Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bylinowa łąka 23:29, 20 kwi 2020

Do góry
Poza wożeniem ziemi w sobotę zrobiłam jeszcze "kanciki" w rabacie przed tarasem. Zdjęcie trochę zniekształca, bo w rzeczywistości ta linia nie wygląda tak źle. Po raz pierwszy wybierałam też ziemię, tak że widoczny jest wyraźny uskok. Do tej pory nawet jak odcinałam trawę, to wybierałam chwasty, a ziemia wytrzepana z korzeni zostawała i nie było w ogóle widać odcięcia. Na razie macham zwykłym szpadlem, ale podoba mi się efekt.

Oplewiłam też jagodnik, przynajmniej w części z czego powstała czubata taczka traw i chwastów, które się tam nasiały. Wysiało się też pełno niezapominajek, ale te sukcesywnie przesadzam tu i tam - niech się sieją wszędzie dookoła.

W oplewionej części posadziłam roślinki znalezione w czasie wyrównywania terenu, które dawały jakieś oznaki życia. Powstał przechowalnik.

I żeby zakończyć tematy ziemne, to tyle kamieni z jednego dnia się uzbierało.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:25, 20 kwi 2020

Do góry
Proszę o poradę która opcja jest lepsza, ta narysowana na zdjęciu z lata czy druga z rozstawionymi roślinami. Za aurea nana pomiędzy świerkami sa rozplenice i czosnki. Kule są bukszpanowe,a za nimi będzie kiedyś tło z tuji jak urosną. Ten kawałek będzie w żwirku tak aby rozjaśnić kąt i pasowało do reszty ogrodu. Lubię bukszpany w żwirku. W rogu badylek to hortensja phanton na pniu.Tutaj właśnie nie wiem czy pasuje, zanim będą kwiaty trochę potrwa.
Chciałabym jeszcze pomiędzy tujami a bukszpanami czymś rozjaśnić. Przy kulach myślałam jeszcze o hakonechloe. Lubię styl nowoczesny i minimalistyczny.
Za drzwiami do ogrodu... 23:19, 20 kwi 2020

Do góry
dominka napisał(a)
Aniu piękny klimat u Ciebie, salon ogrodowy cudny.
Drewniany stół z ławkami pod pięknymi świerkami cudo!

Aga, stół z ławkami jest betonowy Cieszę się, że Ci się podoba u mnie.Musisz zajrzeć w realu, jak już będzie możliwe...
Pszczelarnia 23:18, 20 kwi 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Zdecydowanie jesienią muszę więcej w tulipany zainwestować....żeby mi tylko nornice nie wyjadały to by ich było pełno Piękne Twoje

Trzeba będzie je porządnie nawieźć i chyba wykopać. Jak nie pomylić kolorów przy wykopywaniu, jak oznaczyć? Trudno byłoby mi traktować je jako jednoroczne, zwłaszcza, że niektóre z nich są wieloletnie ale trzeba wykopywać.

I jedna cała skrzynia jest pomyłką - miały być tulipany 'Angelique', a są jakieś jasnoczerwone (kupowane w Obi, producenta nie pamiętam).

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 23:16, 20 kwi 2020

Do góry
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 23:15, 20 kwi 2020

Do góry
Bylinowa łąka 23:14, 20 kwi 2020

Do góry
Oj dawno mnie tu nie było.
Podczytywałam trochę forum, ale głównie z telefonu, więc nic nie pisałam.
U wszystkich wiosenne prace w toku i ja też nie próżnuję, choć efekty są mało widoczne. W zasadzie to jeździmy co sobotę, choć na parę godzin i gro czasu zajmują prace porządkowe po wykopkach. Nie wiem kiedy się skończą, bo nie tylko na działce, ale i drogę trzeba trochę doprowadzić do porządku po przejechaniu nią ciężkiej kopary. Wilgotna glina jest bardzo plastyczna.
Pokażę nasze ostatnie działania. Gdzieś z boku drogi podchodziła woda i przez to ciągle było błocko. Po wykopaniu rowka część wody zeszła i mamy nadzieję, że w końcu droga się osuszy. W miejscu gdzie rowek przecina drogę planujemy wstawić rurę, ale najwcześniej w weekend majowy.

Na przyszły zaplanowane są dalsze prace nad rowem, bo w miejscu, gdzie pogłębiałam rów w tamtym roku woda ładnie spływa, ale w dalszej części zrobiło się istne rozlewisko, więc trzeba ryć dalej. To o to miejsce mi chodzi.

Pszczelarnia 23:12, 20 kwi 2020

Do góry
Wśród tych tulipanów kryje się nowość: tulipany 'Sarah Raven'. Podobnie jak 'Dolls Minuet' są późniejsze od kwitnącej na zdjęciu reszty.

Dwa ogrody 23:12, 20 kwi 2020

Do góry
i żeby nie same kwiatki
judaszowiec w pąkach

grujecznik

rajska jabłoń

obiela
Za drzwiami do ogrodu... 23:12, 20 kwi 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Aniu juz kiedyś pisałam ,ze ty romantyczna dusza jesteś
Obrusiki bajeczne

Pewnie tak...
Jak feniks z popiołów 23:06, 20 kwi 2020

Do góry
A poza tym - wiosna żółcią malowana

Dwa ogrody 23:04, 20 kwi 2020

Do góry
i trochę energii na zaś - ubiegłoroczne pierwiosnki

i tegoroczna żółć do kompletu

Pszczelarnia 23:04, 20 kwi 2020

Do góry
Te są śliczne

Te wyjątkowe

Te bardzo lubię

Te są wesołe

Są i takie

Jak feniks z popiołów 23:03, 20 kwi 2020

Do góry
Pewnego dnia natknęłam się na rabacie na niezidentyfikowanego gościa.
Zaintrygowana postanowiłam pozwolić mu się rozgościć.
Warto było.

Sasanka
Za drzwiami do ogrodu... 23:01, 20 kwi 2020

Do góry
iwona_d napisał(a)
Aniu posadziłam jasnego trzcinnika, świetnie wygląda na tle ciemnego bluszcza i super kontrastuje z piwonia, przynajmniej tak mi się wydaje. Na przesyłkę jeszcze czekam, ponoć teraz trzeba czekać chwilę dłużej. Wiesz Aniu ja od ponad miesiąca nie wyszłam poza działkę, nie widzialam się z nikim poza dziećmi i mężem i muszę się czymś zająć, bo bym chyba zwariowała. Jeszcze raz wielkie dzięki, nawet to że czasami możemy pogadać to już bardzo dużo.

Mam nadzieję, że w sezonie uda mi się zobaczyć Twoje rewolucje
Mi też brakuje odwiedzin i spotkań. Dobrze, że jest co robić w ogrodzie. Choć ostatnio jakoś ciężko mi się zmobilizować. Ale wzięłam się w końcu za uporządkowanie nasadzeń w okrągłej rabacie. Wykopałam wszystko. Szczególnie zależało mi aby wyciągnąć wszystkie cebulowe, które zapadły się nawet po 30 cm w głąb ziemi(to chyba sprawka kretów)i rosły same liście.
Domieszałam dwie taczki ziemi popieczarkowej. Zaczynąjąc od brzegu rabaty posadziłąm żurawki, potem wkoło szafirki,potem hiacynty pogrupowane w kępki kolorami między jakieś rozplenice najmniejsze ( od Agapant), a po mniejszym łuku seslerię -tymczasem(bo miałam i ona już zielona ), a rozplenic jeszcze nie widać
Jak rozplenice się rozrosną, to seslerie pewnie stamtąd wylecą. A w zamian dam coś innego na pośrednie piętro. Pomiędzy trawy nawciskałam czosnków.Na samym środku w koło podestu z donicą będą rosły krwiściągi( dopiero zamówione), teraz kwitną tam stokrotki.
Na razie rabata wygląda może gorzej niż wcześniej, bo szafirki i hiacynty leżą plackiem po przesadzeniu. Uznałam, że dla cebulek chyba lepiej zostawić jeszcze liście, ale nie wiem czy może łatwiej przyjęłyby się z obciętymi?
Mam nadzieję, że w sezonie będzie lepiej i kolejnej wiosny
Tak było:

Tu w trakcie rewolucji:

Teraz tak, jeszcze tylko muszę wysypać korą:

Dwa ogrody 22:58, 20 kwi 2020

Do góry

wanienka z każdym tygodniem pokazuje coś innego, były przebiśniegi, przylaszczki, teraz szafirki i serduszka, potem będą bratki i konwalie, potem...

poidełka świeżo napełnione

Zaczynam po raz kolejny... 22:56, 20 kwi 2020

Do góry
Andziu, wstępnie bym to tak widziała:

W prawym dolnym rogu rabata osłonowa z niewymagających drzew i krzewów: perukowce, tamaryszki, berberysy, jaśminowce, jabłonki i wiśnie ozdobne.
Trawnik niekoszony, klon oczywiście zostaje.

Trawnik do zabawy dla dzieci za domem, przy tarasie. Jeszcze nie wiem jak duży i jak tam poprowadzić rabaty.

Jak sądzisz?
Pszczelarnia 22:55, 20 kwi 2020

Do góry

Pszczelarnia 22:52, 20 kwi 2020

Do góry
Jeszcze nie zdążyłam pokazać narcyzów, a już tulipany grają pierwsze skrzypce:

Dwa ogrody 22:51, 20 kwi 2020

Do góry
i takie tam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies