Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 20:03, 10 maj 2026

sylwia_slomc... 20:04, 10 maj 2026

sylwia_slomc... 20:05, 10 maj 2026

sylwia_slomc... 20:06, 10 maj 2026

sylwia_slomc... 20:08, 10 maj 2026

sylwia_slomc... 20:09, 10 maj 2026

sylwia_slomc... 20:20, 10 maj 2026

Umęczyłam się przez te ostatnie lata sadząc w łąkę wszelakie różności, ale nareszcie widzę sens i pierwsze większe efekty tych moich starań i wysiłku. Dzisiaj dokupiłam jeszcze różnych roślinek i sporo cebul lilii tygrysich, kilka martagonów. Już sprawdzone bo od kilku sezonów pojawiają się te posadzone w łące więc teraz też tam dosadzę. W piątek wysiałam ostatnie nasiona, przy okazji widziałam powschodzone te co siałam jesienią i wczesną wiosną. Jak nie będzie zimnej Zośki to mają spore szanse na przetrwanie, a obecne wysiewy zrobiły by kontynuacje kwitnienia. Fajnie by było, ale czy będzie zależy od wielu czynników atmosferycznych. Trzymajcie kciuki. Byłoby sporo koniczyny krwistej, łubinu jednorocznego, sparcety, żmijowca i wielu innych.

Swoja drogą dziś na targach zaobserwowałam wybierając rośliny, że teraz w doniczkach są głównie pojedyncze sadzonki sprzedawane. 10 lat temu jak zakładałam ogród, kupując jedna doniczkę minimum na trzy, a max na 12 udało mi się podzielić od razu. Chyba w dobrym momencie ten nasz ogród zakładałam. A i sadzonki baptysji nawet w podstawowym kolorze osiągają zawrotną kwotę od 60 -80 zł za sadzonkę wprawdzie wyrośniętą, ale jednak to bylinka nie drzewo czy piwonia drzewiasta. To już nawet alstromerie były o połowę tańsze. Nie skusiłam się w takiej cenie ani na jedno, ani na drugie. To już storczyki ogrodowe były niewiele droższe od nich.
sylwia_slomc... 20:24, 10 maj 2026

Kontonaogrod napisał(a)
Kiedy kosicie łąkę Sylwia jak tyle tam masz cebulowych? Bosko

Od kilku lat w zimie staramy się przed pierwszym śniegiem, ale w tym sezonie się nie udało bo śnieg przyszedł w listopadzie. Tak późno bo bażanty długo gniazdują i zdarzyło się we wrześniu, że na jajkach jeszcze siedziały. Do tego mamy posadzone sporo miscantów, a one zdobią jesienią Chciałabym tam osiągnąć efekt pomieszania naturalnej łąki z rabatami w stylu Oudolfa. Może kiedyś mi się uda, zaczynam dostrzegać światełko w tunelu
Joku 21:02, 10 maj 2026

Chyba wypatrzyłam poziomki. Jeżeli to one to ciekawa jestem czy owocują. Cebulowych chyba przybyło, kępki wydają się większe niż w poprzednich latach.
Napisz jeszcze co to za roślina o bordowych liściach. Pytałam już chyba ale zapomniałam co to za jedna.
sylwia_slomc... 22:18, 10 maj 2026

Joku napisał(a)
Chyba wypatrzyłam poziomki. Jeżeli to one to ciekawa jestem czy owocują. Cebulowych chyba przybyło, kępki wydają się większe niż w poprzednich latach.
Napisz jeszcze co to za roślina o bordowych liściach. Pytałam już chyba ale zapomniałam co to za jedna.

Tak Jolu poziomki, owocują co roku. Same się w łące posiały z rabat i na rabatach zanikły, a w łące mają się świetnie.
To tojeść orzęsiona firecracker