Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 23:37, 14 kwi 2021

Urszulla napisał(a)

Wytłumacz jej że smycz i kaganiec to nie koniec świata, gorzej byłoby z maseczką
Za to w swoim ogrodzie ma wolność. My też mamy tylko pogoda nas uziemiła

Oj ta pogoda, nie rozpieszcza nas w tym rokuWiesz jak się na nas dziwnie patrzyła jak pierwszy raz mieliśmy maseczki na spacerze? Pies czyta mimikę twarzy, a tu nagle nic nie widać
sylwia_slomc... 23:37, 14 kwi 2021

kasiek napisał(a)
Dołączam się do życzeń, i dla Ciebie i innych Baranków

Dzięki Kasiu
sylwia_slomc... 23:39, 14 kwi 2021

kasiek napisał(a)
Co do psiny to przypomina mi się mem - ,,powoli-zaczynam-zazdroscic-kurom-z-wolnego-wybiegu"

Pewnie nie jeden uziemiony w domu zazdrości, a jeszcze bardziej zazdroszczą tym co ogrody maja i mogą do nich wyjść. Nie wyobrażam sobie siedzenia w mieszkaniu w bloku, to prawie to samo uczucie co jak się siedzi w więzieniu.....chyba.
gogo 00:17, 15 kwi 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

DziękujęTylkom jak te moje sprowokować do kwitnienia? Mam je trzeci sezon, tylko liście wypuszczają...

Na obrazki włoskie nie ma sposobu, moje mam od 2011 roku i tylko 3 razy kwitły
Liście mają wytrzymałe na zimno, ale żeby kwitły to w maju musi być ciepło, a u nas z tym różnie, zwłaszcza a nocy.
sylwia_slomc... 10:00, 15 kwi 2021

gogo napisał(a)

Na obrazki włoskie nie ma sposobu, moje mam od 2011 roku i tylko 3 razy kwitły
Liście mają wytrzymałe na zimno, ale żeby kwitły to w maju musi być ciepło, a u nas z tym różnie, zwłaszcza a nocy.

No cóż będę czekać może kiedyś w końcu zakwitną.
Joann 10:10, 15 kwi 2021

Sylwuś, a możesz pokazać u siebie te suchodrzewy przycięte? Mam jednego i może bym dokupiła i rabatkę zrobiła? Ciekawa jestem, jak wyglądają formowane.
sylwia_slomc... 11:29, 15 kwi 2021

Joann napisał(a)
Sylwuś, a możesz pokazać u siebie te suchodrzewy przycięte? Mam jednego i może bym dokupiła i rabatkę zrobiła? Ciekawa jestem, jak wyglądają formowane.

Ja swoich nie tnę w kulki, ale sadzonki moich pochodzą właśnie z takich suchodrzewowych kulek, śliczne były dlatego mi się roślina spodobała ja jestem z nich bardzo zadowolona, mam w kilku miejscach ogrodu, przycinam to co mi przeszkadza.
z zeszłego roku przed cięciem

w trakcie cięcia

tak od razu po cieciu

z nich można różne figury formować

Te kulki z których pobrałam moje pierwsze miałam na fotkach w tym laptopie co mi padł i zdjęcia przepadły

Nie musisz dokupywać, oderwij gałązki kilkucentymetrowe z piętką i do ziemi , nakryć woreczkiem z dziurkami i utrzymywać wilgoć po miesiącu już są korzonki Albo przyciśnij temu co go masz kilka gałązek kamykiem do gruntu i sam korzenie puści potem tylko odetniesz i gotowe do sadzeniaSzybko rosną więc za dwa sezony kulki z nich zrobisz
Joann 11:36, 15 kwi 2021

Sylwia, znalazłaś im idealne miejsce! Wyglądają świetnie nad tym oczkiem. Mnie też się podoba ta roślina, tylko nie mam na nią na razie pomysłu. Coś wykombinuję na pewno
Ale czemu taka mało popularna na O.? Zdecydowanie niedoceniona! Trzeba ją zareklamować, u Ciebie wątku będzie miała idealną reklamę
A da radę w cieniu?
Roocika 12:26, 15 kwi 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Pewnie nie jeden uziemiony w domu zazdrości, a jeszcze bardziej zazdroszczą tym co ogrody maja i mogą do nich wyjść. Nie wyobrażam sobie siedzenia w mieszkaniu w bloku, to prawie to samo uczucie co jak się siedzi w więzieniu.....chyba.

Dom Z ogrodem to też więzienia, jak nie można opuścić posesji zgodnie z potrzebą. Okropne uczucie
Po 20 dniach kwarantanny i izolacji jak poszłam na spacer to bolały mnie mięśnie.
ElzbietaFranka 13:04, 15 kwi 2021

Dobrych życzeń nigdy nie za wiele.
Trochę poezji

Aby kurki koko gdakaly,
Koguciki piały,
Ptaszki śpiewały,
Gęsi gęgaly
Wszystkie zwierzątka o pięknym ogrodzie wszystkim ogłaszaly.

Zdrowia i radości. Pozdrawiam