Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

akanta 21:43, 17 maj 2012

Sebek napisał(a)
Beatko - posadziłbym na pierwszym stanowisku - jest bardziej odpowiednie

Stychaz - no nie wiem - może były zalane, albo po prostu przemarzły, choć to byłoby dziwne...No nie wiem - ja bym zaryzykował jeszcze raz, ale może z innymi bukietowymi.

Witajcie Beatko i Sebku.Ja myślę,że i drugie miejsce nie jest złe jeśli jest ziemia dość wilgotna i chłodek powiewa od zacienionej ściany i to zależy czy będzie tam rosła samotnie czy może podłoże będzie zacienione.Hydrangea -to inaczej wodny krzew wiec jeśli "nogi w wodzie" a głowa nieco w słońcu bocznym zza domu to nie będzie jej szkodziło.Moje rosna od południowo-zachodniej na przesmkującym sie słońcu przez korony sosen i wysokich świerków i zobacz jak mają się dobrze.Pozdrawiam. img]
akanta 21:59, 17 maj 2012

Gardenarium napisał(a)
Fajny komplet zdjęć. Od wiosny do jesieni.

Hydrangea arborescens "Anabelle"

Witaj Danusiu ! Powoli się rozkręcam w tak miłym towarzystwie bo Twoje słowa dodały mi odwagi-dziękuję.Pewnie popełniam nieświadomie jakieś błędy ale proszę o korektę i zwracanie uwagi.A odnośnie Hortensji Anabelle to jest ona niezwykle dostojna.Dostalam jej sadzonki już z korzonkami /wychodziły spod agrowłókniny bokiem/ rosna w doniczkach/.Cieszę się już jak wyobrażam sobie taki widok nieskazitelnej bieli.Ciebie chce zapytać czy je skracasz wiosną i wycinasz drobne pędy aby sie nie pokładały.Pozdrawiam serdecznie.Edytuję jeszcze wpis ,przepraszam za zawracanie głowy ,dalej poleciałam i doczytałam ,widzisz jaka ja niekumta?
Sebek 06:07, 18 maj 2012

Świetnie się mają - i kwitną!

U mnie jedna ogrodowa ma pączek - taka gałązka przy ziemi - ale dobre i to
stychaz 06:17, 18 maj 2012

Witaj Akanto, czy możesz zdradzić co to za drzewo/krzew wielopienny tuż za funkiami?
Nati 21:59, 29 maj 2012

hej witam, jestem nowa, mam pytanko czy hortensję pnącą mogę posadzić na wystawie południowo-zachodniej od 13 jest tam ostre słońce w zaciszu aż do wieczora a jeśli nie polećcie proszę pnącze na kratkę altany efektowne a nie uciążliwe pozdrawiam
Joaska 13:28, 05 cze 2012

Mam pytanko moze ktoś będzie umiał zidentyfikować hortensję po liściach, latem miała białe kwiatostany raczej spore kulkowate

może to być grandiflora?????????????
KasiaWB 18:48, 05 cze 2012

Nati napisał(a)
hej witam, jestem nowa, mam pytanko czy hortensję pnącą mogę posadzić na wystawie południowo-zachodniej od 13 jest tam ostre słońce w zaciszu aż do wieczora a jeśli nie polećcie proszę pnącze na kratkę altany efektowne a nie uciążliwe pozdrawiam

Właśnie zgłębiam temat hortensji pnących i powiem tak: to zależy od odmiany bo są odmiany do cienia i na słońce
KasiaWB 18:50, 05 cze 2012

Joaska napisał(a)
Mam pytanko moze ktoś będzie umiał zidentyfikować hortensję po liściach, latem miała białe kwiatostany raczej spore kulkowate

Nie jestem specjalistą,ale myślę, że z całą pewnością...... to niestety nie jest grandiflora
Mi wygląda na Anabelkę patrząc po liściach, pędach i pączkach
Ania_79 07:41, 06 cze 2012

Mam pytanie- czy można posadzić hortensje ogrodowe od strony północnej domu? (trochę słońca rano i po godzinie 18-tej) . Posadziłam tam w tamtym roku kilka hortensji i żadna nie ma pąków, a niemożliwe, że przemarzły, inne ogrodowe posadzone w półcieniu pod drzewami mają pąki,więc się zastanawiam, czy cień może wpłynąć na nie wykształcanie się kwiatostanów? Czy może dzieje się to z opóźnieniem? Czy ktoś ma hortensje rosnące i dobrze kwitnące w całkowitym cieniu?
Sebek 09:05, 06 cze 2012

KasiaWB napisał(a)

Nie jestem specjalistą,ale myślę, że z całą pewnością...... to niestety nie jest grandiflora
Mi wygląda na Anabelkę patrząc po liściach, pędach i pączkach

Anabelle - zobacz na moje i porównaj