Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

bleebla 21:07, 03 cze 2014

noemi napisał(a)

Widziałam u Ciebie , coś było nie tak z cebulą, bo w glinie też kwitną … podeślę Ci namiar na sklep internetowy, pewne cebulki

Będę wdzięczna
Limki mają już u Ciebie pąki? Moje rosną i rosną ale same liście som.

edit: Bym zapomniała. Byłam u Kulasa i pani mi powiedziała, że więcej traw powinno być za tydzień, dwa.
Madzenka 21:51, 03 cze 2014

Moje limki nie mają pąków. Jak graby?
noemi 21:17, 04 cze 2014

AlKa napisał(a)
Kiedyś wypatrzyłam coś takiego http://zielonyfront.pl/trejaze/

Dziękuję za link … ciekawe propozycje .
noemi 21:22, 04 cze 2014

bleebla napisał(a)

Będę wdzięczna
Limki mają już u Ciebie pąki? Moje rosną i rosną ale same liście som.

edit: Bym zapomniała. Byłam u Kulasa i pani mi powiedziała, że więcej traw powinno być za tydzień, dwa.

Przypomnij mi się o ten namiar … muszę odszukać w mailach …

Limka nie ma jeszcze pąków … ale u mnie coraz więcej wyżartych opuchlakowo liści … muszę zapolować nocą … i w donicy mrówki zrobiły sobie gniazdo , co z tym zrobić ? ……

w wątku o opuchlakach wyczytałam coś o dobrym połączeniu mrówek z larwami opuchlaków …. aż mi się nie chce grzebać w ziemi …
noemi 21:25, 04 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)
Moje limki nie mają pąków. Jak graby?

Moje też nie , ale jutro biegnę po kolejne opakowanie jedzonka dla ślimaków .. przesadzają , zżerają kwiatki jarzmianki i dobrały się do anabellki … graby mam nadzieje , że jakoś przetrwają tą "mokrą" aurę …
bleebla 21:16, 05 cze 2014

noemi napisał(a)

Przypomnij mi się o ten namiar … muszę odszukać w mailach …

Limka nie ma jeszcze pąków … ale u mnie coraz więcej wyżartych opuchlakowo liści … muszę zapolować nocą … i w donicy mrówki zrobiły sobie gniazdo , co z tym zrobić ? ……

w wątku o opuchlakach wyczytałam coś o dobrym połączeniu mrówek z larwami opuchlaków …. aż mi się nie chce grzebać w ziemi …

Dzisiaj robiąc zdjęcia zauważyłam, że na końcówkach bluszczu (w donicy) mam mrówki. Gdy się przyjrzałam zobaczyłam też mszyce. Byłam ciekawa co te mrówki z nimi robią i przy okazji wyczytałam 2 zdania, które mogą Ci się przydać.

1."Mrówki są również pożyteczne, więc w miejscach gdzie nam nie przeszkadzają to je zostawmy."

2."Mrówki nie lubią proszku do pieczenia dr Oetkera.

Jeśli chodzi o połączenie mrówek z mszycami, tak dla ciekawostki (coś mi się wydaje, że w pszczółce Mai kiedyś o tym było albo w innej bajce dla dzieci ):

Niektóre gatunki mrówek opiekują się mszycami, korzystając w zamian z produkowanej przez nie spadzi. Mszyce odżywiają się głównie białkami i tłuszczami, wydalają natomiast cukry proste, które stanowią nawet do 55% suchej masy, tego co mszyce wydalają. Mrówki pobudzają mszyce do wydalania spadzi, głaskając ich odwłoki swoimi czułkami. Często mrówki przetrzymują mszyce przez zimę w swoich gniazdach. No tak to się kręci.
noemi 23:33, 05 cze 2014

Aga dzięki za info o mrówkach

właśnie wróciłam z nocnego patrolu … zabiłam ponad 30 sztuk opuchlaków z dwóch limek … ochyda, mam wrażenie, że chodzą po mnie …. czy to znaczy , że mogę zwijać ogródek ? ….

te mrówki akurat w tych donicach , gdzie są limki , pewnie nie przypadkowo zrobiły sobie tam mrowisko …
Madzenka 07:02, 06 cze 2014

O matko... Czyli nocne polowanie trzeba zrobić? W sobotę gdy wrócę z Warszawy będę w nocy z Calypso biegać ....
Malgosik 08:12, 06 cze 2014

noemi napisał(a)
Aga dzięki za info o mrówkach

właśnie wróciłam z nocnego patrolu … zabiłam ponad 30 sztuk opuchlaków z dwóch limek … ochyda, mam wrażenie, że chodzą po mnie …. czy to znaczy , że mogę zwijać ogródek ? ….

te mrówki akurat w tych donicach , gdzie są limki , pewnie nie przypadkowo zrobiły sobie tam mrowisko …

to straszne, a mi się tak nie chce wyjść w nocy
o której już grasują?
trzeba wrotycz znaleźć na łąkach, podlewać rośliny, koniecznie te żurawki, i spryskać
zdaje się, że zwykły oprysk na owady zabije dorosłe osobniki
pryskałam ostatnio kilka roślin na mszyce, a potem znalazłam zdechłego opuchlaka
najgorsze te larwy
noemi 09:49, 06 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)
O matko... Czyli nocne polowanie trzeba zrobić? W sobotę gdy wrócę z Warszawy będę w nocy z Calypso biegać ....

Marzenko , koniecznie, łażą sobie swobodnie … zszokowałam się że było ich aż tak dużo … dzisiaj powtórka.

Przydaję się latarka czołówka