Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

mira 22:32, 16 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mam taką obserwację na chwilę obecną:
Ogórki puszczone na płasko po ziemi obficiej owocują, ale trudniej te owoce wyszukać jak małe, duże od razu widać
Ogórki puszczone po konstrukcji siatki w górę, ładniej wygladają, łatwiej podlać sam korzeń bez moczenia liści, ale pierwsze zbiory na czworakach bo owoce w zieleni liści na samym dole utopione i wcale ich dużo nie ma, kwitna obficie, ale nie wszystkie sie wiążą

Na pewno będą dłużej zdrowe, a może to zasługa suchego roku, no i mniej miejsca zajmują w warzywniku

Wniosek ogórek chyba lubi być poziomo czyli ( kulkowany jak róża) wtedy kwiatów wiecej i owowców

Ktoś ma podobne doświadczenia?

zajrzałm na chybil trafił na chwilkę i masz wpadłam

Ja nie mam wiele doświadczeń - jedno mam że mam ich za mało i znów obiecałam sobie że za rok więcej

na pewno potrzebują wiele jedzenia i wody

ale zauważyłam u Ewy Sieriki ogórki na wysokiej siatce były piękne zielone ale bez kwiatków - u mnie już moje jadłam a tam nic - zapytałam i okazało się że Ewa ogławia dołem żeby szły w górę i mówiła że wtedy lepiej owocują - dopytam to dam znać

moja swatowa też prowadzi ogórki w górę - ona zasila sporo emami więc tak łatwiej
sylwia_slomc... 22:39, 16 lip 2019

Magleska napisał(a)
Sylwuś rów na pewno w przyszłym sezonie da czadu przy Waszej pracowitości na pewno będzie kolejnym pięknym miejscem w ogrodzie
buziaki wieczorne zostawiam

ps .ten płotek przy przejściu na duży bardzo mi się podoba -a tabliczka wpasowała się tam perfekcyjnie

Płotek dziś dostał kolejne dekoracje, ale jeszcze wszystko w aparacie, jak zgram to nie bede wiedziała co najpierw pokazywac tyle się ostatnio dzieje
To miłe, że taki masz odbiór naszego ogrodu i naszych wysiłków, Buziaki
sylwia_slomc... 22:40, 16 lip 2019

Waclaw napisał(a)
Sylwia, pokaż zdjęcia zrobione u Madzi - proszę.
Moje wszystkie przepadły Buuuu
Agnieszka w samochodzie przeglądała i przez pomyłkę wszystkie skasowała

Oj, no przecież nie Chciała tego
Pokażę, postaram się w tym tygodniu, wczoraj i dziś nie miałam czasu zgrać, dziś miałam Gości pamiętasz?
mira 22:42, 16 lip 2019

Ja na telefonie nie lubię
Na lapku lubię, ale piszę patrząc bo naumiana byłam lata temu na maszynie do pisania, a to jednak nie tak samo

Kompost najlepiej układać warstwami drobne przekładać grubszym i tekturą lub papierem, albo gałązkami. Ja staram się przekładać drobne grubym co ma akurat do dyspozycji, byliny leca na kompost na to trawa na to gałązki z przycinki wisterii, rdestówki, hortek itp. na to trawa itd
Jedyne czego nie daję na kompost to chwasty z nasionami i chwasty rozłogowe jak perz, pokrzywa itp. oraz badyle po pomidorach czy ogórkach i grochowiny z Jaśka, te susze i palę, a reszta sie kompostuje, ja mam ciągle kompostowniki zawalone na full
Zawsze wiosną lub jesienią Em zdejmuje wierzchnią warstwę nie przerobioną i wszystko co już dobre trafia do warzywnika i pod krzewy i drzewka owocowe Reszta ta zdjęta trafia na dno kompostownika i na to znowu w sezonie ląduja kolejne odpadki ogrodowe
W tym sezonie może być mniej przerobionego bo susza, a ja kompostu nie podlewam, szkoda mi wody, wolę lać pod rośliny

