Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:20, 24 kwi 2020

Do góry
z samego środeczka

związana reszta razem

reszta żyje.....czy przetrwa nie wiemy

Gałązki z bliska po ścięciu

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:15, 24 kwi 2020

Do góry
Żeby nie było tylko ładnie i fajnie to wycięliśmy prawie połowę korony judaszowca i to sam środek

Suchy był
w przekroju pień taki

drobne gałązki tak

Werticilioza??? Jeśli to skąd nic tu nie było dosadzane .......to skąd?
Ogród bez reguł 10:59, 24 kwi 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Mam odmienne zdanie Tylko dlatego, bo na oko życia nie widać, nie można powiedzieć, że tam życia nie ma. Bez badań nie można też powiedzieć, jakie związki sie tam ukrywają.

U mnie jest taka właśnie glina, tylko innego koloru i z mnóstwem kamieni. Zbita, ciężka masa. Przekopywanie to katorga, więc już tego nie robię

Na każdą glebę można znaleźć odpowiednie rośliny. I nawet na takiej glebie odpowiedni nawóz zielony może zdziałać cuda, czyli rozluźnić tą zbitą glebę Tylko niestety trzeba tu cierpliwości, bo szybko nie da się takiej gleby „poprawić”.

Zgadzam się z Ewą w 100% Serio Bo właśnie na takiej glinie rabatę zakładałam o tą : (na razie nie widać ale są tu jeszcze hortensje i tawuły szare)

Na początku próby wykopania jakiegokolwiek dołka to była męczarnia..jak w kamień
Ale tak ..najpierw sadziłam rośliny w kółkach w trawniku..duży dół ,do środka wszystko co najlepsze albo to co mamy pod ręką kompost nie do końca przerobiony na samo dno to jest to i tak pomału dokładałam tych kółek z roślinami,nawet tulipanów w tą glinę nasadziłam ..Pierwsze nasadzenia były chyba z 3lata temu i już teraz widać jak bardzo zmienia się gleba , całość często podlewam biohumusem albo gnojówką z pokrzyw i myślę ,że dzięki temu mam tam całą masę dżdżownic które resztę roboty zrobią za mnie
Ogród potrzebujący zmian 10:55, 24 kwi 2020

Do góry
Akacja napisał(a)
Nie nie obgryzają maja swój wybieg .

o rety co to za zwierzaki ? pierwszy raz widzę.
Ogród na glinie 10:54, 24 kwi 2020

Do góry
Szafirki na stół w pełnym rozkwicie. Są inne niż te co mam w gruncie. Wyższe i jaśniejsze.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:31, 24 kwi 2020

Do góry
Sanka napisał(a)
Te siedziska są rewelacyjne, prostota najpiękniejsza. Czekam na realizację. Daj znać jak znajdziesz takie "korytka".

Znajduję, ale oczywiście jak to z moimi poszukiwaniami bywa zazwyczaj dość daleko

Muszę kiedyś po prostu w trasę pojechać i poszukać po okolicznych miejscach, które mogą mieć takie cuda jak koryta betonowe ściekowe
Ogród do odnowy 10:02, 24 kwi 2020

Do góry
Balie to w spadku po przodkach. Za to beczka na pchlim targu kupiona

Jak do tej pory nie zawiodłam się na Rysiach. Oby tak dalej. A sporo różności mam od kilku lat.
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:51, 24 kwi 2020

Do góry
obchód ogrodu zrobiony pora na śniadanie ale chlebek jeszcze gorący

Ogród bez reguł 09:40, 24 kwi 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)

Jeśli masz taką jasną glinę

to faktycznie nic się z tym nie da zrobić, tylko wywalić... Twarda, zbita, kopanie to kara za nie swoje grzechy...

Wypisz wymaluj moja gleba tylko bez tej ciemnej warstwy wierzchniej Żółta, mazista glina miejscami zielona nawet była.. no własnie była bo tak jak Anda uważam że da się z taką glebą dużo zrobić rozluźniałam głównie korą, piachem i kompostem. Jeszcze nie całkiem się wszytko "przegrzło" ale jest duża porawa i wilgoć fajnie trzyma jest jeden minus, no dwa widłami trzeba było się namachać i czekać z sadzeniem
Ogród niby nowoczesny ale... 09:40, 24 kwi 2020

Do góry
Kolejna piwonia do kolekcji doszła..tzn doszly 3 ale reszta jeszcze mala...jak ja się cieszę na ich kwitnięcie

No i grabowa wieczorową porą...

