Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

hankaandrus_44 20:48, 14 paź 2024

Kordina napisał(a)

Grzyby to jednak bardzo ciekawe twory, a takich jeszcze nie widziałam

Wg mojej wiedzy to chyba Grzybówka hełmiasta, Nie trujący, ale odradzam spożywanie.
sylwia_slomc... 22:08, 14 paź 2024

hankaandrus_44 napisał(a)

Wg mojej wiedzy to chyba Grzybówka hełmiasta, Nie trujący, ale odradzam spożywanie.

Hanus Ty zawsze nie zastąpiona Ja generalnie grzybów raczej nie jadam, ale podobają mi się jako naturalna dekoracja
basia3012 00:50, 15 paź 2024

Sylwia, no daleko na grzyby to Ty nie masz. Może one i niejadalne ale jak wyglądają.
Mnie też mało na forum. Ogród już nastoletni a wciąż coś w nim jest do zrobienia.
sylwia_slomc... 02:23, 15 paź 2024

basia3012 napisał(a)
Sylwia, no daleko na grzyby to Ty nie masz. Może one i niejadalne ale jak wyglądają.
Mnie też mało na forum. Ogród już nastoletni a wciąż coś w nim jest do zrobienia.

Nie no część jest jadalna Mamy w ogrodzie pieczarki, maślaki i kozaki. Maślaków w tym roku było już 30 kapeluszy Ale nie zbieramy choć Em miał ochotę. Niech się sieją zarodniki
kasiab 06:39, 15 paź 2024

Hej Sylwiu! Podglądam nieustannie i po cichutku. Pięknych masz nowych lokatorów ❤️
Zacna kolekcja grzybów robi ogromne wrażenie ❤️ pomimo, że jestem stałym bywalcem w lesie, niektórych okazów nigdy nie widziałam na oczy

sylwia_slomc... 09:39, 15 paź 2024

kasiab napisał(a)
Hej Sylwiu! Podglądam nieustannie i po cichutku. Pięknych masz nowych lokatorów ❤️
Zacna kolekcja grzybów robi ogromne wrażenie ❤️ pomimo, że jestem stałym bywalcem w lesie, niektórych okazów nigdy nie widziałam na oczy

Do powstania kolekcji grzybów walnie się pewnie przyczyniliśmy. Co sezon rozsypuje w ogrodzie pod drzewa resztki po czyszczeniu grzybów, które rodzice nazbierali. Wiec siłą rzeczy fragmenty grzybni i zarodniki dostają się do gleby w ogrodzie. Do tego masa próchna bo i belki i sterty gałęzi i trociny, kora, zrębki to wszystko sprzyjając warunki do ich rozwoju. Plus nie zbieranie liści spod drzew jesienią. Na dużym ogrodzie nie zbieramy ich wcale, tam nie mamy orzecha włoskiego
Basieksp 10:05, 15 paź 2024

Nowi mieszkańcy urokliwi u nas za płotem sąsiad ma papuszki, przez żywopłot nie widać ich u nas ale je słychać Lubię jak one tak świergocą i można je posłuchać w naszym ogrodzie A co do Waszych prac, to nie mogę się nadziwić, jak Wy na to wszystko czasu znajdujecie? ja chyba jednak trochę leniwa jestem, nie ogarniam wszystkiego, już wiem, że nie zrobimy wszystkiego co było w planach na ten sezon, tak poprostu nie zdążymy.
Margo2 12:23, 15 paź 2024

Podpisuję się pod Basią.
Ja też podziwiam. Tyle pracy włożyliście.
Te grzyby strasznie urokliwe.
Ale fakt, mają dobre warunki
sylwia_slomc... 14:22, 15 paź 2024

Basieksp napisał(a)
Nowi mieszkańcy urokliwi u nas za płotem sąsiad ma papuszki, przez żywopłot nie widać ich u nas ale je słychać Lubię jak one tak świergocą i można je posłuchać w naszym ogrodzie A co do Waszych prac, to nie mogę się nadziwić, jak Wy na to wszystko czasu znajdujecie? ja chyba jednak trochę leniwa jestem, nie ogarniam wszystkiego, już wiem, że nie zrobimy wszystkiego co było w planach na ten sezon, tak poprostu nie zdążymy.

Basiu my też wielu rzeczy w tym sezonie nie zdążymy. Nie zdążyliśmy położyć płytek na balkonie i schodach, nie opryskałam na chwast ścieżek, plewiłam je 4-5 razy i efekt żaden na dzień dzisiejszy zielono i to wysoko zielono. Nie zdążyliśmy uporządkować z roślin suchego strumienia( już drugi sezon ), wciąż czeka nie spalona sterta przyciętych gałęzi jeszcze część od wiosny np z róż. Nie zdążyłam przyciąć sadźców, a Em nawłoci w łące powyrywać( będzie za rok masakra), nie skończone plewienie rowu i rabat wokół, nie posadzone rośliny przed szklarnią, druga zima w doniczkach je chyba czeka..... itd itp, a doszła od nowa robota z mułem. generalnie duży ogród to robota nie do przerobienia. Ona się nigdy nie kończy.
sylwia_slomc... 14:24, 15 paź 2024

Margo2 napisał(a)
Podpisuję się pod Basią.
Ja też podziwiam. Tyle pracy włożyliście.
Te grzyby strasznie urokliwe.
Ale fakt, mają dobre warunki

Dwunasty rok każda wolna chwila poświęcona tamtemu miejscu. Najpierw remonty budynków gospodarczych, potem ogród, teraz remonty w domu i ogród Ale lubimy to, gdybyśmy nie lubili nie robilibyśmy bo by się nam nie chciało. Tylko sił z wiekiem i zdrowia ubyło bardzo....