Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Agacia 20:38, 18 paź 2012

popcarol napisał(a)
Agatko!

1/w zimie się zastanowię z której strony da się ciachnąć trawnik za domem i co tam ewentualnie posadzić - marzy mi się szpalerek hortensji. Czy one mają głębokie korzenie? Co do trawnika... w tym roku zupełnie odpuściłam.. w ubiegłym nalatałam się z nawozami, kilkukrotnym grabieniem filcu po zimie, podlewaniem, a potem wyjechaliśmy na wakacje i nie było czego ratować bez automatycznego nawadniania w lecie to masakra...zwłaszcza że pod większością trawnika jest odwodnienie zrobione i przy tarasie studzienka gdzie wypompowywana jest woda w nadmiarze uroki GWC...
2/kanciki przed domem wczoraj ciachnięte! Za domem - yy nie wiem kiedy, może w sobotę
3/mnogość gatunków - przykro mi ale i tak bardzo się ograniczam niby się znam, wizję częściowo mam, ale ograniczyć BARDZIEJ... hmm może kiedyś
4/przy tarasie - był Rh na pniu, zabiłam własnoręcznie nadmiarem nawozów... tam generalne porządki się szykują, miały być w tym sezonie... ale zawsze było co innego do zrobienia, poza tym szkoda mi wyrzucić tych roślin od Babci
5/róg przy kominku od reku okrągły, z góry pewnie nie widać tam gdzie trampolina - na razie nic nie ruszam, bo jak dokupimy działkę za nami to i tak bym musiała wszystko przeorganizować, więc ta część "na potem"
6/Nad ławeczką gniazdko z prądem jest, pomyśleliśmy Ciurkadła tam nie chcę, bo cień cały czas i bym sobie komary pewnie hodowała.. ale pergolę z hortensją pnącą jak najbardziej (hortensja kupiona, pergola nie..)
7/w poletko żurawkowe powsadzam róże - zamówiłam za dużo oczywiście, wszystkie mi się nie zmieszczą przed domem, poza tym Graham Thomas ma żółte kwiaty więc przed dom nie pasuje do bieli i różu (haha, teraz jest tam głównie żółto - przez rudbekie

8/róg tarasu od wschodu - proszę o wyjaśnienia:
Wzdłuż domu są 4 duże bukszpany, z hostami i dąbrówką rozłogową, między nimi hortensje ogrodowe które zawsze marzną więc ich nie widać
Po lewej za szpalerkiem bergenii są 3 cisy - mają stworzyć ekranik (kiedyś):
Tam gdzie worek muszę zaokrąglić bardziej rabatę, rosną tam borówki wysokie. I kształt między cisami a tarasem też - jak??

Przy tarasie - jak pisałam - nadal koncepcji i sił przerobowych brak; jest szpaler z 70 cisów których nie widać i mnóstwo roślinności którą powinnam wyeksmitować ale nie mam serca...
yyy na wiosnę się zajmę (rok temu mówiłam to samo...)
Te ciemne roślinki przy bukszpanach to dąbrówka rozłogowa.

Heej
-Czy hortensje głęboko się korzenią? Dobre pytanie! Nie mam pojęcia... Obstawiałabym pół metra, ale strzelam totalnie
- Z trawnikiem to wiem, że masakra. W ogóle jestem zdania, że jeśli się nie ma nawadniania, a najlepiej nawadniania, trawnika z rolki i dobrej ziemi pod spodem to trawnik zajmuje najwięcej czasu spośród wszystkich prac ogrodowych!
- Kanciki ciachnięte? No to super! Pewnie zaraz natrafię na dokumentację
- Rośliny od Babci - rozumiem i w ogóle się nie dziwię...
- Róg przy regu..hehe, no tak, on jest zaokrąglony, ale miałam na myśli taki konkretny ŁUK Ale ok - lepiej poczekać na nową działeczkę
- Dąbrówka rozłogowa - czy ona ma przez cały sezon takie czarne listki? Podoba mi się!
- Róg tarasu od wschodu :

