Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 18:50, 04 mar 2013

Biało-fiolet; zastanawiam sie nad ta siatka... nie kupiłam dzisiaj
kupiłam tylko folie do wyłożenia boków skrzyni - żeby woda nie miała kontaktu z drewnem -od środka. I ziemi 6 worków

Diana - niżej = więcej skrzyń Plus mniej wysycha... w tym sezonie będzie niżej

Ewo - z wodą to średnio, zwłaszcza na trawniku. Ale tylko tam większą część dnia jest słonecznie. Pierwsza z lewej skrzynia na trawniku zaczyna wchodzić w "strefę cienia" koło 14,30. A warzywnik jest w słońcu od 10.30 w całości... Dojście jest ok w obu przypadkach. Zanim wszystko urośnie wyglądają średnio... ale i tak lepiej niż podwójnej wysokości skrzynie

Ogarnęłam dzisiaj trochę przedogródek, powoli zaczyna jakoś wyglądać zielenię się bukszpanowe obwódki. Powycinałam resztki bylin i suche trawy. Badyle rozchodnika wrzuciłam na dno skrzyń w warzywniku. Jutro może uda mi się napełnić choć jedną lub dwie, żeby już się ziemia grzała Kupiłam paczkę nasionek cebuli, a jutro na targu dymkę muszę kupić - i będę sadzić, siać sałaty (a mam milion paczek różniastych, bób, marchew i groszek Jupi!!
romka 19:14, 04 mar 2013

pięknościowe skrzynie!!!! Karolka śmiem twierdzić że one będę pięknie wyglądały bardzo szybko
dobry pomysł że będą pojedynczo... w sumie warzywkom zupełnie wystarczy

pracowity dzień dziś miałaś.... kurcze jak czytam to zazdroszczę... i karmię się pozytywną energią
popcorn 19:19, 04 mar 2013

Hej Romka!
Jak ja lubię takie dni, niby tylko 5-6 stopni było (5-6 na samochodowym termometrze, a mój "domowy" termometr zewnętrzny większość dnia pokazywał 1,5 stopnia w cieniu
W słonku bardzo przyjemnie się pracowało! W sumie może z pół godziny się pokręciłam, bo słońce zaczęło się chować, a Młoda robiła się coraz bardziej głodna, więc się schowałyśmy!
Mam nadzieje warzywom wystarczy, a ja mam więcej miejsca i mniej podlewania w sezonie

pozdrawiam!!
Urszulla 19:46, 04 mar 2013

No, no skrzyneczki już gotowe czekają
czekamy więc na pogodę odpowiednią....zobaczę co w nich planujesz
popcorn 20:14, 04 mar 2013

Hej Ula! U nas już dzisiaj było super! Jak na początek marca i dotychczasową pogodę oczywiście

Planuję jednorodne nasadzenia w skrzynkach od ulicy - w jednej groszek, w drugiej bób, w trzeciej marchew z cebulą, w czwartej cebula z sałatkami i może szpinakiem. I aksamitki między skrzynkami

Jutro w drodze do przedszkola stanę na chwilę na targu, dymka powinna być już do kupienia

pozdrawiam!!
popcorn 08:05, 05 mar 2013

Kupiłam sobie przed chwilą na targu pół kilo dymki (15 zł/kg) - zmieszana zwykła, biała i czerwona cebulka. I czosnek do sadzenia I 25 dkg bobu (12 zł/kg) - za 3 zł nasion tyle co w 3-4 opakowaniach... już nie będę kupować bobu w torebkach
I mąkę żytnią na chleb - M będzie piekł Zakwas dostaliśmy od Teściowej
Roślin jeszcze żadnych nie ma, sałatkę -rozsady można kupić, jakby się miało szklarnię

miłego dnia!!
romka 08:41, 05 mar 2013

popcarol napisał(a)
Kupiłam sobie przed chwilą na targu pół kilo dymki (15 zł/kg) - zmieszana zwykła, biała i czerwona cebulka. I czosnek do sadzenia I 25 dkg bobu (12 zł/kg) - za 3 zł nasion tyle co w 3-4 opakowaniach... już nie będę kupować bobu w torebkach
I mąkę żytnią na chleb - M będzie piekł Zakwas dostaliśmy od Teściowej
Roślin jeszcze żadnych nie ma, sałatkę -rozsady można kupić, jakby się miało szklarnię

miłego dnia!!

Karolcia pamiętaj żeby czosnek przed sadzeniem potrzymać w lodówce przez miesiąc, a dymkę posuszyć
popcorn 08:48, 05 mar 2013

hej!
yyy, serio?? wczoraj czytałam o sadzeniu czosnku, każą moczyć noc i sadzić? O chłodzeniu mowy nie było? hm
Dymka wygląda na podsuszoną...
romka 08:51, 05 mar 2013

popcarol napisał(a)
hej!
yyy, serio?? wczoraj czytałam o sadzeniu czosnku, każą moczyć noc i sadzić? O chłodzeniu mowy nie było? hm

wiesz czosnek trzeba stratyfikować czy tam coś, musi mieć przez miesiąc temperaturę poniżej 10 stopni, bo inaczej ząbki się w nim nie wydzielają, tylko rośnie taka czosnkowa cebula
ja kiedyś się zastanawiałam co z moim czosnkiem jest nie teges... dlaczego nie ma ząbków, a potem gdzieś znalazłam odpowiedź... teraz zawsze trzymam go najpierw w lodówce
popcorn 08:54, 05 mar 2013

ok.. a jak posadze za miesiac to nie bedzie za pozno??
k.