Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 09:20, 20 lip 2025

Kordina napisał(a)
Sylwia imponująca kolekcja liliowców, żeby tylko

Trochę ich uzbierałam przez te lata
sylwia_slomc... 17:40, 20 lip 2025

Wczoraj do łąki dosadziłam zawilców japońskich, żeleźniaka. Dosiałam łubinów bo już powycinałam nasienniki. Sypnęłam kolejną porcję maków. Niech rośnie i cieszy.
anpi 20:59, 20 lip 2025

Ależ obsypana owocami ta śliwowiśnia. Czy wszystkie te drzewka kupowałaś, czy z siewek ci urosły i już owocują? Bo coś mi się kojarzy , że siewki rozdawałaś. Jak tak to po jakim czasie owocują? Chętnie zamówiłabym u Ciebie taką siewkę jak byś miała
A jakie szaleństwo liliowcowe u Ciebie! Zresztą wszystko bujnie rośnie!
Monia81 21:17, 20 lip 2025

Sylwuś spam liliowcowy obejrzałam cudne ilości ich masz, nie cytuję fotek, bo tak naprawdę to nie wiem, który najładniejszy, wszystkie mi się podobają
basia3012 23:24, 20 lip 2025

Sylwia, liliowce piękne. Masz ich dużo. Czy to prawda, że każdy kwiat kwitnie tylko 1 dzień?
sylwia_slomc... 12:33, 21 lip 2025

anpi napisał(a)
Ależ obsypana owocami ta śliwowiśnia. Czy wszystkie te drzewka kupowałaś, czy z siewek ci urosły i już owocują? Bo coś mi się kojarzy , że siewki rozdawałaś. Jak tak to po jakim czasie owocują? Chętnie zamówiłabym u Ciebie taką siewkę jak byś miała
A jakie szaleństwo liliowcowe u Ciebie! Zresztą wszystko bujnie rośnie!

Aniu moje mam z siewek od koleżanki. Owocowały chyba pierwszy raz po jakichś 4-5 latach, pierwszy raz skromnie. Potem już było owoców sporo, teraz co drugi rok jest szaleństwo owocowe, ale owocuje rok w rok. Nie wiem czy zależy to od ilości opadów gdy zawiązują pączki czy od wiatru gdy się zapylają. Postaram się pamiętać jak siewki będą. Prawie co wiosnę są. Mam kilka tych drzewek i owocki pomiędzy nimi różnią się terminami dojrzewania tak do dwóch tygodni, ale i smakiem też. Wszystkie są smaczne i do tego świetne powidła z nich wychodzą i szybko bo drylować nie trzeba wystarczy przed durszlak przecedzić po rozprażeniu i łyżką przetrzeć, szybko się robi.
sylwia_slomc... 12:34, 21 lip 2025

Monia81 napisał(a)
Sylwuś spam liliowcowy obejrzałam cudne ilości ich masz, nie cytuję fotek, bo tak naprawdę to nie wiem, który najładniejszy, wszystkie mi się podobają

Mam jeszcze dużo spamu łąkowego w miarę aktualnego( tak dwa tyg.) ale coś mi czasem net strajkuje wieczorami.
sylwia_slomc... 12:37, 21 lip 2025

basia3012 napisał(a)
Sylwia, liliowce piękne. Masz ich dużo. Czy to prawda, że każdy kwiat kwitnie tylko 1 dzień?

Tak Basiu prawda, ale tych pączków są takie ilości, że to kwitnienie krótkie nie jest. Do tego kwiaty są jadalne i smaczne, niektóre pachnące inne powtarzają kwitnienie. Są w różnych formach kwiatów, różnych kolorach wysokościach wielkościach kwiatu. Do wyboru do koloru. Chyba nie ma innej rośliny w której by była taka różnorodność odmian jak w liliowcach... no może róże...
Ulina 12:55, 21 lip 2025

Ale narobiłaś ochoty tymi powidłami, mam otwarte swoje z 2022roku i poszłam dokończyć słoik
Liliowców masz chyba najwięcej odmian
sylwia_slomc... 14:43, 21 lip 2025

Ulina napisał(a)
Ale narobiłaś ochoty tymi powidłami, mam otwarte swoje z 2022roku i poszłam dokończyć słoik
Liliowców masz chyba najwięcej odmian

Nooo pewnie mnie czeka stanie przy garach ze dwa tygodnie....