Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

bdan 10:58, 18 paź 2015

magnolia napisał(a)

Nie wiem czy to jest grab w pierwszej inspiracji- raczej stawiałabym że cos innego jednak, bo graby same z siebie maja inny pokrój.
Na pozostałych to graby.
Mój wyrósł sam u nas- to siewka dzika. Gosia też ma siewkę z jakiejś miedzy.
Graby u nas się sieją, niew iem czy u Was też. Można spytac w leśnictwie. Do takich formowanych form nadają się tez dobrze buki ( tylko na poczatku wolniej rosną), albo derenie jadalne.
Na drugiej osnpiracji jest grab w odmianie komunowej- np Frans Fountain
A żeby uzyskac dzrewko jak z inspiracji pierwszej , to nadaje się do tego klon tatarski ( bywa też jego piekna odmiana Hot Wings), albo świdosliwa, a może tez kruszyna Asplenifolia. Tylko z tymi drzewakami jest tak że one lubia rosnąć wielopniowo- wybierasz sobie ile maja mieć pni i tylko je zostawiasz, reszte pędów wycinasz co sezon ( maja skłonność do puszczania od korzeni). I ogałacasz też te pnie do założonej wysokości korony. Klon jest wyższy docelowo,niz pozostałe.

Marta dziękuję za tak dokładną odpowiedź.Nie wiem jak u nas z dostępnością tych klonów tatarskich i ile lat musiałabym czekać na efekt, jak szybko rosną.

Jak mogłabyś napisać jeszcze czy przy zakupie ewentualnie formy kolumnowej jest znaczna róznica między fastigiatą a tym Frans Fountain, i na czym polega.
Odpisz proszę u mnie, bo nie chcę Gosi zaśmiecać
Madzenka 20:59, 18 paź 2015

magnolia napisał(a)

Nie wiem czy to jest grab w pierwszej inspiracji- raczej stawiałabym że cos innego jednak, bo graby same z siebie maja inny pokrój.
Na pozostałych to graby.
Mój wyrósł sam u nas- to siewka dzika. Gosia też ma siewkę z jakiejś miedzy.
Graby u nas się sieją, niew iem czy u Was też. Można spytac w leśnictwie. Do takich formowanych form nadają się tez dobrze buki ( tylko na poczatku wolniej rosną), albo derenie jadalne.
Na drugiej osnpiracji jest grab w odmianie komunowej- np Frans Fountain
A żeby uzyskac dzrewko jak z inspiracji pierwszej , to nadaje się do tego klon tatarski ( bywa też jego piekna odmiana Hot Wings), albo świdosliwa, a może tez kruszyna Asplenifolia. Tylko z tymi drzewakami jest tak że one lubia rosnąć wielopniowo- wybierasz sobie ile maja mieć pni i tylko je zostawiasz, reszte pędów wycinasz co sezon ( maja skłonność do puszczania od korzeni). I ogałacasz też te pnie do założonej wysokości korony. Klon jest wyższy docelowo,niz pozostałe.

To pierwsze drzewo z ogrodu Laurent Perrier Luciano Giubillei to parocja perska
nawigatorka 21:20, 18 paź 2015

Madzenka napisał(a)

I sie zakochalam piekne...
magnolia 09:07, 19 paź 2015

Madzenka napisał(a)

tak obstawiałam po cichu.
malkul 13:46, 19 paź 2015

jazzy napisał(a)

a ptaszka nie ma?

nie lubię
malkul 13:46, 19 paź 2015

magnolia napisał(a)

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=&url=http%3A%2F%2Fkobieta.onet.pl%2Fmoda%2Fhelena-norowicz-na-okladce-elle%2F8pnhvz&psig=AFQjCNFMUqGriiUp3v3dkMjkKwVsJJON4g&ust=1445111070351702

śliczna
malkul 13:48, 19 paź 2015

bdan napisał(a)
Gośka, czy Ty masz u siebie formowanego graba? Masz może pojęcie, gdzie u nas można kupić jakiś ciekawy materiał do samodzielnego formowania?

ja mam graba ale nei formowanego tylko jak napisała Marta z lasu materiał do formowania-idzie mi to jak krew z nosa ale walczę jak lew aby kiedys to był piękny niwak.
wiem ze są do kupienia pod rzeszowem chyba ale dokładne namiary weź od gosi Ensata, ona tam kupowała za bardzo małe pieniądze mają.
malkul 13:51, 19 paź 2015

kochani mój tatuaz dziękuje za komplementy
ja go lubię baaarrrddzzzoooo
malkul 13:51, 19 paź 2015

CEBULE posadzone
juz wszystkie
Dominika11 13:53, 19 paź 2015

malkul napisał(a)
CEBULE posadzone
juz wszystkie
bohaterka