Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Juzia 16:30, 09 lip 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

Koralową o płaskich kwiatostanach i czerwonych koralach, Eskimo, Down, Angielską( nie pachnące białe kule, taka jak dawniej babcie w ogródkach miały), kalina Shasta i Burkwooda Anna Russel.
Jesienią w czerwone liście idzie u mnie tylko koralowa. Burkwooda w pomarańczowo żóte, ale ich nie trzyma tylko zrzuca i nie przebarwia się na raz, za to cudownie pachnie jak najlepsze francuskie perfumy na pół ogrodu. Zapachem może konkurować z nią tylko wawrzynek i lilie.

A wielkościowo?

Chciałabym pachnącą i do max 5m.

sylwia_slomc... 23:38, 09 lip 2026

Juzia napisał(a)

A wielkościowo?

Chciałabym pachnącą i do max 5m.

Największa i najszybciej urosła koralowa i Angielska. Najmniejsza jest Eskimo. Pachnąca tylko Anna Russell, Down i delikatnie Eskimo. Pierwsza zakwita Down bezpośrednio po zimie. Ale najbardziej czekam zawsze na Ankę.
Juzia 06:48, 10 lip 2026

Największa i najszybciej urosła koralowa i Angielska. Najmniejsza jest Eskimo. Pachnąca tylko Anna Russell, Down i delikatnie Eskimo. Pierwsza zakwita Down bezpośrednio po zimie. Ale najbardziej czekam zawsze na Ankę.

No i klops.
Chyba będę musiała gdzieś wcisnąć jeszcze tę Ankę

Ulina 09:15, 10 lip 2026

Ładny był czerwiec, u Ciebie ogromna różnorodność kwitnących, róże też się spisały
Ten sezon pomieszany bardzo, wszystko kwitnie naraz
U mnie róże jeszcze nie przestały, liliowce kwitną,tylko hortensje wolno się zbierają, a na pogodę nie mam co narzekać w lipcu bo częstszy deszcz pomaga ogrodowi.
sylwia_slomc... 16:37, 10 lip 2026

Juzia napisał(a)

No i klops.
Chyba będę musiała gdzieś wcisnąć jeszcze tę Ankę

Anka jest konieczna!
sylwia_slomc... 16:39, 10 lip 2026

Ulina napisał(a)
Ładny był czerwiec, u Ciebie ogromna różnorodność kwitnących, róże też się spisały
Ten sezon pomieszany bardzo, wszystko kwitnie naraz
U mnie róże jeszcze nie przestały, liliowce kwitną,tylko hortensje wolno się zbierają, a na pogodę nie mam co narzekać w lipcu bo częstszy deszcz pomaga ogrodowi.

W tym sezonie podlewam tylko to co dopiero wsadzone. Reszcie musi starczyć z nieba. Róże mam w tym roku marne. Liliowce nad rowem też bo susza zeszłoroczna zaowocowała małą ilością kwiatów w tym sezonie.
Kordina 03:15, 11 lip 2026

Makowa kawiarenka pod gołym niebem
...

ale to ujęcie fajne, na kartkę imieninową
sylwia_slomc... 18:00, 11 lip 2026

Kordina napisał(a)

Makowa kawiarenka pod gołym niebem

ale to ujęcie fajne, na kartkę imieninową

Twoje porównania są zawsze w punkt
anabuko1 07:24, 12 lip 2026

Sylwio! Twój Ranczo Szmaragdowa Dolina ciągle pięknieje

Róże, róże i jeszcze raz róże
Masz tam całą symfonię kolorów. Te jasnoróżowe angielskie wyglądają jak Olivia Rose Austin albo The Fairy?
A te ciemne bordowe przy pergoli to chyba Astrid Grafin von Hardenberg aksamitne i pachnące na kilometr.
I te białe pnące przy płocie - jak ślubny bukiet! Widać że je kochasz i mają u Ciebie idealne warunki.
Łąka kwietna + maki wygląda bardzo maliwniczo.
Te czerwone maki rozsypane między stołem a krzesłami to czysta esencja lata. Do tego te niebieskie lny i różowe smółki - masz własny fragment prowansji. I ten domek dla owadów w tle - myślisz o wszystkim
Drewniane pergole,płot, stół pod gołym niebem... To nie jest ogród na pokaz. To miejsce do życia.

Pytanie do Ciebie: jak nazywa się ta ciemna róża pnąca z 2 zdjęcia? I czym zasilasz maki żeby tak gęsto się wysiewały co roku?
Masz talent do tworzenia miejsc gdzie chce się zostać na dłużej. Pozdrawiam
sylwia_slomc... 13:57, 12 lip 2026

anabuko1 napisał(a)
Sylwio! Twój Ranczo Szmaragdowa Dolina ciągle pięknieje

Róże, róże i jeszcze raz róże
Masz tam całą symfonię kolorów. Te jasnoróżowe angielskie wyglądają jak Olivia Rose Austin albo The Fairy?
A te ciemne bordowe przy pergoli to chyba Astrid Grafin von Hardenberg aksamitne i pachnące na kilometr.
I te białe pnące przy płocie - jak ślubny bukiet! Widać że je kochasz i mają u Ciebie idealne warunki.
Łąka kwietna + maki wygląda bardzo maliwniczo.
Te czerwone maki rozsypane między stołem a krzesłami to czysta esencja lata. Do tego te niebieskie lny i różowe smółki - masz własny fragment prowansji. I ten domek dla owadów w tle - myślisz o wszystkim
Drewniane pergole,płot, stół pod gołym niebem... To nie jest ogród na pokaz. To miejsce do życia.

Pytanie do Ciebie: jak nazywa się ta ciemna róża pnąca z 2 zdjęcia? I czym zasilasz maki żeby tak gęsto się wysiewały co roku?
Masz talent do tworzenia miejsc gdzie chce się zostać na dłużej. Pozdrawiam

Aniu Ty zawsze wnikliwie analizujesz i pięknie opisujesz to co widzisz Zacytuj zdjęcie Kochana bo nie wiem o które zdjęcie Ci chodzi i o którą różę. A może akurat mam ją zapisaną. Bo nie wszystkie kupiłam z imieniem. Co do maków to obserwuję, ze dla nich nie jest ważne nawożenie tylko to żeby gleba była lekko przed siewem ruszona i nie przysypywać nasion tylko delikatnie docisnąć