Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:12, 10 lut 2020

Do góry
A żeby nie być gołosłowna to zobacz Monia jeden irys( biały) już taki

a tu ożanki już idą

krokusy w polance już takie

choć rybki jeszcze pod lodem

Przedogródek pod dębem 19:09, 10 lut 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Fajny kawalek z tymi drzewami. Jak tam masz glebe? Kwasna bardziej? Piasek czy glina? Latem pewnie jest sucho, pod drzewami i malo opadow. Wg mnie mozna to fajnie zagospodarowac i na dodatek tak, zeby nie miec zbyt duzo z tym roboty

Nie robiłem badań gleby choć wszyscy mi o tym mówią. Ziemia jest tam piaszczysta i raczej sucha ale czytam różne wypowiedzi na O. i zdecydowałem się na rabatach uzupełnić ziemię kompostem. Mam go sporo i ziemią powstałą z darni, mam jej spory zapas:

W razie potrzeby dowiozę ziemi powstałej z obornika.
To dlatego nie badam ziemi bo i tak będzie zmieniona. Większym problemem jest niedobór wody bo rosnące drzewa ją pochłaniają i dają cień. Tak jak napisałaś: "Latem pewnie jest sucho, pod drzewami i mało opadów". Dlatego chciałbym wpuścić więcej słońca a jednocześnie usunąć część " wypijaczy" choć z drugiej strony najwięcej wody pochłania dąb i rosnąca obok ( za płotem, u sąsiada, na granicy, lipa). Trawa na tym obszarze jest uboga.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:00, 10 lut 2020

Do góry

Mała skończyła dwa miesiące

Aganiu jaka piękna ta Twoja wnusia Aż miło
Aganiu patrzę i napatrzec się nie mogę Co za uśmiech
Buziaki z wietrznej doliny przesyłam.
Przerwa na kawę... 18:54, 10 lut 2020

Do góry

A tak może będzie

Iwonko bardzo fajnie to wymyśliłaś, drzewka zrobią piętro i zakryją co nieco no i może taki tajemniczy kącik powstanie... super... buźka
Zakręcony ogród 18:50, 10 lut 2020

Do góry
Kształt rabaty jest moim zdaniem ok. Zana ma rację, linia nasadzeń powinna być zgodna z linią rabaty.
Można się ściśle trzymać przedniej linii rabaty i w trójkącie powstałym pomiędzy tujami a wanilkami dosadzić np gracki z werbeną albo coś innego.
Można też proporcjonalnie do szerokości rabaty.

Nie wiem czy widać różnicę pomiędzy rysunkami
Może tu lepiej
Moja działka na Dębowym Lesie 18:40, 10 lut 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Też je bardzo lubię, kupowałam cebule u nas na ryneczku i wyobraź sobie, że pani sprzedająca dwa lata z rzędu oszukiwała klientów sprzedając zupełnie inne białe lilie pod tą nazwą. Nawet miała zdjęcie lilii św. Józefa wraz z cebulami. Trzeciego roku poszłam do niej i zrobiłam z nią wywiad i zaczęłam jej udowadniać, że to co sprzedaje to nie są te lilie. Spytała " a zakwitły pani na biało" ja mówię, że tak, ale to nie były te kwiaty. Próbowała mi wmówić, że pewnie się pomyliłam kupując. W końcu dostałam od teściowej 3 cebulki i czekam na te piękne kwiaty.