Buziaki
popcorn 20:43, 18 paź 2012

Ha! No to mam nowe miejsce pod nasadzenia
Dzieki, Agatko! Taki luk mogę robić bez czekania na nowa działkę, bo się mogę nie doczekać Myślałam ze mam robić luk gdzie trampolina... tam wolałabym na razie nie

Dąbrówka chyba cały rok tak samo wygląda... ale teraz wygląda najlepiej, bo po zimie wcale nie wygląda bo jej nie ma
Z trawnikiem - sypnę mu jesiennego i tyle na ten rok... może kiedyś sobie machniemy nawadnianie? Jak dokupimy nowa działkę i tak wypożyczenie glebogryzarki nas czeka, wiec mogłaby przemielić całość i od nowa posiejemy - dodając trochę czarnoziemu? Ale to pieśń przyszłości dopiero...
Ginger 20:59, 18 paź 2012

popcarol napisał(a)
A hosty w donicy mam i ja

Karola ta hosta jest cudna !!!!! Ławeczka też , ale hosta króluje !!!!!!! Szkoda , że nazwa niewiadoma bo jak kupić właśnie taką

Pozdrawiam serdecznie
Urszulla 21:41, 18 paź 2012

Właśnie z tą ciemnozieloną jest piękna, choć ją trochę zagłuszyła Nie wyrzucaj-tak jest ok.
grembosia 00:26, 19 paź 2012

Ja jeszcze w kwestii Twojej ławeczki. Czy trzeba ją impregnować kiedy stoi bez zadaszenia?
To jest drewno bangkira, czy starzeje się podobnie (chodzi mi o kolorystykę) jak teak?
popcorn 08:04, 19 paź 2012

Hej Grembosia, ławeczkę postawiłam i stoi, ale jest prawie cala pod dachem - okapem od garazu. Bangkirai niestety gorzej się starzeje - teak szarzeje tak szlachetnie, a bangkirai - mam tez na tarasie - po roku od impregnacji wygląda tak:

brazowo-szaro... ale taras bez zadaszenia, wiec liczę ze ławeczka dłużej postoi w ładnym kolorze; taras na wiosnę zaolejujemy - robimy to co 2 lata.

Ula ta zagłuszona hosta jest bardziej niebieska niż zielona, ładny zestaw razem, żeby ja wysadzić miałabym problem (bo żółte sa 4, a ta niebieska 1 tylko -choć miałam taki zamiar to na razie niech będzie
popcorn 08:06, 19 paź 2012

Ginger niestety w kwestii nazwy nie pomogę - kupiłam je jako hosta-mix, 5 szt za 10 zł chyba na alle jakoś w zimie w ub roku - i wyrosły
justi 12:24, 19 paź 2012

Karola przeleciałam tak na szybko pismo obrazkowe u Ciebie z kilkunastu stron, no i muszę powiedzieć że dzieje się fajnie, ale o kanciki to koniecznie musisz zadbać już na wiosnę.
Dużo masz roślinek nakupowanych. Super
popcorn 12:26, 19 paź 2012

Hej Justi,
zdopingowana przez dziewczyny kanciki w większości już zrobione A na wiosnę znowu i co - mniej więcej - miesiąc
Roślinek nowych mam - znowu - dużo
pozdrawiam i zapraszam!
Karola
popcorn 12:39, 19 paź 2012

To trochę dzisiejszego pisma obrazkowego

Ostatnie - już chyba (choć wciąż kwitną) - poziomki:

Roślinne zmarzlaki zgrupowane przy wejściu - rozmaryn, werbena (za rada Vity), trawa pampasowa, ostra papryczka, no i chryzantemy

Kolorki jesienne...

Grandiflora nic sobie nie robi z przymrozków

Borówki:

Zurawkowe pole

Rudbekie do ścięcia - bo znów sie rozsieją i będą wszędzie

Kanciki