Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

Domi 09:40, 28 lis 2011

A gdyby zrobić coś podobnego do gabionów z otwieranym frontem, jak na pierwszej fotce na poniższej stronce? W środku miałabyś drewno, nie kamienie. To tylko taki pomysł, bo nie wiem jak technicznie rozwiązać wyciąganie drewna.
http://www.vertdesprit.fr/index.php?id=28

http://www.buildingdiy.com/imagegallery/index.php?twg_album=Gabions+and+Bankshores+-+Railway+and+Silverstone&twg_show=gabion-house2.jpg&twg_standalone=true
noemi 10:09, 29 lis 2011

Dziękuję za linki buszuje teraz po stronach UK i szukam jak nic nie wymyśle , to zmienimy dach i drewno poukładamy równiutko ...przydałoby się coś zamykanego na jakieś kawałki drewna , które nie będą pasowały do całości ...ale to może okazać się przeróbką całkowitą a to już będzie bardzo trudno załatwić z M.
zbigniew_gazda 10:16, 29 lis 2011

Popieram Dominikę. Też bym dał ażurową kratkę np. drewnianą aby osłonić drewno . Załadunek i wyciąganie drewna od strony wąskiego boku (też ładne ażurowe drzwiczki. Ale to tylko sugestia. Pozdrawiam.
Wieloszka 10:44, 29 lis 2011

No to i ja włączę się do dyskusji, chociaz nie mam doświadczenia w tej kwestii - zasłoniłabym drewutnię ażurowymi drewnianymi drzwiczkami - bo chociaz pomysł Danusi na równo poukładane drewienka jest super - to w praktyce pilnowanie,żeby zawsze było tak ładnie i idealnie poukładane - no nie zazdroszczę . A Tobie jakie rozwiązanie najbardziej się podoba?
noemi 11:00, 29 lis 2011

Ażurowa kratka ? można zrobić takie otwierane od przodu drewutni? jest to dobra propozycja dziękuję Wam z udział w dyskusji to bardzo pomocne...
widziałam też taką drewutnię co po środku miała taką jakby małą szafę i tam różne ścinki się chowało i nie było nic widać, ale taka ażurowa osłona dyskretnie by zasłaniała drewno...nono ... trzeba by zrobić przymiarkę
hanka_andrus 11:38, 29 lis 2011

Jest tam dosyć miejsca,można by było takie przesuwane panele zamontować.lepiej by wyglądały niż ażury,a dodatkowo chroniłyby przed zawilgoceniem drewna.Wtedy od połowy ,już można posadzić coś zielonego dla zasłonięcia i nie przeszkadzało w ciągu zimy do wybierania opału.
Wieloszka 12:09, 29 lis 2011

Miałam na myśli nie ażurowa kratkę, tylko raczej takie listewki poziome niezbyt szerokie, zabejcowane na kolor drewna na Twoim tarasie., w takim układzie: listwa i szpara taka jak szerokość listwy i znów listwa itd. w ramie o szerokości takiej jak listwy ub trochę szerszej żeby była stabilniejsza. Nie pamiętam gdzie to widziałam, więc trudno mi znaleźć fotki Nie wiem czy dość zrozumiale opisałam o co mi chodziło...
noemi 10:04, 30 lis 2011

Dzięki Aga teraz zrozumiałam , spróbuje w wolnej chwili narysować , wtedy będę widziała , bo oczami wyobraźni nie widzę

anula_wn 11:33, 30 lis 2011

a ja nie rozumiem po co ta kratka ażurowa? czemu ma służyc? aby drewno było równe....? to wystarczy je równo ułożyc te płoty są fantastyczne ale w tej roli, a drewutnia to zupełnie coś innego....

prosta drewutnia w stylu tych, które pokazała Danusia może byc ozdobą !
u mnie przy kominku jest wnęka do sufitu na drewno i wg mnie jest b.ładnie pomimo krzywo ułożonego drewna nawet..... jak zagospodarujesz przestrzeń obok - będzie zjawiskowo!
noemi 23:11, 30 lis 2011

Anula też mam w domu wnękę do sufitu przy kominku na drewno i też mi się tak podoba dziękuję za odwiedziny ... zawsze to dodatkowy głos w sprawie , który pomaga zebrać myśli