Oj na tych nieuczciwych sprzedawców nie ma siły.
A szkoda,że człowiek kupuje i myśli i cieszy się,że taka roślinkę kupił.
A to okazuje się zupełnie co innego.
Te lilie św.Józefa to dopiero kwitną 2 lub 3 roku .
A inne już od razu w pierwszym
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:22, 10 lut 2020

Do góry

Żerdzie z przycięcia orzecha poszły na drugą wysokość w płotkach w łące

Troszkę brakło, ale to i tak jest już ok
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:16, 10 lut 2020

Do góry
tym sposobem uniknęłam pojedynczego wycinania łodyg, w marcu tylko zebrać na kompost z rabaty i dosprzątać co trzeba, no i jeszcze trawy wyciąć

potem tylko plewienie i sypnąć kompostem

Za to okazało sie, ze pierwszy raz po skoszeniu rabat w ogrodzie nie zrobiło się pusto bo już drzewka i krzewy spore, a i zimozielone nieźle już widoczne też, to mnie cieszy
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:11, 10 lut 2020

Do góry
najstarsza bylinówka leży

i rabata, która była początkowo rozmnażalnikiem i przechowalnikiem

przy jej koszeniu zdziwiliśmy się mocno bo okazało się, ze było w niej złożone już tegoroczne jajko bażancie tyle, że z racji przymrozków zamarznięte, eM usiekł bo się nie spodziewał w lutym

koło wiatraka już sama walczyłam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:04, 10 lut 2020

Do góry
W sobotę pogoda była bajeczna i wykorzystaliśmy ją ile się dało
Rabaty położone. Te co największe i najgęstsze Emuś kosił bo ja jeszcze po chorobie trochę słaba

tu leży rabata astrowa koło altany i tak na razie zostawiam do marca jeszcze

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:36, 10 lut 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Z rudym jest ciężko, ale wkrótce wiosna więc będzie już na ukochanym ogrodzie
się wylegiwał, jak wróci na jedzonko to z zastrzykiem w pakiecie i niech cieszy się życiem
Do babciowania jeszcze się wyczekasz teraz młodzież zwolniła i są inne priorytety... stabilizacja i pozycja zawodowa definiują założenie rodziny.

Może teraz posypią się u nas wnuki

Cudna Smerfetka Wam rośnie
No pewnie jeszcze długo poczekamy
Jak się z wiatrem trzymacie? Ja po zeszłorocznym nocnym łapaniu anteny to się boję bardzo by nie narobiło znowu dziadostwa, bo straszą 200 km/hW Niemczech ludźmi po ulicach zamiata, przeraża mnie to
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:31, 10 lut 2020

Do góry
Izo to światełka z Wilanowa byłam przed świętami...przepięknie było

A to jesienny paw z Ciechocinka

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:24, 10 lut 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Ostatni miskant został do wycięcia

zapatrzony

zapatrzona

jeszcze ostrzenie pazurków

Bardzo ładne widoczki
I kotki takie zapatrzone.Chyba wiosny wyczekują
Aniołek już 2 miesiące ma, fajnie.I taki słodki.
Wymarzony sielankowy ogród..... 17:18, 10 lut 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)
Dziewczyny kochane, bardzo dziękuję plany na ten rok zrobione, w tamtym roku zaczęłam w połowie lutego, zobaczymy jak będzie teraz...
Już za momencik znowu piękne i energetyczne widoki będziemy miały

buziaczki

Z przyjemnością oglądam takie przecudne widoczki
Przedogródek pod dębem 17:14, 10 lut 2020

Do góry
Niewątpliwie najpiękniejszym jest okazały dąb ( stąd nazwa mojego wątku).
Wzdłuż drogi asfaltowej ( na szkicu odcinek 25 m) rosną świerki. Te mogłyby zostać choć nie są urodziwe. Miedzy świerkami i asfaltem jest najpierw chodnik z betonowej kostki, pas ziemi około 1,5 m a później ligustrowy żywopłot z wrośniętym weń płotem z siatki. Ten płot chciałbym wymienić ale to osobna historia. Pas ziemi zagospodaruję. Bedę się inspirował pasem ziemi Szefowej( bardzo mi się u niej podoba).
Odcinek płotu z siatki o długości 32 m odgradza mnie od sąsiedniej posesji. Pięknie zagospodarowana. Wzdłuż tej siatki sąsiadka posadziła tuje. Tuje są widoczne na ostatnim zdjęciu powyżej po prawej stronie oraz tutaj - na wprost

Na zdjęciu widoczne są trzy rachityczne sosny, chcę je wyciąć bo będą mi wyciągały wodę z grządek. Wzdłuż drogi szutrowej zacząłem sadzić:
najpierw magnolia, później azalia a później rh Nowa Zemla. To są moje pierwsze nasadzenia na tej działce.
No i dalej stanąłem. Nie wiem jak zagospodarować ten teren. Widziałem u Sylwii podniesione rabaty. Chciałem takie zrobić z kantówek naokoło dębu. Jednak napisaliście, że dąb nie lubi przysypanych korzeni. Odstąpiłem od zamiaru.
Najbardziej zależałoby mi abyście pomogli wytyczyć rabaty. W jakich miejscach, jakie kształty, jakie wielkie. Podoba mi się ogród złudzeń i niespodzianek Kasi. Coś podobnego. Widziałem to również w Augsburgu. Obecnie decyzja co na poszczególnych rabatach jest drugoplanowa. Najpierw jakie rabaty i gdzie. Nie wiem czy ścieżki robić zawiłe czy proste osie widokowe.
Muszę teraz przerwać. Dokończę wieczorem.
Przedogródek pod dębem 16:46, 10 lut 2020

Do góry
co do planów to od dawna planuję zagospodarowanie czterech arów które znajdują się przed oknem mojego mieszkania. jak juz pisałem, teren nie należy do mnie lecz do gminy. Gmina ustawia się bokiem do moich planów, nie mówi tak, nie mówi nie. Wychodzę z założenia, że jeśli w przyszłości mam codziennie patrzeć na ten skrawek ziemi to czy on należy do mnie czy nie niech będzie zadbany i ładny.
Od lat 70-tych moje dbanie ograniczało się do koszenia trawy. Po wkroczeniu do zaczarowanego świata Ogrodowiska co rusz planuję coś z tą ziemią zrobić.

To tyle tytułem wstępu.
Teraz szkic:

Wyjaśnienia:
Poniżej wymiarów 25 m i 4 m znajduje się droga asfaltowa.
4 m to brama wjazdowa. Przez bramę prowadzi droga szutrowa - dojazd do posesji
.
Po prawej stronie drogi - teren już zagospodarowałem. Na razie nie zamierzam zmieniać układu.jest tam rabata i trawnik miedzy rabatą i chodnikiem.
Pomocy potrzebuję po lewej stronie drogi szutrowej aż do górnej, sześciometrowej krawędzi trapezu.
Na poniższym zdjęciu, tak do linii trzepaka, modrzewia na pierwszym planie.

Jak widać, na tych czterech arach jest sporo drzew.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:45, 10 lut 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Aszszsz te Twoje foty obłędne jak zawsze
Rudego szkoda Ale dzielny jest
Babciowania to i ja wyczekuję, ale nic na razie nawet na horyzoncie się nie rysuje....no mają jeszcze czas bo Obaj młodzi....przyjdzie i na mnie kiedyś kolej

Z rudym jest ciężko, ale wkrótce wiosna więc będzie już na ukochanym ogrodzie
się wylegiwał, jak wróci na jedzonko to z zastrzykiem w pakiecie i niech cieszy się życiem
Do babciowania jeszcze się wyczekasz teraz młodzież zwolniła i są inne priorytety... stabilizacja i pozycja zawodowa definiują założenie rodziny.

Może teraz posypią się u nas wnuki
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 15:28, 10 lut 2020

Do góry
Śnieżny Księżyc, zdjęcie z 8 lutego zrobione przez Córkę na Gran Canarii

Niesamowity jest ten efekt halo
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:26, 10 lut 2020

Do góry
zawitka napisał(a)
Basiu smutno mi i jestem z Tobą ale nie wracaj do tyłu idz do przodu bo zdrowie najważniejsze.Reszta to tylko dodatek raz jest a raz nie ma.Buziaki

Staram się jak mogę...

Rajskie ogrody jeszcze przede mną

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies