Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

KasiaBawaria 08:32, 13 lip 2012

Hmm teraz po zobaczeniu incredibal juz nie jestem pewna czy zdejcia ktore wstawilam,to anabelle.Bo hortensje sasiadki wogole sie nie pokladaja,maja sztywne pedy.

16:59, 13 lip 2012
Aniu - pięknie dziękuję za identyfikację Silver Dollar. A już myślałam, że kupiłam kolejną odmianę, którą już posiadam.

Serdecznie pozdrawiam
Jagoda
Sebek 23:21, 13 lip 2012

kasiavohenstrauss napisał(a)
Hmm teraz po zobaczeniu incredibal juz nie jestem pewna czy zdejcia ktore wstawilam,to anabelle.Bo hortensje sasiadki wogole sie nie pokladaja,maja sztywne pedy.

A zobacz na tą Bounty co wstawiła Ania - może właśnie ona ją ma. Bo są różne drzewiaste i może jedne mają sztywniejsze pędy a inne mniej
asica 10:35, 14 lip 2012

ewaglen napisał(a)
A ta hortensja to niby Incredball ale wcale nie ma kulistych kwiatostanów.

[/img]

To są dwie hortensje: Anabelle po lewej (dwie kulki) i Incredbal za po prawej. W zeszłym roku Incredbal kupiona kwitnąca miała olbrzymie kule. W tym - niewiele różnią się od anabelki (anabelka miała wiosna przycięte pędy bo chorowała, dopiero odrasta dlatego ma mało kwiatów).
Hortensje są regularnie nawożone nawozem do hortensji substrala, przed posadzeniem dostały solidną porcję kompostu, a jednak kule nie wykształcają się tak wielkie jak u producenta. Choć też są piękne.

KasiaBawaria 12:03, 19 lip 2012

Powiedzcie mi prosze,ile musze przeznaczyc miejsca na anabelle?obok mam miskanta i sie zastanawiam ile trawy musze usunac po obu stronach,by mogla sie rozrosnac.
dajana 12:13, 19 lip 2012

GabiK napisał(a)
EWIKN , Phantom to hortensja bukietowa, nic jej nie będzie od mrozu. Kwitnie na jednorocznych.

Mam dwie hortensje Phanton i dwie Anabel i jeszcze jakies ale nie pamiętam Te pierwsze mają brozowiejące listki,, kwiaty marne ,,na co mogą chorowac ? Zapomniałam dodac ze przemarzły w maju,, juz drugi rok to samo.jednak przemarzają Anabell jest zdrowa,nigdy nie przemarzła lecz ma wiotkie łodygi co powoduje że po deszczu sie pokłada Jest ładna ale nie tak zachwycająca jak inne gatunki .
Gardenarium 19:17, 21 lip 2012

kasiavohenstrauss napisał(a)
Powiedzcie mi prosze,ile musze przeznaczyc miejsca na anabelle?obok mam miskanta i sie zastanawiam ile trawy musze usunac po obu stronach,by mogla sie rozrosnac.

Ja to sadzę co pól metra, ale jestem znana z ciasnoty

Instagram Ogrodowiska
KasiaBawaria 14:34, 23 lip 2012

Hmm,to faktycznie ciasno,myslalam,zeby zostawic jej ok metra.

A kto mi powie co to za hortensja?Zakochalam sie!Jest wielka,gesta i poprostu sliczna.Min 2 metry ale raczej wiecej.

Uploaded with ImageShack.us
Artrax 21:06, 23 lip 2012

Wygląda mi to na Hydrangea paniculata 'Grandifłora'
KasiaBawaria 07:46, 24 lip 2012

Po czym poznajesz?W okolicy sa tez inne hortensje,ktore maja wiecej platkow plodnych.Ta ze zdjecia ma tylko i wylacznie kwiaty plodne.Plonnych wogole.Jest biala,nie kremowa.Zalezy mi na prawidlowym rozpoznaniu,bo chce zakupic taka do ogrodu,musze wiec byc pewna odmiany.Moge zrobic lepsze zdjecie.