Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Bee 09:09, 11 maj 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
Obiecane preparaty jakie zmieszałam na podagrycznik.

Sylwia ten Rosate to glifosat? Czyli można użyć Roundup?

A drugi środek Agrosar to też glifosat?

Ja już próbowałam glifosatem zwalczać podagrycznik ale u mnie nic to nie dało.

Ale może te środki mają jeszcze coś dodatkowego w składzie?
Bee 09:19, 11 maj 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia stworzyliście bajkowy ogród ale najbardziej za serce chwytają mnie widoczki łąki z brzozami. Mistrzostwo świata.

I według mnie większy sukces niż ogrody Pieta Oudolfa bo on tworzy nasadzenia, które tylko naśladują naturę a wy tworzycie prawie naturalny ekosystem dosadzając z sukcesem byliny do istniejącego zagajnika.

Zazdroszczę Ci gliniastej gleby. U mnie narcyzy by nie przetrwały posadzone w pobliżu brzóz.
sylwia_slomc... 10:05, 11 maj 2026

Bee napisał(a)

Sylwia ten Rosate to glifosat? Czyli można użyć Roundup?

A drugi środek Agrosar to też glifosat?

Ja już próbowałam glifosatem zwalczać podagrycznik ale u mnie nic to nie dało.

Ale może te środki mają jeszcze coś dodatkowego w składzie?

Nie sprawdzałam szczerze mówiąc. Roundapem próbowałam nie działał. Jeden kupiłam swego czasu na skrzyp, drugi dwa sezony temu na opryskanie drogi wjazdowej. Podagrycznik tak się rozbujał u mnie w podwórku( bo za siatka mam u sąsiada cały łan)że się wściekłam wymieszałam dwa środki w stężeniu najmniej 10 krotnie większym niż zalecane na oko lałam, pieniło się mocno po zmieszaniu z wodą i w zasadzie taką pianą opryskałam. Nie spływało bardzo na inne rośliny starałam się też zachować bezpieczny margines. Podagrycznik ma kłącza którymi ciągnie środek trochę dalej niż opryskane liście. W tym tygodniu powtórzyłam na fragmentach które za pierwszym razem nie załapały się. Ale te pierwsze już całkiem suche więc zadziałało.
Bee 10:09, 11 maj 2026

A możesz zrobić zdjęcia etykiet tam gdzie jest skład?

Jeśli to glifosat to też spróbuję ale tym razem z większym stężeniem. Muszę usunąć podagrycznik z jednego miejsca bo się strasznie zaczął rozłazić. Nie wiem skąd się wziął na moich piaskach?
sylwia_slomc... 10:19, 11 maj 2026

Bee napisał(a)
A możesz zrobić zdjęcia etykiet tam gdzie jest skład?

Jeśli to glifosat to też spróbuję ale tym razem z większym stężeniem. Muszę usunąć podagrycznik z jednego miejsca bo się strasznie zaczął rozłazić. Nie wiem skąd się wziął na moich piaskach?

W necie sprawdziłam, wychodzi na to, że obydwa produkty to glifosat. Czyli jednak w przypdku podagrycznika chodzi o stężenie środka. Żeby roślina pociągnęła do korzeni, a nie tylko samych liści. Albo te środki takie słabe teraz robią. Bo na ćmę bukszpanową też trzeba minimum podwójną dawkę mospilanu stosować żeby działało. Ja się staram chemii wcale nie stosować, ale z podagrycznikiem od 5 lat przegrywałam walkę na całym polu. Czym więcej wyrywałam tym bardziej odrastał. Jeśli się uda choć ograniczyć to już będzie sukces u nas
sylwia_slomc... 10:23, 11 maj 2026

Bee napisał(a)

Sylwia stworzyliście bajkowy ogród ale najbardziej za serce chwytają mnie widoczki łąki z brzozami. Mistrzostwo świata.

I według mnie większy sukces niż ogrody Pieta Oudolfa bo on tworzy nasadzenia, które tylko naśladują naturę a wy tworzycie prawie naturalny ekosystem dosadzając z sukcesem byliny do istniejącego zagajnika.

Zazdroszczę Ci gliniastej gleby. U mnie narcyzy by nie przetrwały posadzone w pobliżu brzóz.

Dzięki Beatko Glina ma też sporo minusów. Z piasku łatwiej chwasty wyrywać u nas jak susza nie ma bata, że wyciągniesz z ziemi cokolwiek, nawet łopaty nie wbijesz żeby coś wykopać bo strugasz jakbyś kamień strugać chciała. A przecież nasza glina 6o lat była nawożona obornikami ze słomą i orane ścierniska. U sąsiadki jest jeszcze gorzej pod tym względem bo ma stok południowy.
sylwia_slomc... 11:17, 11 maj 2026

Nowe nabytki choć nie z targów, a wcześniejsze z marketu

Dwie pierwsze posadzone w kaście na balkonie, a hortensja w ogrodzie.
sylwia_slomc... 21:12, 11 maj 2026

Wszystko posadzone. Sporo w łąkę, choć zaczynam mieć problem bo już rośliny rosną co pół metra i jak stanę między nimi to nie mam miejsca na sadzenie Ale jest nadzieja, że się miejsce zwolni bo część nawłoci zaczyna żółknąć
W łąkę posadzony wysoki biały rdest, gipsówka, kocimiętka kubańska, rudbekia z tych pustych 2 metrowych (co się dało od razu podzieliłam na dwa), przetacznik, kilkanaście lilii azjatyckich i martagonów i 11 crocosmii Lucifer.
Oprócz tego na rabaty poszły hiacyntowiec hiszpański w odmianie niebieskiej i różowej, paprotnik szczecinkozębny kupiony ślepym trafem od producenta od którego kupiły go Wojsławice, gillenia, biały dzwonkowaty( chyba bylinowy) clematis, orrszelina o różowych kwiatostanach i rabarbar jakiś mix dłoniastego i tanguckiego chyba. Ma być wielki, mieć krwistoczerwone kwiatostany i młode liście od spodu są czerwone.
To była najdroższa roślina jaką nabyłam wczoraj na targach. Za nic innego nie zapłaciłam drożej. Liczę, że mnie nie zawiedzie.
sylwia_slomc... 22:01, 11 maj 2026

Dawno nic latającego nie było. Pustułka na polowaniu, często bywa w okolicy ogrodu.
sylwia_slomc... 19:44, 12 maj 2026

Wczoraj posiałam dopiero fasolkę szparagową, dalie nadal nie posadzone... Jeszcze oczka wodne chciałam sprzątnąć bo już dawno nie robione były...jedno od nowości pozostałe parę lat. Posadzone wszystkie nabytki, ale sporo czasu mi zabrało wybieranie ćmy bukszpanowej. Jutro ma nie padać to opryskam mospilanem bo to wybieranie to robota głupiego zwłaszcza jak się ma tyle metrów żywopłotu z buksa.
No to lecimy z nowymi nabytkami