Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Basieksp 12:01, 14 cze 2026

Ja miałam taki ładny czerwony łubin, kupiłam taką sadzonkę. Stara roślina zamarła po chyba dwóch sezonach a to co się wysłało było różowe. One chyba nie powtarzają kolorów.
Rojodziejowa 12:09, 14 cze 2026

Wydaje mi się, że z łubinami może być jak z orlikami. Co wyrośnie z siewu to loteria. Chcąc mieć konkretny kolor najpewniej byłoby dzielić roślinę.
mirkaka 13:29, 14 cze 2026

Rojodziejowa napisał(a)
Wydaje mi się, że z łubinami może być jak z orlikami. Co wyrośnie z siewu to loteria. Chcąc mieć konkretny kolor najpewniej byłoby dzielić roślinę.

Łubiny mają korzeń palowy, więc dzielenie może być problematyczne, czyli musimy cieszyć się tym co wyjdzie
sylwia_slomc... 15:04, 14 cze 2026

Rojodziejowa napisał(a)
Puk, puk.
Chodzę po Twoim ogrodzie i mam wrażenie, że on przez czas mojej nieobecności zmienił się w ogród leśny. Porosło wszystko tak, że światło ażurkiem po bylinach operuje.

I w tych okolicznych polach uprawnych faktycznie jest takim ekologicznym azylem.

Asia bo może czas znowu nas odwiedzić
sylwia_slomc... 15:08, 14 cze 2026

mirkaka napisał(a)
Pięknie Sylwia,
Łubiny w łące robią teraz teraz dobrą robotę Co robisz że masz tyle kolorów? U mnie maślany się wysiał i wszystkie urosły fioletowe, co zrobić żeby były inne kolory?

Ja co dwa trzy lata dosypuję kupionych nasion żeby wzbogacać genetykę bo się krzyżują.
Dziś na targach łubiny mieli spytałam o cenę, 25 zł za sztukę. Wychodzi na to, że w samych łubinach mam w ogrodzie majątek I nie uwierzycie, ale Trawa która u nas po granicach rośnie jako chwast i wczoraj wyrwaliśmy jej z rabaty kilka kopiatych taczek na targach po 30 zł dzisiaj była. Nie do wiary jak można sprzedawać ludziom chwast....
sylwia_slomc... 15:09, 14 cze 2026

Basieksp napisał(a)
Ja miałam taki ładny czerwony łubin, kupiłam taką sadzonkę. Stara roślina zamarła po chyba dwóch sezonach a to co się wysłało było różowe. One chyba nie powtarzają kolorów.

Zapylają się krzyżowo. Siewki nigdy nie powtarzają cech matecznych.
sylwia_slomc... 15:10, 14 cze 2026

Rojodziejowa napisał(a)

To prawda jak orliki. Tylko łubinu chyba nie podzielisz bo ma system palowy korzenia.
sylwia_slomc... 15:10, 14 cze 2026

mirkaka napisał(a)

Łubiny mają korzeń palowy, więc dzielenie może być problematyczne, czyli musimy cieszyć się tym co wyjdzie

Dokładnie tak jest.
Rojodziejowa 15:19, 14 cze 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

Asia bo może czas znowu nas odwiedzić

Niech się skończy ten rok szkolny, to może się uda. Chętnie Was odwiedzę.
Rozmnażanie łubinu jest problematyczne na pewno, ale nie niemożliwe. Mam dwa łubiny z serii West Country jeden łososiowy, a drugi fioletowo-purpurowy. Kiepsko strasznie z ich dostępnością, więc czytałam, że można spróbować ukorzenić młode zielone pędy. Jak się rozrosną wystarczająco, to może podejmę próbę
sylwia_slomc... 18:25, 14 cze 2026

Rojodziejowa napisał(a)

Niech się skończy ten rok szkolny, to może się uda. Chętnie Was odwiedzę.
Rozmnażanie łubinu jest problematyczne na pewno, ale nie niemożliwe. Mam dwa łubiny z serii West Country jeden łososiowy, a drugi fioletowo-purpurowy. Kiepsko strasznie z ich dostępnością, więc czytałam, że można spróbować ukorzenić młode zielone pędy. Jak się rozrosną wystarczająco, to może podejmę próbę
Próbuj Ja na takie eksperymenty niestety czasu nie mam