Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 10:02, 28 paź 2015

anka_ napisał(a)
Sylwio twój ogniskowy zakątek zawsze robi na mnie ogromne wrażenie, ale to przecież wiesz. Zakupy i niespodzianka super. Szalejesz kobieto.
Ale najcudowniejsze jest Zula. Ja miałam wodnego, chodził przy nodze jak piesek.

Zula jest z nami jak na żółwia stosunkowo nie długo , jak ją kupiliśmy miała zaledwie pół roku od wyklucia, jest szansa , że przeżyje nas i naszych chłopców

Śmieszna historia poniweaż to żółw stepowy w naszym kraju pod ochrona każdy egzemplarz, a wiadomo , że u nas nie występują w środowisku naturalnym, więc taką maliznę nie dawno wyklutą musiałam z certyfikatem legalnego sprowadzenia do naszego kraju zarejestrować w Starostwie Powiatowym i gdyby cuś jej się odpukać puk puk puk stało to muszę jechać i wyrejestrować
Tyle zachodu A kupić legalnie też nie jest łatwo, bo na lewo to jest dużo możliwości tylko w jakich warunkach przemycane w oponach od samochodów gdzie większośc pada nim dotrze do Polski......czego ludzie dla zysku nie robią ech
sylwia_slomc... 10:03, 28 paź 2015

Dominika11 napisał(a)
Witaj Sylwio no zakupki super , prezencik też fajny
ale nie wiedziałam, że macie żółwia - fajny jest

Dzieciaki chciały ojcu dać gada........to był jedyny na jakiego sie zgodziłam mając świadomość , że opieka nad nim spadnie na mnie
sylwia_slomc... 10:04, 28 paź 2015

AsiaK_Z napisał(a)
Zakupy bardzo udane Pozdrawiam

Dziękuję , żałowałam, że nie mam przy sobie więcej kasy bo irgi wzięłabym więcej......śliczna jest
sylwia_slomc... 10:05, 28 paź 2015

07_Rene napisał(a)

Bardzo oryginalny prezent

Prezent co to właściciela może przeżyć
kasiek 10:12, 28 paź 2015

No ile nowosci do ogrodu
Rdest jest suuuper! pieknie u Ciebie w tym miejscu wygląda! a i trawy widzę że stoją - to nie połamał ich śnieg jednak - slicznie zdobią drewniany parkan
Pszczelarnia 10:12, 28 paź 2015

Ja też miałam żółwia, Emys miał na imię. Lubie żółwie bardzo. I wodne i lądowe.
sylwia_slomc... 10:37, 28 paź 2015

kasiek napisał(a)
No ile nowosci do ogrodu
Rdest jest suuuper! pieknie u Ciebie w tym miejscu wygląda! a i trawy widzę że stoją - to nie połamał ich śnieg jednak - slicznie zdobią drewniany parkan [/quote

Trochę połamał/płożył , ale się podniosły, resztę powtykałam pomiędzy proste łodyżki i się jakoś jeszcze trzymają
Kawa 10:39, 28 paź 2015

hej fajny żółwik
u mnie bakopa tez się rozszalała tylko różowa
sylwia_slomc... 10:45, 28 paź 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Ja też miałam żółwia, Emys miał na imię. Lubie żółwie bardzo. I wodne i lądowe.

Słuchajcie żółwie jak miałam okazje stwierdzić na własnym przykładzie bardzo do właściciela się przywiązują
Ja miałam wodnego pudełkowego.... tak się nazywał bo miał takie klapki na dolnej skorupie, że zamykał się i robiła się taka mydelniczka szczelna. Kupiłam go sobie na 18-stkę i był z nami 8 lat do momentu ,aż w nocy odkleiła się szyba w akwarium.....sylikon puścił czy co to tam było ......i zalało nam cały pokój i meble z zawartością bo akwarium stało na komodzie

Nie miałam gdzie go włożyć i dałam na przechowanie do sąsiadki, a ponieważ byliśmy w okresie wykańczania wnętrza domu to kolejne akwarium nie było natychmiastowym priorytetem i zeszło nam z jakiś miesiąc z kupnem następnego,......ale okazało się , że żółw w między czasie padł .......z tęsknoty, bo na nic nie chorował , a opiekę miał dobrą. A wydawałoby się , że to tylko gady
sylwia_slomc... 10:48, 28 paź 2015

Kawa napisał(a)
hej fajny żółwik
u mnie bakopa tez się rozszalała tylko różowa

Fajny, fajny tylko na zimę nie chce zasypiać i główkuję wtedy czym go karmić. Ja w przyszłym sezonie zdecydowanie idę w bakopy .....żelazne rośliny ciekawe czy dałoby się ją przezimować w pomieszczeniu?