Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 09:30, 21 paź 2012

Hej Renatko!
Ciekawe czy ta czereśnia rzeczywiście będzie kolumnowa - fajnie byłoby!
Moja Umbraculifera - w sumie mam trzy, tym z tylu znowu się zerwały sznureczki, muszę im zamontować nowe tyczki, a te - mniejsze - przywiązać do pnia, żeby prosto rosły Szczepione na wysokości ok 1.8 m, maja ok 2.1-2.2 metra.

Na wiosnę może je ciachnę, żeby im się korona zagęszczała? Mam wrażenie ze w tym roku wcale nie urosły... sadzone rok temu, jesienią.

I na deser moja różyczka - miniaturka Sweet Dreams

Graham Thomas, czerwona angielka NN i 2x Szekspir się moczą Szekspir miał być jeden - drugiego dam Przemkowi; ale jak rozwinęłam z torfu okazało się ze są 2 małe razem
popcorn 10:31, 21 paź 2012

Nie wiem jak to możliwe, ale znowu nazbierałam cala miskę fasolki szparagowej Liscie zmrożone, ale strąki ok. Ostatni raz w tym sezonie - uff
Rękawiczki przemoczone... dobrze ze jeszcze 2 pary w zapasie Różyczki posadzę wieczorem, niech posiedzą w wodzie trochę Przydałoby się przekopać już warzywnik, ale to już w tygodniu, nie ma co przeginać w niedziele
majkel0326 10:54, 21 paź 2012

Jeszcze masz fasolkę Karolcia? Moja przeszła już do historii Ja dziś choćbym chciała coś porobić w ogródku to nie mam szans,mgła taka,że nic nie widać
Hogata 11:55, 21 paź 2012

popcarol napisał(a)

Moja Umbraculifera - w sumie mam trzy, tym z tylu znowu się zerwały sznureczki, muszę im zamontować nowe tyczki, a te - mniejsze - przywiązać do pnia, żeby prosto rosły Szczepione na wysokości ok 1.8 m, maja ok 2.1-2.2 metra.

Na wiosnę może je ciachnę, żeby im się korona zagęszczała? Mam wrażenie ze w tym roku wcale nie urosły... sadzone rok temu, jesienią.

Może w tym roku za bardzo nie urosły, bo przeznaczyły siły na ukorzenienie się. Jestem ciekawa czy wiosną ruszą? Będę podglądać.
renatamama3 13:18, 21 paź 2012

Uf róże posadzone zaraz zmykam do Rabszyna na zamek. Te twoje duże te w szkółce miały ok 130 -140 ja się zastanawiam nad Kazanem wole taki rozczochrane.
popcorn 16:27, 21 paź 2012

Witajcie Dziewczyny!
Maju - fasolkę sieje sukcesywnie, jak tylko mam wolne miejsce tam wrzucam fasolkę Sporo jej jemy, choć po tym sezonie mam już jej szczerze dosyć - ani razu nie kupiłam, a sąsiadki i Teściowie obdarowani
Możliwe ze tak jest jak piszesz, Agato - bo przyrosty parę cm najwyżej... wiosna je delikatnie obetnę i podsypie granulkami obornika, to rusza

Renatko - tez posadziłam róże, 4 szt. Graham Thomas 2 szt wcisnęłam w żurawkowe pole, 2 żurawki musiałam z tej okazji przesunąć...
Posadziłam tez większość cebul - zostały tylko drobiazgi tulipanowe - z ubiegłorocznych tulipanów których cebulki mi się rozmnożyły cudownie - są same malutkie, ciekawe czy zakwitną w ogóle jakieś??

Wyrwałam wiadro chwastów z warzywnika - po zebraniu fasolki. I drugie przy okazji sadzenia koszyczków z cebulkami - wzdłuż podjazdu. Niedawno w obu miejscach odchwaszczałam.. nic tak dobrze jak chwasty nie rośnie
Potem pojechaliśmy załatwiać internet + Polsat cyfrowy (będziemy mieli TV... w cenie dotychczasowego internetu mamy teraz dodatkowo podstawowy pakiet - jedynie 54 programy czy jakoś tak masakra - w tygodniu wcale nie włączam TV, wiadomości słucham w radiu i co rano przeglądam WP i gazete.pl i mi wystarcza... Młoda sie ucieszy, bo będzie maila bajki...
W Leroy kupiłam kolejna borówkę amerykańską - nie mogłam się powstrzymać... krzak 1.4 metra, przeceniony, resztki zostały... idę go posadzić Obok drugiej borówki przesadzonej z warzywnika gdzie miała za sucho - zagospodarowuje róg działki, tam gdzie Agacia kazała zaokrąglić

Dobrze ze obiad zjedliśmy, to nie muszę nic robić i mogę sadzić dalej Milego!!
popcorn 18:30, 21 paź 2012

Posadziłam borówki - jedna świeżo z Leroy, druga przesadzona z warzywnika. Pod nimi spróbuje rozmnożyć żurawinę - tez lubi kwaśną ziemie. Podlałam cisy, plus ostatnio i dzisiaj sadzone róże; plus przesadzane żurawki. Młoda wyrywała chwasty ze żwirku na opasce domu -= nawet jej się podobało, bo razem M obciął brzoskwinie - powinno się na wiosnę, ale 2 gałęzie wchodziły na dom i przy większym wietrze bałam się o tynk.
Jutro poniedziałek
ka1sia 19:11, 21 paź 2012

Mieliście prawdziwie pracowitą niedzielę Nie martw się poniedziałkiem, szybko minie i znów będzie ...weekend Pozdrawiam, Kasia
popcorn 19:26, 21 paź 2012

Kasia - hmm ten czas to prawdziwie gna - im jestem starsza tym szybciej... ale zdecydowanie bardziej wole weekendy niz poniedzialki
pozdrawiam!
kasik778 20:43, 21 paź 2012

Widzę, ze pracowita niedziela, u mnie też wiśnie Umbry kupiłam niedawno, też wcale nie są proste, na wiosnę muszę im znaleźć tyczki bambusowe i prostować, one podobno w ogóle wolno rosną, zobaczymy na wiosnę