Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 08:25, 12 maj 2014

agatanowa napisał(a)

ja też tak mam! dokładnie jeden. Ale i tak się cieszę Ania-monteverde przykazała podłozyć kompostu lub obornika, tego drugiego dałam. Może w przyszłym roku będzie lepiej

orliki mnie zauroczyły - takie bogactwo kwiecia

Wiesz, to było tylko kłącze kupione w ubiegłym roku, wysyłkowo przez allegro. Więc jest tylko jedna łodyga na razie, ale zakończona kwiatuchem, co mnie bardzo cieszy Ja wiosną podsypałam wszystko kurzym nawozem, bujnęło
popcorn 08:26, 12 maj 2014

agatanowa napisał(a)

o pierniczę, ale pąków! I to na edence. Moja jakaś taka czerwona w porównaiu z Twoją. Ile już ją masz?

hej, Eden mam od 2012 (od jesieni); jest podobno różą pnącą, więc prawie jej nie cięłam wiosną. Pewnie dlatego już ma i to sporo pąków Czerwona? Pędy? Pąki ma lekko czerwone niektóre i wcale nie wyglądają jak Eden, gdybym nie była pewna że to właśnie tu ją sadziłam hihi
popcorn 08:27, 12 maj 2014

Anita1978 napisał(a)
popcarol napisał(a)
Anitko, ja Cię jeszcze poproszę o przepis na ten puchaty biszkopt. Może wreszcie by mi wyszedł Był obłędny!!

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, miksować, dodawać kolejno po żółtku, miksować na puchatą masę, na koniec dodać przesiane mąki i lekko (!) wymieszać łyżką. Nie mikserem!!! Tortownice wysmarować i wysypać mąką tylko spód. Piec w podgrzanym piekarniku na temp 165 stopni ( bez termoobiegu, grzanie góra -dół) około 45 min. Sprawdzić patyczkiem czy sie upiekło.
Jezęli robisz tort, to po wyjęciu z piekarnika upuścić biszkopt na podłogę, lub blat z wysokości ok 60 cm- będzie równy wtedy i nie opadnie! pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku!!!
Można dodać na wierzch , przed pieczeniem, owoce, rabarbar, truskawki, borówki itd.

Dziękuję!! pyyycha
agatanowa 09:47, 12 maj 2014

popcarol napisał(a)

hej, Eden mam od 2012 (od jesieni); jest podobno różą pnącą, więc prawie jej nie cięłam wiosną. Pewnie dlatego już ma i to sporo pąków Czerwona? Pędy? Pąki ma lekko czerwone niektóre i wcale nie wyglądają jak Eden, gdybym nie była pewna że to właśnie tu ją sadziłam hihi

Karolina, dzięki za wszystkie odpowiedzi, podpowiedzi.

Tak, moja edenka (sadzona późną jesienią ubiegłego roku) ma właśnie pędy czerwone. Listki też, ale te młode. Może tak ma młodzież.
popcorn 09:53, 12 maj 2014

Hm, dziwne.. moja też stara nie jest...
popcorn 11:59, 12 maj 2014

jeju jaka ulewa i grad! buu pomidory mam odkryte
uch
popcorn 13:54, 12 maj 2014

Grad padał ze 3 minuty, po czym się błyskawicznie roztopił
I świeci słonko
Przez okno zauważyłam że piwonia krzewiasta zakwitła, nareszcie! Boska jest, kupiłam sobie nową, kolejną, wczoraj w Piotrkowie na targach, ale musi urosnąć

Winchester Catherdal coraz pełniejsza, ale oczywiście już ma mączniaka

I czosnki
popcorn 19:54, 12 maj 2014

Dzisiaj tylko wyczyściłam akwarium i filtr i zmieniłam część wody. Wypadałoby wymienić kiedyś całość, z płukaniem żwirku włącznie, ale... rybki tak urosły (gurami), że mi się do siatki nie mieszczą Zresztą złapać je w tak dużym akwarium to katastrofa

Ogródek - może jutro. Lało dzisiaj kilka razy, 2x padał grad (krótko i chyba żadnych szkód nie poczynił).

Miłego wieczoru!
Bogdzia 20:13, 12 maj 2014

Piękna ta biała piwonia w jakim sklepie kupowałas bo jesli Ci taka przysłali to mozna im zaufac. Jaki grad i deszcz? U mnie nic ale lepiej niech nie przychodzi.
Kasya 20:31, 12 maj 2014

Piekna piwonia, bardzo je lubie