Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Nikita 19:34, 09 lut 2014

Carola byłam dzisiaj w szmaragdowym, prawie godzinę grabiłam trawnik i tak mi się przypomniało, że ty co roku wertykulację przeprowadzasz. Powiedz mi kochaniutka, czy powinnam też zastanowić się nad nią (nigdy nie robiłam). Czy na prawdę warto? Napisz mi coś o tej wertykulacji, bo ja w tym temacie jestem zieloniutka jak trawniczek na wiosnę.
Pozdrowienia przesyłam.
popcorn 20:02, 09 lut 2014

Nikita, ja tylko w raz w ubiegłym roku wertykulowałam, pierwszy raz w życiu. Czy warto? Może jak ktoś ma równiutki trawnik, no i nie glinę, jak u mnie. Ja już chyba nie będę tego robić, bo lepiej zrobię to grabiami. Trawnika mamy mało, do tego jest krzywy, a ziemia nie poprawiona pod niego.

Wertykulator miejscami mi zorał ziemię (tam gdzie było wyżej), miejscami się prześliznął nad (w dołkach). No i mam wrażenie że się "ślizgał" po tej mojej glinie - jak wyschnie robi się strasznie twarda skorupa... i niedokładnie wyczesał trawnik ze starych, wyschniętych źdźbeł... może trzeba było w poprzek jeszcze raz czy dwa przejechał, ale tak orał że miałam wrażenie że nic z tej trawy nie zostanie... a może się nie znam i trzeba było poprawić? nie wiem.

wypożycz, zobaczysz sama
Nikita 20:57, 09 lut 2014

Mam możliwość wypożyczenia za darmo, ale u mnie też "góry i doliny"....boję się trochę....jak go całego przeoram.....
Mam jeszcze trochę czasu ...zastanowię się.
popcorn 08:10, 10 lut 2014

Jeśli za darmo, to bierz. Do zera nie przeorało, łysych placków prawie nie było, swoją robotę wykonał. Ale pobojowisko było straszne, "po". Ja przelecę grabiami i tyle na ten rok Za rok się zastanowię.

Miłego dnia! Ech, poniedziałek
bacowa 09:11, 10 lut 2014

Karola ,nasiona werbeny też trzymałaś w zamrażalniku,przed siewem, jak tu dziewczyny piszą.?
popcorn 09:15, 10 lut 2014

Ewo, nie trzymałam. Rok temu też nie, może dlatego tak długo kiełkowały? Teraz też nie potrzymam, bo są już w ziemi od 10 dni i kiełków jeszcze nie widać:/

pozdrawiam!!
bacowa 09:36, 10 lut 2014

Wzięłam 3 dni urlopu żeby przemalować krzesła w jadalni , ale farby jeszcze nie doszły, jestem zła.
Pomyślałam żeby iść do ogrodu wyciąć trawy, czy to jeszcze nie za wcześnie? ,chyba mrozy jeszcze nadają .

edit. właśnie przeczytałam mejla od pracowni farb , gdzie zamawiałam że "opóżnienie nastąpiło z przyczyn nie zależnych od nas ". ech życie...
popcorn 09:41, 10 lut 2014

Ewo, ja wczoraj się szwendałam po ogródku. I też stwierdziłam że na wycinanie traw i resztek bylin chyba za wcześnie. Jeszcze będzie zimno, może będzie jeszcze śnieg...

Z urlopem - kicha:/

to jak, mrozisz werbenę swoją??
bacowa 09:47, 10 lut 2014

Część nasion w lodówce, za 2 dni posieję, zobaczymy jak będzie kiełkować przemrożona.
renatamama3 13:42, 10 lut 2014

U mnie werbenka ,też była w zamrażalniku ,właśnie posiałam ,troszkę zostawiłam i posieję do gruntu ,zobaczymy która metoda będzie lepsza ,też traw jeszcze nie tnę ,chodź kusi ,poczekam jeszcze do marca chyba .pozdrawiam