Ogród niby nowoczesny ale... 09:38, 24 kwi 2020

Do góry
Kulki grabowe się zielenią i trzcinnik KF

Ogród niby nowoczesny ale... 09:37, 24 kwi 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Pewien brunet ma tu parcie na szkło

O tak...ona wszędzie się wciśnie

Świdośliwy i czosnki główkowate

Ogród niby nowoczesny ale... 09:34, 24 kwi 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Witaj.
Przyszłam podpytać o jarząby Autumn Spire.
Planuję je w swoich nasadzeniach, ale nie ma ich w moich okolicznych szkółkach i raczej nie będzie. W internecie są w sprzedaży około metrowe. Czy możesz powiedzieć mi cos o ich tempie wzrostu i wymaganiach?

Mam jednego jarząba. Tzn mam dwa ale drugi jest niestety pomylony i jest inny. Rosnie wolno - co dla mnie jest atutem bo nie muszę przycinać. I w sumie tyle. Rzadko je nawożę. Tak przy okazji... Podlewam czasami jak mi się chce i w sumie tyle. Nie są absolutnie wymagające a wyglądaj (zwłaszcza jesienią ) cudownie. Niestety im wczoraj fotki nie zrobiłam...może po wekendzie

A tu moje jeżówki zardzewiałe i carex montana

Klon Globosum i ukochane stipy samosiejki!

Ogród niby nowoczesny ale... 09:30, 24 kwi 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Foty nowe! Plis???

Ależ proszę Wczoraj wieczorem udalo mi się kilka zrobić w trakcie przesadzania pomidorów

Moja śliwa na drutach i szpargi rosną...już drugi rok będę jeść własne

Mój ogrodowy pamiętnik 09:22, 24 kwi 2020

Do góry
Podsumowując zimę, quasi zimę to na razie nie widzę za wiele strat. Jedna jeżówka Hope padła (już ją wymieniłam), na kilka jeszcze czekam ze znakiem zapytania. Jeden hibiskus jeszcze nie ruszył ale one są późne to jest nadzieja. I żurawki niektóre bardzo marne. A i jeszcze co ciekawe rozchodnik mi nie wystartował .
Natomiast drzewka, które sadziłam w zeszłym roku a było tego trochę bo i ambrowiec Gumball, miłorząb Mariken, grab, klony palmowe, brzózka kulista, ŚŚ, glediczja, judaszowiec na razie ruszyły.
Tu brzózka Magical Globe, którą sadziłam późną jesienią i jeden z zeszłorocznych klonów.

W samym słońcu 09:19, 24 kwi 2020

Do góry
Iwona, to ta roślina.

Kto mi powie co to może być?
Ogród bez reguł 09:16, 24 kwi 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Magara - cieszę się, że nocne Polaków rozmowy okazały się być tak bardzo owocne Na Dziewczyny z O. zawsze możesz liczyć

to faktycznie nic się z tym nie da zrobić, tylko wywalić... Twarda, zbita, kopanie to kara za nie swoje grzechy...
Tam nie ma żadnego życia

Mam odmienne zdanie Tylko dlatego, bo na oko życia nie widać, nie można powiedzieć, że tam życia nie ma. Bez badań nie można też powiedzieć, jakie związki sie tam ukrywają.

U mnie jest taka właśnie glina, tylko innego koloru i z mnóstwem kamieni. Zbita, ciężka masa. Przekopywanie to katorga, więc już tego nie robię

Na każdą glebę można znaleźć odpowiednie rośliny. I nawet na takiej glebie odpowiedni nawóz zielony może zdziałać cuda, czyli rozluźnić tą zbitą glebę Tylko niestety trzeba tu cierpliwości, bo szybko nie da się takiej gleby „poprawić”.
Ogród bez reguł 08:57, 24 kwi 2020

Do góry
Magara - cieszę się, że nocne Polaków rozmowy okazały się być tak bardzo owocne Na Dziewczyny z O. zawsze możesz liczyć

Tam nie ma żadnego życia

Żadnej "karnej grzędy" nie zalecam i nie pochwalam, u mnie nie ma tak Proszę się nie zamykać (w sobie ) i dalej działać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies