Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 21:02, 15 paź 2024

Urszulla napisał(a)
Jak masz prąd to już postep niesamowity

Na razie mam prąd na słupie i w domu na starą tablice doprowadzony więc jeszcze stara instalacja hula, ale może już niedługo, czekam na elektryka kiedy będzie miał czas by przyjść poprzepinać
sylwia_slomc... 21:04, 15 paź 2024

Monia81 napisał(a)
Czytam o deszczu ze śniegiem, oj jeszcze by się tego nie chciało... a dzisiaj ten ziąb odczuwalny, u mnie teraz 2 stopnie na plusie. Sylwuś jesień przepiękna, cudne widoczki u Was w ogrodzie też tak robię, że obierki z grzybków rozsypuję, dlatego też i u mnie kozaki, maślaki i nawet 3 rydze zebraliśmy

Czyli wcale nie trzeba grzybni kupować wystarczy rozsypać resztki z lasu żeby ją przeszczepić U nas ziąb teraz. przykrywałam włókniną ścięte dalie bo jeszcze nie wykopane, a nie chcę żeby zmroziło... Nie wiem czy uratuję, ale wyboru nie miałam.
Basieksp 22:06, 15 paź 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kolorów jesienią u nas jest moc Też zawsze na jesień czekam choć to pora roku kończąca ogrodowy sezon to ma nieodparty urok w tych kolorach i snującym się babim lecie oraz porannych mgłach. Na te dwa ostatnie zjawiska jeszcze czekam bo na razie nie było w tym roku

Fakt, ja też pajęczyn jeszcze nie miałam w ogrodzie. A bardzo je lubię, takie z kroplami porannej rosy
Juzia 22:38, 15 paź 2024

Ale czemu? Domyslasz Się jaka może być przyczyna? Inne hortki też się tak u Ciebie zachowują czy tylko ta odmiana?

U mnie wszystko się tak zachowuje
Piach, brak deszczu... i tuje. Rośliny są zabiedzone.
Ale staram się jakoś walczyć. Teraz rozrzuciłam kompost na wszystkie rabaty. Od wiosny będzie ostre nawożenie
sylwia_slomc... 23:37, 15 paź 2024

Juzia napisał(a)

U mnie wszystko się tak zachowuje
Piach, brak deszczu... i tuje. Rośliny są zabiedzone.
Ale staram się jakoś walczyć. Teraz rozrzuciłam kompost na wszystkie rabaty. Od wiosny będzie ostre nawożenie
Piach mam wprawdzie tylko na ścieżkach i wszystko mi się w nich sieje jak głupie, a korzenie ma dwa razy większe od masy zielonej, ale rośnie całkiem dorodne, tyle, że pod piachem folia więc może składniki tak nie uciekają.... A tui u mnie w ogrodzie przeszło 160, rośliny mam w ich bezpośrednim sąsiedztwie, hortki też więc raczej to nie wina tui.
Magara 00:09, 16 paź 2024

Sylwia, dobrze, że koniec sezonu - może w końcu odpoczniecie albo chociaż złapiecie oddech???
Juzia 07:54, 16 paź 2024

Piach mam wprawdzie tylko na ścieżkach i wszystko mi się w nich sieje jak głupie, a korzenie ma dwa razy większe od masy zielonej, ale rośnie całkiem dorodne, tyle, że pod piachem folia więc może składniki tak nie uciekają.... A tui u mnie w ogrodzie przeszło 160, rośliny mam w ich bezpośrednim sąsiedztwie, hortki też więc raczej to nie wina tui.

Ale nie masz i tui i piachu!
A to już jest kolosalna róznica.
Pisałam już nie jeden raz, że w moim piachu tuje mają korzenie przy samej powierzchni. I ciągną się na metry w głąb rabat. Wszystko co dobre zabierają tuje na samej górze, a głebiej jest też tylko jałowy piach. I taki jest powód karłowacenia roślin lubiących coś więcej niż piach i słońce
Lawendy rosną u mnie jak głupie!
sylwia_slomc... 10:29, 16 paź 2024

Juzia napisał(a)

Ale nie masz i tui i piachu!
A to już jest kolosalna róznica.
Pisałam już nie jeden raz, że w moim piachu tuje mają korzenie przy samej powierzchni. I ciągną się na metry w głąb rabat. Wszystko co dobre zabierają tuje na samej górze, a głebiej jest też tylko jałowy piach. I taki jest powód karłowacenia roślin lubiących coś więcej niż piach i słońce
Lawendy rosną u mnie jak głupie!
Juzia tuje bez względu na ziemię mają długi płytki system korzeniowy, ale masz rację w piachu na pewno dwa razy większy. U mnie takie kiepskie giętki w podwórku pod brzozami....
sylwia_slomc... 20:42, 16 paź 2024

Cd początków października w ogrodzie

sylwia_slomc... 20:43, 16 paź 2024