Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Anita1978 20:48, 11 maj 2014

Te orliki pełne śliczne, ja nie kupiłam w końcu...a domek dla owadów sama robiłaś? Ładny. No i ta petunie czy surfinia co była dzisiaj na targach Pasowałaby ci!
popcorn 20:52, 11 maj 2014

Anitko, mam siewkę pełnego orlika, to Ci przywiozę do Bogdzi Zakwitnie za rok. A dzisiaj kupiłam ciut inny, wyższy. Chyba inny Poszukam dokładnie wokół tego krzaczka - dzisiaj przy pieleniu zauważyłam siewkę (a w okolicy innych orlików nie ma), może i druga dla Małgosi się znajdzie, bo jej się spodobał!
Petunie kupiłam 2 w Augustowie i wystarczy jak na balkonowe kwiatki Czarna, jak się rozrośnie, powinna dobrze wyglądać na garażu
Domku nie robiłam sama, jakbym się za to zabrała to z rok by potrwało, hihi
Kasya 21:00, 11 maj 2014

popcarol napisał(a)
Kasiu, u nas lało i to porządnie, więc pewnie niewiele bym zrobiła.. a jak wróciłyśmy, to już obeschło, trawnik za domem skosiłam, M mi przykręcił doniczkę na ścianę garażu i domek dla owadów Jupi!

Powojnikom postawiłam pergolki po fasoli, bo na łuk się chyba ni doczekam

swietny domek, ktos juz tam mieszka ?

i obeliski fajne, gdzie kupilas ? bo potrzebuje cos podobnego
Krys 21:35, 11 maj 2014

Oj fajne spotkanie
popcorn 21:37, 11 maj 2014

Kasia, domek dopiero dzisiaj zawisł, jak coś zamieszka, nie omieszkam zameldować
Obeliski kupiłam 3 lata temu na allegro. Ale wyblakły już od słonka, no i mocna konstrukcja toto nie jest rurki puste w środku... jeszcze chwilę posłużą, potem zainwestuję w jakąś kowalską robotę.

Krysiu bardzo fajnie było, szkoda że Cię nie było!!
agatanowa 21:52, 11 maj 2014

Hej Karolina, nie napisałabyś mi jak u Ciebie się sprawuje jabłoń James grieve, dobre ma jabłka, jak z chorobami/przemarzaniem/owocowaniem, etc? Lubię smaki winno-kwaskowe, jabłka chrupiące i soczyste. Czy smak mozna porównac do jakiegoś bardziej popularnego jabłka? Duża Ci urosła ta jabłoń?

Kupiłam ubiegłej jesieni tę jabłoń, która jest na razie patykiem. I co znalazłam dwa dni temu? Lichę zieloną, ktora zeżarła listki z góry i maleńkie kwiatuszki!

Z góry dzięki wielkie.
agatanowa 21:55, 11 maj 2014

popcarol napisał(a)

Jedyny pąk ubiegłorocznej piwonii

ja też tak mam! dokładnie jeden. Ale i tak się cieszę Ania-monteverde przykazała podłozyć kompostu lub obornika, tego drugiego dałam. Może w przyszłym roku będzie lepiej

orliki mnie zauroczyły - takie bogactwo kwiecia
agatanowa 21:57, 11 maj 2014

popcarol napisał(a)

Eden Rose będzie obsypana kwiatami

o pierniczę, ale pąków! I to na edence. Moja jakaś taka czerwona w porównaiu z Twoją. Ile już ją masz?
Anita1978 07:14, 12 maj 2014

popcarol napisał(a)
Anitko, ja Cię jeszcze poproszę o przepis na ten puchaty biszkopt. Może wreszcie by mi wyszedł Był obłędny!!

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, miksować, dodawać kolejno po żółtku, miksować na puchatą masę, na koniec dodać przesiane mąki i lekko (!) wymieszać łyżką. Nie mikserem!!! Tortownice wysmarować i wysypać mąką tylko spód. Piec w podgrzanym piekarniku na temp 165 stopni ( bez termoobiegu, grzanie góra -dół) około 45 min. Sprawdzić patyczkiem czy sie upiekło.
Jezęli robisz tort, to po wyjęciu z piekarnika upuścić biszkopt na podłogę, lub blat z wysokości ok 60 cm- będzie równy wtedy i nie opadnie! pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku!!!
Można dodać na wierzch , przed pieczeniem, owoce, rabarbar, truskawki, borówki itd.
popcorn 08:23, 12 maj 2014

agatanowa napisał(a)
Hej Karolina, nie napisałabyś mi jak u Ciebie się sprawuje jabłoń James grieve, dobre ma jabłka, jak z chorobami/przemarzaniem/owocowaniem, etc? Lubię smaki winno-kwaskowe, jabłka chrupiące i soczyste. Czy smak mozna porównac do jakiegoś bardziej popularnego jabłka? Duża Ci urosła ta jabłoń?

Kupiłam ubiegłej jesieni tę jabłoń, która jest na razie patykiem. I co znalazłam dwa dni temu? Lichę zieloną, ktora zeżarła listki z góry i maleńkie kwiatuszki!

Z góry dzięki wielkie.

hej! zadowolona jestem z tej jabłonki, jabłka ma dość twarde, ale bardzo dobre w smaku. Na tę chwilę nie potrafię sobie przypomnieć do czego można jej smak porównać.. może alwa, ale dużo twardsza?
Nie choruje, nie przemarza, owocuje co roku, chociaż w ubiegłym roku prawie nie było jabłek, za to 2 lata temu aż się uginały gałęzie. Może po tej ciężkiej zimie? Muszę przyuważyć czy aby nie owocuje mocniej co 2 rok. Patyk Ci szybko urośnie, na robactwo popryskaj czymś, powodzenia!