Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

ElzbietaFranka 13:19, 15 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Zawsze wyrzucam na kompostownik grubsze części bo na nie warstwami idzie skoszona trawa i ma przewiew i nie gnije
Pełny sezon i są praktycznie przerobione

A widzisz. Kiedyś dawałam i zrezygnowalam. Będę musiała wrócić i powrzucać badyle po kocimiętce, trawy wczoraj przyciekam prosa bo leżały po burzy.
Zawsze jak nie byli mrozuto w styczniu lutym przerzucałem kompost i te duże badyle się portalu między widłami.
Ponieważ mam sporo kompostu tak zrobię będę wrzucać wszystko oprócz chwastów.
Ja z domu woze wszystkie organiczne do kompostu.

A co myślisz o badykach po kuce.
sylwia_slomc... 22:26, 15 lip 2019

ElzbietaFranka napisał(a)
Moim zdaniem to jakiś schron. Jak w Szwajcarii mają to dlaczego nie w Polsce.
Po prawej stronie dom. Oglądam "DoMO" ludzie różne pomysły mają. Tyle się tego na ogladam, teraz bym inaczej się pobudowała i urządziła.

Ale niestety wiek nie ten i standardy finansowe jeszcze nie takie jak w Zachodniej Europie, chociaż nie narzekam.

Sama skarpa bardzo ładna o każdej porze teraz są pastele, ale wiosna to raj dla oczu pewnie.

Myślisz? Obok był dom i podwórko nie myślałam, że ta skarpa do niego należy....wygladało jak osobna działka, ale może i masz rację.....jak tak się przygladnę, ciekawe co jest z drugiej strony pagórka......głupio było łazić komuś po posesji
sylwia_slomc... 22:28, 15 lip 2019

zszywka napisał(a)
Super że udało się naprawić rów, oby Cię więcej nie zalało. Zakupki super

Też się cieszę. Dzięki
sylwia_slomc... 22:31, 15 lip 2019

ElzbietaFranka napisał(a)

A widzisz. Kiedyś dawałam i zrezygnowalam. Będę musiała wrócić i powrzucać badyle po kocimiętce, trawy wczoraj przyciekam prosa bo leżały po burzy.
Zawsze jak nie byli mrozuto w styczniu lutym przerzucałem kompost i te duże badyle się portalu między widłami.
Ponieważ mam sporo kompostu tak zrobię będę wrzucać wszystko oprócz chwastów.
Ja z domu woze wszystkie organiczne do kompostu.

A co myślisz o badykach po kuce.

Przyznam, że sporo na domysł z Twojej wypowiedzi Zgaduję, że o juki pytasz? ja dałam dziś jedną na kompost i pewnie reszta też pójdzie i dzisiaj łubiny ciachałam też na kompost poszły
ElzbietaFranka 23:16, 15 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Przyznam, że sporo na domysł z Twojej wypowiedzi Zgaduję, że o juki pytasz? ja dałam dziś jedną na kompost i pewnie reszta też pójdzie i dzisiaj łubiny ciachałam też na kompost poszły

To tak jest jak się nie czyta. Słownik przekręca pewnie, że o juki chodzi. Lubię pisać na telefonie bo maly, mam tableta tam dopiero glopoty przy pisaniu wychodzą. Na komputerze stacjonarnym najlepiej mi się pisze. Pisze bezwzrokowe wszystkimi palcami ale siedzę wtedy przy biurku a z telefonem mam wygody i foty.

To w takim razie też potne na mniejsze kawałki i wrzucę do kompostu.

sylwia_slomc... 23:41, 15 lip 2019

Ja na telefonie nie lubię
Na lapku lubię, ale piszę patrząc bo naumiana byłam lata temu na maszynie do pisania, a to jednak nie tak samo

Kompost najlepiej układać warstwami drobne przekładać grubszym i tekturą lub papierem, albo gałązkami. Ja staram się przekładać drobne grubym co ma akurat do dyspozycji, byliny leca na kompost na to trawa na to gałązki z przycinki wisterii, rdestówki, hortek itp. na to trawa itd
Jedyne czego nie daję na kompost to chwasty z nasionami i chwasty rozłogowe jak perz, pokrzywa itp. oraz badyle po pomidorach czy ogórkach i grochowiny z Jaśka, te susze i palę, a reszta sie kompostuje, ja mam ciągle kompostowniki zawalone na full
Zawsze wiosną lub jesienią Em zdejmuje wierzchnią warstwę nie przerobioną i wszystko co już dobre trafia do warzywnika i pod krzewy i drzewka owocowe Reszta ta zdjęta trafia na dno kompostownika i na to znowu w sezonie ląduja kolejne odpadki ogrodowe
W tym sezonie może być mniej przerobionego bo susza, a ja kompostu nie podlewam, szkoda mi wody, wolę lać pod rośliny
AgnieszkaW 11:08, 16 lip 2019

Sylwia, całą akcję koparkowo-rowową obejrzałam, dobrze, że udało się naprawić/wymienić te rury. Teraz już woda nie powinna Was zalewać. Ten obsadzony na nowo rów bardzo przypomina mi teraz rów w ogrodzie Tamaryszka, zapowiada się pięknie
sylwia_slomc... 19:57, 16 lip 2019

AgnieszkaW napisał(a)
Sylwia, całą akcję koparkowo-rowową obejrzałam, dobrze, że udało się naprawić/wymienić te rury. Teraz już woda nie powinna Was zalewać. Ten obsadzony na nowo rów bardzo przypomina mi teraz rów w ogrodzie Tamaryszka, zapowiada się pięknie

Aguś my się cieszymy, ze ta akcja już za nami, a najbardziej, że rowy pogłębione i wyczyszczone, przy okazji polikwidowali mostki o przepustowości 30 cm, ktoś wykazał się brakiem wyobraźni

Takie porównanie....nie wiem czy nasz kiedykolwiek zasłuży na nie, ale staram się by było ładniej niż do tej pory
Magleska 21:57, 16 lip 2019

Sylwuś rów na pewno w przyszłym sezonie da czadu przy Waszej pracowitości na pewno będzie kolejnym pięknym miejscem w ogrodzie
buziaki wieczorne zostawiam

ps .ten płotek przy przejściu na duży bardzo mi się podoba -a tabliczka wpasowała się tam perfekcyjnie
Waclaw 22:30, 16 lip 2019

Sylwia, pokaż zdjęcia zrobione u Madzi - proszę.
Moje wszystkie przepadły Buuuu
Agnieszka w samochodzie przeglądała i przez pomyłkę wszystkie skasowała