają( więc chyba nie mogą być blue), na początku jest różowa potem zielenieje. te kwiatki, które wchodzą w "skład" pąku są bardzo duże - obok dla porównania kwiatek różowej "anabelki". Jestem bardzo ciekawa co ja wtedy kupiłam )? zrobiłam w czerwcu kilka sadzonek z tych hortensji -mam nadzieję, że mi wyjdą-to moja pierwsza próba rozmnożenia ich. w związku z tym mam jeszcze pytanko: czy jeśli-hipotetycznie oczywiście urośnie mi tych 8 sadzonek z cudownej "matki" i posadzę je w pełnym słońcu cały dzień ale zapewnię to przysłowiowe wiadro wody dziennie to powinny dać radę czy muszę zbudować jakiś mur, żeby zapewnić im optymalne warunki?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie, pozdrawiam miłośników hortensji

arcobaleno 22:50, 01 lip 2012

Ja zimuję w piwnicy przy oknie - podlewanie bardzo oszczędne, ale na pewno mają tam niższą temperaturę - myślę, że ok 5 stopni zimą.
Netka 18:31, 03 lip 2012

Podpowiedzcie Kochani kiedy i jak często nawozić hortensję Limelight posadzoną teraz ?
Evchen 20:56, 03 lip 2012

Netko, a pytałaś sprzedającego czy nawoził?... Moje dwie nie wymagały zasilania, mam je tylko zasilić na zimę - nawozem zimowym