Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród Magdalenka

Sebek 12:53, 22 lis 2011

noemi napisał(a)
GabiK to zależy jak zima... ale lubimy wieczorami palić w kominku, na dole mamy tylko ogrzewanie podłogowe...to się wspomagamy ,żeby było ciepło

No to palenie w kominku to konieczność - przecież ogrzewanie podłogowe to tylko w nogi grzeje

shrekol 13:00, 22 lis 2011

Sebek oj z fizyki masz zaległości ciepłe powietrze idzie do góry ogrzewanie podłogowe jest o wiele korzystniejsze niż zwykłe grzejnikowe bo grzeje całą powierzchnią, A mi sie to drewno bardzo podoba tylko zrób zielony dach bo ta dachówka bitumiczna średnio wygląda posadzisz bluszcz i irgi które będą się spuszczały i częściowo zakryją i będzie świetnie, a drzewa do garażu nie można schować ono musi mieć odpowiednia wilgotność, żeby nie spaliło sie jak papier i dawało ciepło
GabiK 13:04, 22 lis 2011

Przemku na razie nasze drewno nie chce się palić. Sąsiadom to samo się pali. Trzeba wylać mnóstwo podpałki, żeby ruszyło. Dopiero jak poleży pary kłód w kominku i się rozgrzeją, to się pali.

Ogrzewanie podłogowe jak wszystko ma swoje wady i zalety - jak masz meble, to grzeje w meble, tak jak grzejniki w firanki np. Nie można go niestety jeszcze kłaść pod drewno, a ja lubię drewno na podłodze, no i podobno niedobre dla alergików. Rozgrzany kurz unosi się z podłogi z powietrzem i szkodzi.
Sebek 13:04, 22 lis 2011

shrekol napisał(a)
Sebek oj z fizyki masz zaległości ciepłe powietrze idzie do góry ogrzewanie podłogowe jest o wiele korzystniejsze niż zwykłe grzejnikowe bo grzeje całą powierzchnią

No z fizyki nie grzeszę mądrością

Tylko się zastanawiam czy to rzeczywiście starcza - bo mamy to m.in. w łazience i jednak nie ma zbyt ciepło jak kaloryfery zakręcone
abiko 13:08, 22 lis 2011

GabiK napisał(a)
Przemku na razie nasze drewno nie chce się palić. Sąsiadom to samo się pali. Trzeba wylać mnóstwo podpałki, żeby ruszyło. Dopiero jak poleży pary kłód w kominku i się rozgrzeją, to się pali.

Nie Pali się, bo jest za mokre, tzn. pewnie ścinane w tym roku. Tak jest z drewnem w sprzedaży.

Ogrzewanie podłogowe jak wszystko ma swoje wady i zalety - jak masz meble, to grzeje w meble, tak jak grzejniki w firanki np. Nie można go niestety jeszcze kłaść pod drewno, a ja lubię drewno na podłodze, no i podobno niedobre dla alergików. Rozgrzany kurz unosi się z podłogi z powietrzem i szkodzi.

Gabik, można Są nawet specjalne panele drewniane na podłogówkę. Popatrz na ofertę np. Barlinka.
Pszczelarnia 13:09, 22 lis 2011

Przemku, raczej nie gniło i nie wprowadzało wilgoci do pomieszczenia w murach zamkniętego. Ogrzewanie podłogowe jest jednym z najlepszych! Chyba, że dziewczyny kupują gotowce suche. Przesuszenie drewnu nie grozi, bo ono łapie zawsze wilgoć z powietrza. No ale ja jestem (niestety) humanistka.

A teraz dzień dobry mówię w ogrodzie Magdalenka (ale ta Magdalenka to mi się kojarzy .... min. z ciasteczkami francuskimi.
Miło jest podglądać powstawanie kolejnego przytulnego ogródka z tak pięknymi w doborze roślinami (Cabaret - oj piękny piękny będzie!). I zapytam od razu: ten skwer z Rh w Kotlinie Kłodzkiej to gdzie robiliście?
GabiK 13:11, 22 lis 2011

Ale dyskusja o ogrzewaniu.

Sebek a jakie masz podłogowe? Maty elektryczne, czy takie rozprowadzone z pieca?
Maty grzeją słabiej, takie z pieca, to tak samo jak grzejniki - dużo ciepła dają.
Nam niestety deweloper nie zrobił podłogowego, tylko maty położyliśmy na wszelki wypadek. I w łazience jednej używamy - jest różnica.
shrekol 13:12, 22 lis 2011

Gabik dokładnie jak wszystko ma swoje wady i zalety, i masz 100% racje najlepiej sprawdza się na płytkach. Sebek odnośnie ilości ciepła to wszystko zależy od zagęszczenia pętli w podłodze ale tez nie wszędzie się sprawdza bo meble itp..... jak pisze Gabik ale w łazienkach jest to super sprawa wychodzisz z wanny na ciepłą podłogę i czujesz duży komfort
Matka 13:13, 22 lis 2011

Ja też mam podłogówkę i w życiu bym nie zamieniła na nic innego!
GabiK 13:13, 22 lis 2011

Ewo, mnie Magdalenka się kojarzy z naszą, podwarszawską Magdalenką - czyli ekskluzywnie. Nie mogę się pozbyć tego skojarzenia.