Na razie mam prąd na słupie i w domu na starą tablice doprowadzony więc jeszcze stara instalacja hula, ale może już niedługo, czekam na elektryka kiedy będzie miał czas by przyjść poprzepinać
Czyli wcale nie trzeba grzybni kupować wystarczy rozsypać resztki z lasu żeby ją przeszczepić U nas ziąb teraz. przykrywałam włókniną ścięte dalie bo jeszcze nie wykopane, a nie chcę żeby zmroziło... Nie wiem czy uratuję, ale wyboru nie miałam.
U mnie wszystko się tak zachowuje
Piach, brak deszczu... i tuje. Rośliny są zabiedzone.
Ale staram się jakoś walczyć. Teraz rozrzuciłam kompost na wszystkie rabaty. Od wiosny będzie ostre nawożenie
Piach mam wprawdzie tylko na ścieżkach i wszystko mi się w nich sieje jak głupie, a korzenie ma dwa razy większe od masy zielonej, ale rośnie całkiem dorodne, tyle, że pod piachem folia więc może składniki tak nie uciekają.... A tui u mnie w ogrodzie przeszło 160, rośliny mam w ich bezpośrednim sąsiedztwie, hortki też więc raczej to nie wina tui.
Ale nie masz i tui i piachu!
A to już jest kolosalna róznica.
Pisałam już nie jeden raz, że w moim piachu tuje mają korzenie przy samej powierzchni. I ciągną się na metry w głąb rabat. Wszystko co dobre zabierają tuje na samej górze, a głebiej jest też tylko jałowy piach. I taki jest powód karłowacenia roślin lubiących coś więcej niż piach i słońce
Lawendy rosną u mnie jak głupie!
Juzia tuje bez względu na ziemię mają długi płytki system korzeniowy, ale masz rację w piachu na pewno dwa razy większy. U mnie takie kiepskie giętki w podwórku pod brzozami....