Sylwia dlaczego nie dajesz pokrzywy?
ja daję ona wspomaga kompostowanie - jak mam resztkę gnojówki też
ciekawa jestem
uciekam już bo tu przepadnę
podglądalam akcję z koparką
sylwia_slomc... 22:50, 16 lip 2019

mira napisał(a)

zajrzałm na chybil trafił na chwilkę i masz wpadłam

Ja nie mam wiele doświadczeń - jedno mam że mam ich za mało i znów obiecałam sobie że za rok więcej

na pewno potrzebują wiele jedzenia i wody

ale zauważyłam u Ewy Sieriki ogórki na wysokiej siatce były piękne zielone ale bez kwiatków - u mnie już moje jadłam a tam nic - zapytałam i okazało się że Ewa ogławia dołem żeby szły w górę i mówiła że wtedy lepiej owocują - dopytam to dam znać

moja swatowa też prowadzi ogórki w górę - ona zasila sporo emami więc tak łatwiej

Moje rosną na samym kompoście i ze wzrostem problemu nie mają zastanawiam się nad tym ogławianiem bo przecież owocują na wszystkich pędach to takie ogławianie pozbawia owoców, które by się zawiązały na nich. Czyli zbiór logicznie myśląc powinien być mniejszy.....
Ja mam pomidory nie podrywane , ale wszystkie pedy puszczone przy tyczkach w góre i każdy z nich owocuje, liści nie zabrałam to sa w stanie wyżywic owoce, które się zawiążą, może dojrzewanie bedzie dłuższe, ale zobaczymy....z pomidorami nie mam za dużego doświadczenia
sylwia_slomc... 22:53, 16 lip 2019

mira napisał(a)

Sylwia dlaczego nie dajesz pokrzywy?
ja daję ona wspomaga kompostowanie - jak mam resztkę gnojówki też
ciekawa jestem
uciekam już bo tu przepadnę
podglądalam akcję z koparką

Mireczko gnojówką też lałam, pokrzywy nie daję bo jak wyrwę z korzeniem to się w kompoście ukorzenia, a jak przegapię moment i nasiona ma to dodatkowo się zasiewa, więc zrezygnowałam z tej rośliny w kompoście i kosimy ją w granicy i w łące

Ula dziś była, kompost mój ogladała i powiedziała, że świetny mamy
mira 23:13, 16 lip 2019

Moje rosną na samym kompoście i ze wzrostem problemu nie mają zastanawiam się nad tym ogławianiem bo przecież owocują na wszystkich pędach to takie ogławianie pozbawia owoców, które by się zawiązały na nich. Czyli zbiór logicznie myśląc powinien być mniejszy.....
Ja mam pomidory nie podrywane , ale wszystkie pedy puszczone przy tyczkach w góre i każdy z nich owocuje, liści nie zabrałam to sa w stanie wyżywic owoce, które się zawiążą, może dojrzewanie bedzie dłuższe, ale zobaczymy....z pomidorami nie mam za dużego doświadczenia

dopytam Ewę bo sama sie zaciekawiłam

ale my o ogórkach nie pomidorach ?...

pomidory ogławiałam w tym roku, przekonałam się do ogławiania - ale to pierwszy raz - ja mam za małe doświadczeni i z jednym i z drugim stale doświadczam hej
sylwia_slomc... 23:16, 16 lip 2019

O ogórkach
Magara 00:01, 17 lip 2019

Sylwia, to ja w temacie ogórków głos zabiorę
mam pierwszy raz, w skrzyniach o wymiarze 100x140x40 cm
jak to początkujący ogrodnik, spodziewałam się NICZEGO, a one, o dziwo, rosną
a że zaczęły rosnąć jak głupie i bałam się, że jak mi ze skrzyni wylezą i się rozpełzną to nie będę miała jak dojść do pozostałych skrzyń - zrobiłam podpory i wydałam im nakaz by szły w pion i idą w tych dolnych partiach całkiem spore okazy, jakieś trzy centymetry (ale ja z północy kraju, tu opóźnienie, hortensje bukietowe dopiero informują, że kiedyś zakwitną )
ogórki, te wyżej, połowę mniejsze, ale jestem pełna optymizmu
ElaS 00:11, 17 lip 2019

Sylwia, jak zwykle wymiatasz. Czas mija a Ty i Twój piękny ogród nic a nic nie odpuszcza. Jesteś jak Opoka
Skąd Ty bierzesz siłę? Przyznaj się jakiś układ z kosmitami, mocą nadprzyrodzoną czy do czorta co ????????