Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rdest"

a czasem nie na temat ... 13:49, 30 paź 2015

Do góry
Rdest jest piekny ale cala zime bedziesz miec zwykly suchy syf a to jednak przód. Moze znajdziesz dla jieho gdzienindziej miejsce? Swidosliwy przy sciezce bylyby mmmmmmmmmmm miodzio
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:51, 30 paź 2015

Do góry
rdest

a czasem nie na temat ... 19:23, 29 paź 2015

Do góry
po środku jest rabata - jeszcze nie zdecydowałam co na niej będzie, byla opcja niedżxiedzie futro, sesleria, sesleria+bukszpan , rdest, teraz eM chce coś wyższego co by owo"lotnisko" jak to mówi przełamał między płytami są przerwy mają być tam kamyki, ciągle szukamy czegoś fajnego w cenie do 100 zł t . na pewno chciałabym żeby kamienie były surowe i frakcji 2-5 cm
tutaj próbka

Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:37, 28 paź 2015

Do góry
kasiek napisał(a)
No ile nowosci do ogrodu
Rdest jest suuuper! pieknie u Ciebie w tym miejscu wygląda! a i trawy widzę że stoją - to nie połamał ich śnieg jednak - slicznie zdobią drewniany parkan [/quote

Trochę połamał/płożył , ale się podniosły, resztę powtykałam pomiędzy proste łodyżki i się jakoś jeszcze trzymają
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:12, 28 paź 2015

Do góry
No ile nowosci do ogrodu
Rdest jest suuuper! pieknie u Ciebie w tym miejscu wygląda! a i trawy widzę że stoją - to nie połamał ich śnieg jednak - slicznie zdobią drewniany parkan
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:51, 27 paź 2015

Do góry
Zielona napisał(a)

rdest?

Właśnie nie bo rdest mam , a to się chyba przylgami do muru przyczepia i nie kwitnie
Pszczelarnia 14:25, 27 paź 2015

Do góry
tak, przechowam je dla Ciebie do wiosny w ziemi.
Poczekam na rdest do wiosny.
Pszczelarnia 14:20, 27 paź 2015

Do góry
Marto, teraz już późno. One są wsadzone u Ciebie do ziemi? Miałam rdest dla Ciebie ale już nie mam - poczekasz do wiosny jak wypuści nowe odnóżki?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:18, 26 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

.listeczki takie drobniutkie i bardzo delikatnie na budynkach wygląda tak lekko bym powiedziała nie przytłacza ....cudnie się teraz wybarwia na żółto pomarańczowo i różowo -brzoskwiniowo, ale nie jeden listek w tych kolorach tylko tak jakby od najstarszych liści do najmłodszych przyrostów , jak cieniowanie.

rdest?

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 17:27, 08 paź 2015

Do góry
Najpierw opisze to co juz posadziłam

Buksy w trójkącie, ale takim różnobocznym i rozlazłym z jednej strony

Tutaj lepiej widać

Rdest Fat Domino - ma niby rosnąć do 1,0-1,2 m, pasuje coś przed nim dać. Widziałam fajną inspirację z zawilcami białymi (mam swoje sadzonki Honorine Jobert) albo ze zwykłymi rózowymi jeżówkami (tez mam sporo swoich siewek, ale one chyba będą za wyskokie do tego rdestu).
Posadziłam 1 z lewej strony wiśni (położył sie na bukszpanie), a 2 szt po prawej.

Znowu na wsi 02:58, 08 paź 2015

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Trzmielina pięknie się dopasowała do róży i mam tego samego zawilca.
Z przyjemnością obejrzałam fotki z relacji, ta roślina o którą pyta Hania to wygląda na rdest wężownik, właśnie go likwidowałam u siebie.
Mam też Rozanne, spotkałam wreszcie, ma stosunkowo duże kwiaty jak na bodziszka.

Mam pytanie odnośnie bodziszka - czy Rozanne rzeczywiście tak długo kwitnie ?
Znowu na wsi 11:37, 07 paź 2015

Do góry
Trzmielina pięknie się dopasowała do róży i mam tego samego zawilca.
Z przyjemnością obejrzałam fotki z relacji, ta roślina o którą pyta Hania to wygląda na rdest wężownik, właśnie go likwidowałam u siebie.
Mam też Rozanne, spotkałam wreszcie, ma stosunkowo duże kwiaty jak na bodziszka.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:56, 06 paź 2015

Do góry
Naniosłam obwódkę z montany (jest dalej na prawo parę szt więc chyba będzie dobra taka kontynuacja).
Red Fox przed Artemis.
Wtedy pasowałyby te jeżówki blade różowe z prawej strony.
Miedzy rożami jest 1m odległosci - cos tam mi pasuje dodać... a może róża w burgundzie?

Spójrz Luki jak to wygląda.

Dla mnie teraz jest najważniejsze czy przesadzać cisy przed ten szpaler miskantów. Ogólne założenie miało byc takie że cięłabym je do pewnej wysokosci (to Hilli), powiedzmy 1,20, a miskant miał swobodnie przewieszać sie nad tym żywopłocikiem...
Ale teraz nie wiem czy to nie bedzie sztucznie wyglądało i nie wiem już czy na siłe nie chcę tych cisów przesadzać - bo gdzieś je musze przesadzić...

