Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

mirkaka 13:38, 20 kwi 2020

Prześliczne niebieskości i biele
popcorn 13:49, 20 kwi 2020

Kasya napisał(a)
Mariolko, ty masz jeszcze barwinka ?
Czy wg ciebie on szkodzi bylinom i rozom ?

Czmeu miałby szkodzić? Prócz tego że się rozłazi i może być konkurencją, to okrywa ziemię? Przygarnelabym duuuzo bo sobie radzi i wstaje z martwych niemalże pozdro
Kasya 14:02, 20 kwi 2020

popcorn napisał(a)

Czmeu miałby szkodzić? Prócz tego że się rozłazi i może być konkurencją, to okrywa ziemię? Przygarnelabym duuuzo bo sobie radzi i wstaje z martwych niemalże pozdro

No właśnie nie wiem czy nie jest za bardzo ekspansywny dla bylin które jednak nie korzenia się gleboko
Nie wiem jak z rozami, piwoniami...
hankaandrus_44 14:25, 20 kwi 2020

Mam podgląd na jednego barwinka na skarpie, na osiedlu od kilku lat jest strzyżony w kulkę, przeważnie wiosną, jak tną krzewy, i nikt go nie nawozi, nikt go nie okopuje, a on trwa. I za długich pędów nie wypuszcza. Ha skarpie jest na pewno glina.
paniprzyroda 22:05, 20 kwi 2020

GorAnia - narcyzy rosną u mnie w glinie wzbogaconej nieznacznie kompostem
ElaS - kocioł czy parnik, wanna, wanienka zawsze można wykorzystać.
Tulipanami jestem rozczarowana. Chociaż nie wszystkie jeszcze kwitną, to widać efekt suszy, wiosennych przymrozków a także pomyłek.
Urszulla- nie mam miejsca na rodkową rabatę, one też potrzebują dużo wody. Na dwa pamiątkowe muszę jednak znaleźć inne miejsce
Małgosik - taki rok na tulipany, trudno. Jednak są takie, które dały radę i zachwycają kolorem
Milka-Irenko właśnie 90% kupowanych tulipanów to miały być liliokształtne. Będą może ze dwie doniczki.
ewsyg-Ewo, brateczki cieszą niezmiennie, niezależnie od pogody i innych okoliczności
yolka- Jolu, wróciłaś Na razie narcyzy rosną, teraz do kwitnących niby Thalii, które już nabrały więcej bieli dołączają Cheerfulness, kolejne też już się szykują. Pomyśl o narcyzach
Aniu - anabuko sasanki mam, tylko nieco mniej i niższe. Widzę też sporo siewek.

makowa czerwień i malina

paniprzyroda 22:31, 20 kwi 2020

Hanuś, pewnie to nie wzrok tylko przeoczenie
Sadzone b. późną jesienią później kwitną.
Karolina - niech rośnie ku Twojej radości
Kasya - moim zdaniem szkodzi.
Dziewczyny, mam w starym ogrodzie dwie odmiany barwinka, niebieski i fioletowy. Fioletowy wolniej się rozrasta, ale też ekspansywny.
Żadnego nie posadziłabym ani przy różach, ani tym bardziej bylinach. Nie byłabym w stanie go upilnować. Na początku rzeczywiście rosną ładne zwarte kępy, ale wystarczy rok bez cięcia i podrywania - masakra. Chyba, że ktoś planuje go jako typowy zadarniacz, to co innego.

Thalie dla Was, moim zdaniem te "właściwe".

paniprzyroda 22:41, 20 kwi 2020

mirkaka napisał(a)
Prześliczne niebieskości i biele

Taaa, białego duużo jest

paniprzyroda 22:51, 20 kwi 2020

i takie tam

paniprzyroda 22:58, 20 kwi 2020

wanienka z każdym tygodniem pokazuje coś innego, były przebiśniegi, przylaszczki, teraz szafirki i serduszka, potem będą bratki i konwalie, potem...

poidełka świeżo napełnione

paniprzyroda 23:04, 20 kwi 2020

i trochę energii na zaś - ubiegłoroczne pierwiosnki

i tegoroczna żółć do kompletu