Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:01, 11 wrz 2021

Agatorek napisał(a)

Na razie (ale tylko czasami) kusi mnie, żeby to wszystko zaorać .
To żart oczywiście .
Zresztą łąka to sama się robi, jak eM długo nie kosi .

Niektóre naturalne łąki są piękne, w zależności od tego co w nich rośnie, w swojej na pewno też znalazłabyś różne ciekawe rośliny
sylwia_slomc... 10:02, 11 wrz 2021

Basieksp napisał(a)
Piękna łąka i krajobraz w tle ten krajobraz zawsze mi się u Was podobał, fajnie taki mieć za płotem

Fajnie i nie fajnie, jak pryskają to nie fajnie, jak topi to też nie fajnie
sylwia_slomc... 10:06, 11 wrz 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Sylwio, oprócz zachwytów nad widokiem łąki, zostawiam u Ciebie pytanie.

Czy nie obawiasz sie, że za 2, 3 lata, Twoja praca z dosadzaniem szlachetnych roślin w łąkę, pójdzie na marne z uwagi na nawłoć właśnie?
Czy zamierzasz ją co roku pielić, wycinać, przed rozsiewem? Opanuje Wam całą łąkę i resztę ogrodu. Nie darmo jest na liście inwazyjnych. U nas po pegeerach, całe pola jej kwitną. Szok, jak szhybko zdominowała teren.

To w ramach ostrzeżeń, i obawiam się, że jest już za późno na pozbycie się. U mnie zasiała się jedna, wyrywam wiosną, jak tylko pokaże się siewka, a i to odrasta.

Miłego weekendu.

Hanuś obawiam się trochę, ale rok w rok po przekwitnięciu wyrywamy ile mamy siły właśnie po to by nie zdominowała całości. Mam całe pół ha nawłoci zaraz za ogrodzeniem po sąsiedzku, dlatego się sieje do nas Na rabatach w setkami siewki przez cały rok wyrywam, ale już dołem tuje coraz wyższe coraz więcej zasłaniają. NA górze nie ma takiej zasłony dlatego w łąkę masowo się nasiewa. Pozwalam zakwitnąć dla pszczół, nie pozwalam się wysiewać.
hankaandrus_44 10:35, 11 wrz 2021

Ufff, szkoda by było stracić tyle pracy, tylko przez jedną wszędobylską roślinę.
A i tak z jej wyrywaniem jest dużo zachodu.
Trzymam kciuki i życzę powodzenia w chociaż częściowej likwidacji problemu.
Basieksp 10:43, 11 wrz 2021

Ja mam u siebie taką odmianę nawłoci, która nie rozłazi mi się po ogrodzie, sama się zastanawiałam dlaczego, ale wyczytałam, że są odmiany niższe od tych na ugorach i one się nie rozsiewają, a ja swoją od kogoś dostałam, pewnie to będzie z tych bardziej ogrodowych, mam ją już kilka lat
sylwia_slomc... 21:40, 11 wrz 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Ufff, szkoda by było stracić tyle pracy, tylko przez jedną wszędobylską roślinę.
A i tak z jej wyrywaniem jest dużo zachodu.
Trzymam kciuki i życzę powodzenia w chociaż częściowej likwidacji problemu.

Hanus trzymaj bo taka pogoda jak w tym roku tej roślinie pomaga się panoszyć, grad w czerwcu pościnał i każda gałązka rozgałęziła się na kilka szt. a prócz tego nawypuszczały spod ziemi przez to jest więcej niż by było bez gradu. Identycznie zachowały się sadźce u mnie po gradzie.
sylwia_slomc... 21:44, 11 wrz 2021

Basieksp napisał(a)
Ja mam u siebie taką odmianę nawłoci, która nie rozłazi mi się po ogrodzie, sama się zastanawiałam dlaczego, ale wyczytałam, że są odmiany niższe od tych na ugorach i one się nie rozsiewają, a ja swoją od kogoś dostałam, pewnie to będzie z tych bardziej ogrodowych, mam ją już kilka lat

Nawłoć jest fajna bo daje kolor jesienią przed astrami gdy mało kwitnie, ale nie ta dzika jak moja. Nie zapraszałam jej a mam, zupełnie jak podagrycznik też się pojawił w łące nie wiadomo skąd....pewnie ptaki przyniosły
sylwia_slomc... 17:22, 13 wrz 2021

Taki dziś rocznicowy bukiecik od Emusia
Muszę przyznać bardzo mi się podoba
MartaCho 17:41, 13 wrz 2021

Zatem wszystkiego co najlepsze dla Was!!! Moc radości i miłości na codzień!

Bukiecik jest idealny!
Kasia1980 18:07, 13 wrz 2021

Piękny bukiecik , ten liść w środku zwinięty jest genialny.Wszystkiego najlepszego .