Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 19:20, 23 lis 2019

Gosiek33 napisał(a)
Faktycznie, uwinęli się z robotą. Aż miło popatrzeć na efekty

To będziesz mieć masę kompostu z tego starego siana i wszystkiego co ze stodoły wygarniesz

Raczej będzie masa popiołu
Nie dam na kompost bo to siano ma ze 30 lat jak nic i pleśnią śmierdzi koszmarnie.
ale popiół też się na kompoście przyda
sylwia_slomc... 19:28, 23 lis 2019

Margerytka40 napisał(a)
Sylwia zaglądam systematycznie a przynajmniej się staram bo być w Twoim wątku na bieżąco to chyba mi się to nie uda. Wstrętna ta kontuzja Ci się przytrafiła, dobrze, że zaczyna się sezon nieogrodowy, choć czy u Was istnieje w ogóle coś takiego? . Działacie jeszcze z rozmachem. Nic tylko podziwiać i zazdrościć pozytywnie

Asiu tym razem po raz pierwszy to nie my działaliśmy tylko ekipa i powiem Ci spadł nam kamień z serca bo baliśmy się żeby stodoła się nie zawaliła, a tak bez tego remontu by było pewnikiem. Problem z nią jest taki, że ona i dom są jednym dachem kryte i byłby klops.
Niestety okazało sie przy remoncie stodoły, że więźba jest w bardzo kiepskim stanie i przy remoncie domu i zabudowie w przyszłości stodoły nie unikniemy całkowitej wymiany dachu wraz z konstrukcją
A blachę babcia zminiała 15 lat temu i jest w bardzo dobrym stanie jeszcze. Wymiana to koszt dodatkowy niemały....do tej pory nie braliśmy go pod uwagę, teraz musimy.
sylwia_slomc... 19:30, 23 lis 2019

deszczowymaj napisał(a)

Myślę że tak, bardzo,bardzo w Waszym stylu (stylu ogrodu) Tylko jak byś się zdecydowała na te karmniczki,to może lepiej dać wszystkie w jednym kolorze ?

Joasiu obawiam się, ze one nie tylko pewnie w różnych kolorach będą, ale i całkiem możliwe, że każdy inny bo to Emuś część zrobi, a część pewnie dokupimy.
ale dzisiaj Em wpadł na całkiem fajny pomysł z tym drzewem związany, na razie cicho sza
sylwia_slomc... 19:37, 23 lis 2019

MartaKozak napisał(a)
Pomysl z budkami legowymi bardzo mi sie podoba
A co do hortensji to daj moze ogrodowe, lepiej beda kwitly w cieniu. Z cebulowych to przebisniegi lubia takie warunki.

Martuś Kasieńka( Katka) mi bukietówki ukorzeni, obiecała
Z ogrodówek musiały by być te z nowej serii co kwitna na tegorocznych bo tam przeciągi to innym by kwiaty umarzały dlatego na bukietówki postawię, może dadzą radę
Przebiśniegi to fajny pomysł i może jeszcze zawilce takie jak w lesie....takie uroczysko.
Może dosadzę jeszcze kokorycze bo mam z czego podzielić i tak dzisiaj myslałam czy nim bukietówki nie urosną nie sypnąć naparstnicy, super by tam wyglądały i kwitły....przemyslę jeszcze, a potem i tak wyjdzie w praniu
Najpierw trzeba maliny wykopać co tam były i ziemie mocno wzbogacić, bo mam w rażenie, że tam jest glina marki glina( ta żółta) dawno dawno temu pewnie martwica glebowa spod fundamentów domu....tak to wygląda i niewiele się zmieniło pod wzgledem próchnicy przez te sześćdziesiąt parę lat.
Trocin dodam na pewno i pkompostu i razem to przekopiemy dopiero bedziemy coś sadzić, wcześniej nie ma sensu.
Magleska 19:38, 23 lis 2019

nowy pomysł zacieram rączki cóż to Wojtuś wymyślił
sylwia_slomc... 19:45, 23 lis 2019

Dzisiejszy dzień był mega pracowity, udało się nam sprzątnąć wszystko dookoła stodoły( środek nietknięty)Z drogi wyzbierałam dwie pełne garście gwoździ( mam nadzieję, że wszystkie) potem jedną ręką zamiatałam całość i wygrabiałam, Emuś ten urobek pakował do worów i wynosił, chłopcy wszystkie deski poskładali, jakoś to wygląda. Prócz tego eM rozebrał konstrukcję wrót stodoły, które były zdemontowane, a ja dosypałam na rabatę koło oczka z balii ziemi i wyścieliliśmy korą.
Korę jako ściółkę dostały też wszystkie młodziutkie magnolie w ogrodzie, oczary, fortegilla i stewarcje.
Na koniec znieśliśmy z ogrodu wszystkie ceramiczne dekoracje, bo dzisiaj był mrozik w nocy...niestety dla moich maków okazało się, że zabrane o jeden dzień za późno( spękały i w kawałkach niektóre, będę musiała skleić)...no cóż stodoła tym razem była ważniejsza niż dekoracje.
sylwia_slomc... 19:46, 23 lis 2019

Magleska napisał(a)
nowy pomysł zacieram rączki cóż to Wojtuś wymyślił

Powiem tylko, że zużyje tą deskę z otworem po dziupli
Ania111 19:59, 23 lis 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
A na tą ścianę za tą rabatą

mam taki pomysł....tylko nie wiem jak nam pójdzie z realizacją i kiedy
i kształt raczej nie taki, ale cos w te klocki może
https://pl.pinterest.com/pin/36662184441592824/
https://pl.pinterest.com/pin/701365341950148269/

chyba, że upoluję coś zupełnie innego, ale to mi się podoba nie powiem i ptaki by skorzystały

Sylwia ,

Ty jesteś super babka
Nie mam słów uznania ,
Genialnie wyszła ta stodoła

Ps .
Sylwia zaczynam maraton " Maja w ogrodzie "
Czyli między innymi wpadnę do Ciebie
A takich gwiazd filmowych jest tu więcej

Pozdrawiam i ściskam mocno
sylwia_slomc... 20:06, 23 lis 2019

Ania111 napisał(a)

Sylwia ,