Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 17:19, 03 lis 2011

Podlałam dzisiaj ogródek. W dzień było 13 stopni, w słońcu sporo więcej. Niezły listopad
Tak sobie myślę o tych moich okazyjnie kupionych na allegro bukszpanach - myślę że gdyby miały uschnąć to już by to zrobiły. Zmieniły kolor, to prawda, zdrowo nie wyglądają, ale jeśli zimę przeżyją to potem będą rosnąć Sadziłam je w sierpniu, to już sporo czasu jednak minęło... jak myślicie?

Podlewałam ze względu na nie i świeżo posadzone cebulki Jest sucho, deszczu nie zapowiadają.. znów sąsiadka się na mnie dziwnie patrzyła
Sebek 20:06, 03 lis 2011

Ja też muszę się wziąć za porządne podlewanie - bo zapowiadają zimno

A sąsiadka niech się patrzy
bociek 20:20, 03 lis 2011

U mnie trawa nie skoszona, nic nie podlane, ale to nie z lenistwa, jak wracamy do domu to juz ciemnica Moze w sobote sie uda podzialac... Tym bardziej, ze w planach sadzenie krokusikow i szafirkow w donice na wiosenne dekoracje przed drzwi No i wianek bede robic, a co, jak wszyscy to wszyscy, bociek tez
Ale do kiszenia kapusty mnie nikt nie namowi, nie moge zapachu... Ja w ogole zapachowo wyczulona jestem i nawet jak sie buraki gotuja to mi sie zbiera na wymioty, dlatego na buraczki i barszczyk wpraszam sie do tesciowej
popcorn 08:30, 04 lis 2011

Sebku - to chyba wszędzie takie sąsiadki
Boćku - no kapusty na razie nie kupiłam... też się zbieram jak sójka Teściowa 30 kg (!!!) zakisiła tydzień temu, jakby co będę wpadać

Moim problemem jest brak piwnicy, więc gdybym zrobiła to minimalną ilość bo po prostu nie mam gdzie trzymać..
pozdrawiam!
popcorn 13:12, 04 lis 2011

Zgrabiłam liście z podjazdu (tu raczej zamiotłam) i z rowu sprzed domu. My nie mamy jeszcze dużych liściastych drzew, ale po drugiej stronie drogi rośnie wielki klon i 2 jesiony. Sąsiadom - z pięknie utrzymanym przedogródkiem (bukszpanowe kule dla których dałabym się pokroić spadają w takiej ilości że trudno w to uwierzyć. Co sobotę walczą odkurzaczem do liści (huczy tak że słychać u nas w domu przy zamkniętych oknach), a potem grabią...

Ja już dzisiaj liście wpakowałam do rowu i tam zostawiłam, bo worki muszę kupić - do kosza na śmieci się nie zmieszczą. Może zostawię w workach i zrobi się ta ziemia liściowa?

Obiecałam sobie że żadnych zakupów roślinno-cebulowych w tym roku już nie robię. I dzisiaj dzielnie zignorowałam paczkowane po 40 cebul tulipany białe z różowym brzegiem, strzępiaste po 12 złotych...

Ehh
piątek weekendu początek
Sebek 16:58, 04 lis 2011

Kup te tulipany - bardzo ale to bardzo się opłaca - u mnie po 1.50 sztuka takich
popcorn 17:45, 04 lis 2011

Już kupiłam Sebku jak były po 14 zł paczka, 3 paczki

Na allegro też są dobre ceny, m.in. u Benek85 (jakis numer na koncu), kupowalam w ubieglym roku, ale dochodzi wysylka. Rozklada sie, jesli kupujesz wieksze ilosci.

Teraz na jesien wsadzilam juz z 400-500 cebul no ale może jeszcze na te się skuszę...
justi 21:45, 04 lis 2011

Karola a po ile kupowałaś te wiśnie, bo nie mogę znaleźć ?
popcorn 23:00, 04 lis 2011

Po 20 złotych, w szkółce pod Krakowem. Taniutko
Gdzieś miałam namiary na nich, znajdę i Ci podam jak chcesz! Węgrzce Wielkie
pozdrówka
popcorn 11:09, 05 lis 2011

Kupiłam dzisiaj 3 paczki tj 120 cebulek plus kilka gratis,
tulipan peoniowy pełny biały z czerwonymi paskami. 30 groszy za cebulkę.

Carnival de nice:

Wszystko przez Sebka

Na wiosnę - o ile nornice nie zjedzą bo nie mam już koszyczków - zakwitnie 250 sztuk