Drugi problem - czy już widzisz miejsce gdzie wpakowac perowskie i rdest?
W najgorszym wypadku pójda na rabate pod murem... ale podobają mi sie i jak tu rózanka bez perowski...?
Znowu na wsi 00:48, 06 paź 2015

Do góry
Wiadomość odebrałam, trudno mój arcydzięgiel również niewiele urósł
Żywokost rośnie u mnie, jednak wydaje mi się, że ma szersze liście, kolor bardziej szary niż zielony, może to jakiś rdest lub szczaw, mam podobny o czerwonych łodyżkach.
Wysiewałam w ub. roku karda/karczocha? w tym wysiał się sam i zakwitł
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/88/886161/original.JPG
Pozdrawiam
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:14, 03 paź 2015

Do góry
Co mam

- 3 kule bukszpanowe (ale to nie problem dokupić wiecej, bo chyba za mało bedzie)
- 3 x rdest Fat Domino (jak zobaczyłam to chodziłam dookoła chyba z pół godziny... odeszłam, po czym wróciłąm się i wzięłam... )
- 3 jezówki Secrte Romance
- 3 jezowki Honeydew
- 1 jeżówka Green Eyes (ale na pewno dokupie więc można liczyc jako 3 )
- 5 szałwii Caradonna
- 3 perowskie
- ożankę (od Pszczółki, mam nadzieję ze wszystkie wypuszczą listki wiosną)

Ogólnie prześladuje mnie liczba 3

Problemem jest rdest który mnie zauroczył a teraz ganiam z nim w te i we wte i nie wiem...

Pomyslałam o tym miejscu - miedzy Amanogawa a miskantem jest 1,6 m, mysle ze 2 szt rdestu zmiesciłoby się.
Trzeci mógłby iść po lewej stronie wiśni.

Ogólnie z 3 wiśniami mam problem i dlatego pomyślałam żeby je zakulkować...

Pozostałe pomysły - mam jakies 4 metry cisa Hilli, który obecnie rosnie za pergolą (kawałek widać jej na ogólnym zdjęciu z góry) i marnuje się tam, bo go nie widać...
Zobaczyłam kiedyś u nawigatorki taka rabatę
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=436
i pomyslałam o takim czymś przed moimi Fernen Osten...
ale chyba chce go tam na siłę wcisnąć i nie jestem juz tego pewna...

PS Dlaczego jak klikne na link to mnie przekierowuje spowrotem na mój wątek... ???? - EDIT juz jest dobrze

Kondziowy ogrod cz II 14:06, 03 paź 2015

Do góry
Rdest himalajski, penstemon bródkowy Coccineus, penstemon Husker Red Strain i aster krzaczasty

Aster bocznolisty Horizontalis (aster laterifolius)

ogórecznik
Kondziowy ogrod cz II 12:35, 03 paź 2015

Do góry
Róża Leonardo da Vince

Rdest himalajski JS Caliente i rdest wężownik

Milin od Justyny na kurniku
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:40, 30 wrz 2015

Do góry
Dostałam 4 ogromne kępy rozchodników które porozsadzałam i będzie w sam raz na brzozową

Miskanty kwitną jak szalone, już raz obcinałam kwiatostany bo nie lubię kwitnących ale dałam za wygraną.

Ato coś to rdest auberta rośnie to jak szalone chwast dosłownie ale jeśli ktoś potrzebuje szybkiej osłony to polecam . Teraz ładnie kwitnie na biało.
Budleja Dawida (omżyn) 12:12, 28 wrz 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Dziękuję Danusiu za radę
Tak czułam, że nie powinnam sama bawić się w nasadzenia , ale nie mogłam powstrzymać się jak zobaczyłam kwitnące budleje w ogrodniczym. Zastanowię się gdzie je przesadzić. Żywopłotu nie mam, a pod domem szykują się jeszcze roboty brukarskie.
Tylko co zamiast budlei, bo póki roślinki małe jest tam dość pusto? Może białe malwy lub jakiś powój?

Polecam rdest auberta (szybko rośline i kwitnie na biało), coś z powojników z grupy tangutica (np. Bill Mackezie) lub winobluszcz pięciolistkowy (szybko roślnie i ładnie przebarwia się na jesień). Te wszystkie rośliny można puścić na płot.
W samym słońcu 10:45, 28 wrz 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Sarenko, wydaje mi się, ze Twoja trawka bez problemu jeszcze urośnie Ziemia jest nagrzana i jest mokro. Ma teraz idealne warunki

Marguś- oby! Teraz jak patrzę jak słonko świeci to tyle zielska tam jest To zielsko może nawet tak bardzo mi nie będzie przeszkadzało byleby darń była zwarta, żeby przyjemnie było chopdzic boso. Przy pieleniu odkryłam nowey chwast,który został nawieziony z ziemią- rdest plamisty...Czyli tak na pewno jest erz, skrzyp, mlecz, komosa, chwastnica, pięciornik gęsi, w niektórych miejscach powój, rdest ptasi-tyle pamiętam. Bedzie łądnie a przynajmniej lepiej niż było
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies