Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W kamiennym kręgu od początku 13:04, 22 kwi 2020

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 13:02, 22 kwi 2020

Do góry
Tutaj z kolei biel miesza się ze słoneczną żółcią, a startują różowości
i filety
Migawki z ogródka 13:01, 22 kwi 2020

Do góry
Parapet okazał się być za twardy
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 13:00, 22 kwi 2020

Do góry
Weronika dziękuję. Polecam śś. Ja może jestem monotonna ale nie mogę oprzeć się ich urokowi.

W kamiennym kręgu od początku 12:59, 22 kwi 2020

Do góry
Energetycznie i słonecznie, jedne przekwitają a inne dopiero otwierają pąki

W kamiennym kręgu od początku 12:57, 22 kwi 2020

Do góry
Aniu, Małgosiu, Ewo, Basiu, dzielę się z Wami moją ogrodową radością
...i jak tu nie kochać wiosny
Basiu, tulipany zasilam w marcu nawozem azotowym. Ważne, by nie miały za mokro, a jak susza, to trzeba im dać pić zwłaszcza jak kwitną. Potem jak najszybciej oberwać im przekwitłe łebki.

TOPowe róże sezonu 2019 12:56, 22 kwi 2020

Do góry
Zagajanka napisał(a)
15. Bouquet Parfait (Lens) - stosunkowo zdrowa (czasem łapie mączniaka na nowych pędach), ładnie powtarza, bardzo obficie kwitnie, wcześnie zaczyna, zapach słaby. "Idealny bukiet", nic dodać, nic ująć.

Mam na nią ochotę Powiedz , czy ona potrzebuje podpory? Wydaje się,że jest wsparta na ścianie,czy to tylko złudzenie.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:50, 22 kwi 2020

Do góry
Ja eksperymentalnie część tawuł posadziłam do wiader bez dna po farbie. Zrobiłam to z kilku powodów. Jako sąsiedztwo do tawuł wybrałam ekspansywną trawę red baron. Trawa ma rosnąć swobodnie, ale nie włazić mi w tawuły. Po drugie chciałam sprowokować tawuły do głębszego korzenienia się i stąd ograniczam im rozrost korzeni na boki. No i jak podlewam tawuły to chcę, by woda nie rozlewała się na boki tylko konkretnie była ukierunkowana pod konkretną roślinę.

Eksperyment rozpoczęłam jesienią. Ten rok daję sobie na obserwację.
A sprowokowało mnie do tego obsychanie końcówek liści tawuł w poprzednich latach z powodu niewystarczającego nawodnienia. Bo ja to raczej z tych oszczędnie gospodarujących wodą.
Właśnie chciałam Cię podpytać o te naziemne zbiorniki do gromadzenia deszczówki. Sprawdziły się przy zeszłorocznych opadach? Napełniały się szybko podczas powiedzmy normalnego jednodniowego opadu?
Bo u mnie zbiornik podziemny na deszczówkę okazał się jednak niewystarczający na potrzeby i zastanawiam się nad zastosowaniem dodatkowych rozwiązań.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:49, 22 kwi 2020

Do góry
Moja w pierwszym roku po posianiu też tak wyglądała. Podlewałam i czekałam - rok był bardzo suchy. W tym roku miała wertykulację i podanie nawozu - agrecol i azofoska.
Teraz jest o wiele lepiej, tylko sunia ją posikała - nie patrzeć na dziury.
Mieszkam na "piaskowni", więc szału angielskiego nie ma. W końcu przestałam do tego dążyć, bo to chore było.

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 12:46, 22 kwi 2020

Do góry
A myśl o wprowadzeniu tam żywopłotów wpadła mi do głowy jak kupiłam tuje i robiłam żywopłoty przy ławeczce. wtedy część tuji przez przypadek odłożyłam na grabowa i ostały się na zdjęciu, które później mnie zainspirowało. O zobacz

I jeszcze taki pin trawki i zywopłociki..

https://pl.pinterest.com/pin/588986457491521490/

I tu żywopłot przedzielony trawkami
https://pl.pinterest.com/pin/597571444294600580/
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 12:44, 22 kwi 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Nie czuję tych trzech ciągów - lawenda w masie - sesleria w masie - i znowu lawenda w masie.
Po lewej masz fajne danici i sesleriw, a na dwóch pozostałych coś zupełnie innego...

Poprzednią wersję planowałaś tak, żeby te trzy rabaty były spójne.
Teraz szczerze mówaic widzę trzy kompletnie różne i oddzielne... takie mam wrażenie.

Prześpij się jeszcze z tematem

Asia uwierz mi , ze z tym tematem nie tylko śpię....Mimo iż ostatnie dni to była praca i tylko praca to gotując obiad czy latając ze szmatą po domu myślami byłam na mojej grabowej. Asia ja nie chce nakombinować. Wręcz przeciwnie lubię jak jest spójnie. i ta wersja , którą dzięki wam stworzyłam wg mnie byłaby idealna gdyby nie to iż sesleria, która jest wymieszana z kulkami i rozchodnikiem nagle przechodzi w rabatę z grabami. nie ma tam odcięcia. Dlatego tez ostatnio wsadziłam tam jako przerywnik lawendę.Ale po przemyśleniach stwierdziłam , ze jeszcze jeden gatunek to za dużo.Ale konicznie chciałabym tam przy studni odciąć rabatę sesleriowa od grabowej.I tak myślę , że może te żywoplociki z tuji hoserii dać na przód rabaty zamiast lawendy. Byłoby coś zimozielonego i miałabym to odcięcie.
Zobacz...Np. tak

Ptasi gaj 12:43, 22 kwi 2020

Do góry
Jadę dzisiaj zobaczyć i podlać trawnik ciekawe czy już ruszył po nawozie.

Buki moje trzeba też sprawdzić czy mocno liście trzymają. Bo jest to pewnie wylęgarnia robactwa. Całe w liściach brązowych z zeszłego i poprzedniego roku.

Fiołki kwitną

Wszyscy sieją i pikują ja też coś mam

Pomidory podobno bardzo dobre malinowe "faworyt" polecone przez ogrodnika

Petunia

Pokrzywka i petunia do pikowania

Zaczynam po raz kolejny... 12:26, 22 kwi 2020

Do góry
andzia458 napisał(a)
Krzewuszka, której odmiany nie znam i posadziłam ją na wariata jesienią. Jak o nią zadbać?

Co to za krzewuszka? Ja kupiłam na jesień Nanę Purpureę. Myślałam, że już nie ruszy, ale powoli, powoli odbija. Bardzo pododbają mi się krzewuszki jak kwitną.
Ogród z plażą 12:13, 22 kwi 2020

Do góry
Ja jeszcze wczoraj coś takiego wyrzeźbiłam

Ogród z plażą 11:59, 22 kwi 2020

Do góry
Może cos na tej zasadzie? Bez przesuwania trampoliny, kompostownik za rabatą. Prowadziłaby do niego jakaś ścieżka w rabacie.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:48, 22 kwi 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Wzajemnie Haniu! Mam cztery mini rzadki, może z 16 mb ziemniaków w sumie. Zobaczymy będę się bawić, na pewno żadnych kupnych nawozów. Powodzenia pozdrawiam!

Posadziłam hosty od Rodziców, na stoku wzdłuż ogrodzenia. Mam dość na dziś. Buźki

Moja wielka gliniasta pustynia heh

A coś takiego?
Pod Sandomierzem widziałam taka góra jak u mnie i u Ciebie , bez roboty na przyszłość, a piękna choc to już był lipiec, a nie kwiecień czy maj Usunę jak zobaczysz

schodki wycięte wprost w gruncie

z dalsza

i na szczycie

no i podlewać nie trzeba.
Floksy, goździki, różne rozchodniki, rojniki, barwinka, rogownicę, czyśćca mam mam, mogę dać. To szybko rośnie byś sobie raz dwa rozmnożyła. Można by kępki rozplenic miejscami dołożyć i jest bajecznieA małym kosztem
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:36, 22 kwi 2020

Do góry
Donia72 napisał(a)
Dorotka, dawno mnie nie było tutaj i nie jestem na bieżąco.
Powiedz jak tam u Ciebie orliki? coś z nasionek urosło?
Orliki mają się dobrze W tym roku powinny dać śliczny popis. Już w ubiegłym roku ładnie zakwitły. Zapraszam w porze kwitnienia, w tym roku wysadziłam wszystkie z warzywnika na rabaty kwiatowe. Połączyłam je z trawami, łubinami i jeżówkami. Czekamy na efekt.

Ogród z plażą 11:35, 22 kwi 2020

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Może przy tych drzewkach rabatę poprowadzić właśnie półkoliście, tak żeby drzewa znalazły się na środku półkoli:

też już tak myślałam, tylko co z górą? polecieć na prosto?
Ogród z plażą 11:32, 22 kwi 2020

Do góry
Może przy tych drzewkach rabatę poprowadzić właśnie półkoliście, tak żeby drzewa znalazły się na środku półkoli:

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:32, 22 kwi 2020

Do góry
anpi napisał(a)
I kompozycję w donicy chwalę!!!

Dziękuję
Lubię te tulipany za ich koralowy kolor i za to że z upływem kwitnienia
kielichy im rosną

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies