Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 09:52, 17 maj 2014

U nas też leje prognozy.. hm, chyba lepiej mieć do nich dystans Podobno jutro ma być lepiej nie mogę się doczekać!
agatanowa 09:52, 17 maj 2014

Anita1978 napisał(a)

Deszcz zmyje mszyce

a nawet bardziej przędziorka, mszyce chyba tak ąłtwo się nie dają
popcorn 09:53, 17 maj 2014

Zamówię sobie chyba pełne orliki; cebule-kwiatowe.pl czyli benex ma wyprzedaż po 1 zł. To tylko kłącza, ale do tej pory wszystko od nich ładnie mi rośnie, więc chyba zaryzykuję
popcorn 09:54, 17 maj 2014

agatanowa napisał(a)

a nawet bardziej przędziorka, mszyce chyba tak ąłtwo się nie dają

Trochę im utrudni życie, pamiętam był kiedyś taki sposób, żeby mszyce traktować wodą z węża pod wysokim ciśnieniem
agatanowa 09:55, 17 maj 2014

popcarol napisał(a)
Parę mokrych fotek

Karolina, ale masz busz!!!! Na oko to bardzo szerokie te rabaty, z 3-4 m? Widzę - jesli oko nie myli - szał różany!

Orlik piękny, szkoda, że go wywaliło. Ja sie orlikó dochować nie mogę

Cis też biedak, co to za odmiana, jakiś Wojtek?
popcorn 09:58, 17 maj 2014

Agatko, rabaty mają szerokość ok 2,5-3 metrów - jest obwódka żwirowa wokół domu i rabaty no, busz jest, nie da się ukryć Róż sporo nasadziłam w ubiegłym roku, zima była łaskawa, czekam na kwiaty i zapachy
Cisy kolumnowe, nie wiem jakiej odmiany, bo zdobyczne. Orliki te zwykłe fioletowe sieją się na potęgę. Jak zbiorę nasiona, mogę Ci posłać, i tych i tych pełnych - zwłaszcza na te pełne czekam i nie tylko ja hihi

pozdrawiam!
agatanowa 09:59, 17 maj 2014

Anita1978 napisał(a)
Karola
, Ania DS od róż napisała:

"Anita1978 napisał(a)

Mikstura na mszyce (Anity1978)
4 litry wody
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Łyżka oleju
0,5 łyżeczki płynu do mycia naczyń
Pól szklanki octu
Opryskujemy róże raz w tygodniu przez cały okres wegetacji, tylko nie w słońcu a najlepiej po zachodzie- ze względu na olej.

To są wymieszane dwie mikstury, jak je będziecie używać raz w tygodniu (po co??) to zapewniam, że będziecie mieć po różach. I z ekologią można przesadzić.
Jeszcze jedno - na mszyce soda jest niepotrzeba, wystarczy ocet z płynem do naczyń.
Sodę, podobnie jak i mleko stosuje się na mączniaka, na pierwszym etapie (potem juz nie pomoże) i też nie przez cały sezon. Soda zostawia biały nalot, który wygląda, jak mączniak (dopóki go deszcz nie spłuka) więc ne wygląda efektownie. Nie piszę już o tym, że pewnie kilka osób ten nalot będzie wciaż kojarzyć mączniakiem i wciąż będzie pryskać i pryskać

Olej nie ma nic do słońca, chodzi o wodę, skroplona na lisciach działa jak lupa i skupia promienie słoneczne, parząc liście.

Ona się zna, więc może ma rację! Ja stosowałam w poprzednich latach, ale nie co tydzień, a może ze 3 razy w sezonie....piszę, żeby nie było na mnie....może nie dodawaj sody....ja już nie wiem, u mnie róz nie zniszczyło, ale ja tak często nie pryskam....

Anita, ale mądrości! Dziękuję, wklejam do excela
popcorn 10:09, 17 maj 2014

Zrobiłam zakupy, czekam na paczkę ups, gdzie ja to wszystko zmieszczę?
gusiarz 10:11, 17 maj 2014

Karolina moja robinia i lipka po ostatnich wiatrach i ulewach pokrzywiło bardzo... oba drzewka odstają od pionu o jakieś 30st.... a już się cieszyłam że paliki poszły precz... Trzeba będzie chyba odciąg zrobić, ale najgorsze, że raz wieje z jednej strony, a raz z innej.
Coś mi się kołacze, że miałaś akwarium... kojarzę, bo ja też mam. Jak ci roślinki rosną? Masz co2?
agatanowa 10:25, 17 maj 2014

popcarol napisał(a)
... Orliki te zwykłe fioletowe sieją się na potęgę. Jak zbiorę nasiona, mogę Ci posłać, i tych i tych pełnych - zwłaszcza na te pełne czekam i nie tylko ja hihi

pozdrawiam!

Powiem szczerze, że byłabym zobowiązana Karolina, a powiedz mi, czy te nasiona trzeba stratyfikowac przed wysiewem?