Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

noemi 20:55, 25 lip 2014

Syla buziak

Karabela lawenda po zimie wyglądała u mnie kiepsko , długo się zbierała , męczył ją grzyb , u mnie jest mokro … teraz posadziłam świeże sadonki i rozrosła się tak jak mi się podoba … później lawenda się robi brzydka … podoba mi się jak jest młoda

…..pamiętam , jak rozmawiałam z Sylą … i Syla mnie uspokajała , że byliny się starzeją, że będzie trzeba je odmładzać, dzielić , albo się nam znudzą i będzie miejsce na nowe roślinki … i to jest najprawdziwsza prawda !
a na początku myślałam, że jak już posadzę roślinkę, to ona będzie musiałam tam rosnąć do końca ….

Syla, ściskam Cię Kochana
Madzenka 20:57, 25 lip 2014

Madzia u mnie też lawenda zawsze będzie- Twoja ma zachwycający kolor. Wiesz jaka to odmiana? Usyp jej gorkę i dosyp dużo piachu jesienia. I wiesz myślę że moją i Wieloszki przymroziło wiosną. Bo miała miniaturowe kałczki a potem nadszedł mróz, ktory mi wymroził młode przyrosty....
Wiec gdy będą póżnowiosenne przymrozki trzeba będzie z agro latać.....

Oberwałaś powygryzane listki hortensjom?
JulkAd 21:03, 25 lip 2014

Ups , nie wiem dlaczego mi umknęłaś Madziu, ale bieżące fotki zobaczyłam i zmiany jakie poczyniłaś...Larissa ze stipą i czosnkiem główkowatym powalająca...pozdrówka
noemi 21:10, 25 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)
Madzia u mnie też lawenda zawsze będzie- Twoja ma zachwycający kolor. Wiesz jaka to odmiana? Usyp jej gorkę i dosyp dużo piachu jesienia. I wiesz myślę że moją i Wieloszki przymroziło wiosną. Bo miała miniaturowe kałczki a potem nadszedł mróz, ktory mi wymroził młode przyrosty....
Wiec gdy będą póżnowiosenne przymrozki trzeba będzie z agro latać.....

Oberwałaś powygryzane listki hortensjom?

Marzenko nie wiem jaka odmiana , kupiłam w Kwiatonie , miała iść do donicy … jeszcze jej nie ścinam , bo j kwitnie nadal …

Liści więcej nie obrywałam, prawie codziennie , chodzę na polowanie … jest ich jakby mniej , ale boję się ile jaj zniosły ….
noemi 21:14, 25 lip 2014

JulkAd napisał(a)
Ups , nie wiem dlaczego mi umknęłaś Madziu, ale bieżące fotki zobaczyłam i zmiany jakie poczyniłaś...Larissa ze stipą i czosnkiem główkowatym powalająca...pozdrówka

Mało jestem aktywna ostatnio … Larissa dała czadu a teraz już nie wiem czy zakwitnie ponownie … czosnki są już do ścięcia … ale to must have … dostałam już na maila promocje na zakupy cebul ….za szybko chyba …

Buziak
JulkAd 21:19, 25 lip 2014

noemi napisał(a)

Mało jestem aktywna ostatnio … Larissa dała czadu a teraz już nie wiem czy zakwitnie ponownie … czosnki są już do ścięcia … ale to must have … dostałam już na maila promocje na zakupy cebul ….za szybko chyba …

Buziak

U dziewczyn czytałam, że się trzeba przyczaić na cebulowe w B... i L... na przełomie sierpnia i września...ale internetowe sklepy dbają o klienta
Karabela 22:07, 25 lip 2014

noemi napisał(a)
Syla buziak

Karabela lawenda po zimie wyglądała u mnie kiepsko , długo się zbierała , męczył ją grzyb , u mnie jest mokro … teraz posadziłam świeże sadonki i rozrosła się tak jak mi się podoba … później lawenda się robi brzydka … podoba mi się jak jest młoda

Syla, ściskam Cię Kochana

czyli jest metoda, uffff
u mnie tez mokro a lawenda 3 sezon, po przecięciu wyglądała strasznie sucho i badylowato i ja wysadzilam. Teraz juz wiem że co jakis czas wymiana na nowe)
Dziękuję! !
Madzenka 00:14, 26 lip 2014

Niektorzy mają lawendę nawet kilkanaście lat. Jak to robią nie mam pojęcia... Ja moją w ciągu 4 sezonow już 1,5 raza wymieniłam...
bleebla 11:39, 26 lip 2014

noemi napisał(a)

Buziak

Dziwne, że już promocje mają. Cebule w holandii zaczynają pakować mniej więcej od początku lipca, a transpotr zaczyna się mniej więcej teraz (chyba, że przez zimę łagodna zaczęli wcześniej). Nie chcę nikogo oczerniać ale to mogą być cebule pakowane w poprzednim roku.
miss_house 02:27, 03 sie 2014

Że też ja tu wcześniej nie zajrzałam Uroczo jest!!