Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 19:30, 15 mar 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Kwiatostany wyglądają jak miłki okazałej (te zaróżowione) i śmiałka darniowego.

Piękna rabata

Kasiu ta trawa ma kolor kwiatostanu jak wychodzi z źdzbla to ma kolor bordowy, fioletowy, ciemno-czerwony. Widzisz od czubka jest w pelnym rozkwicie i wtedy wiechy jasnieja.

Ta trawa tez ładna to Silwer stripe. Ciemno zielona i wychodza srebrne kwiaty.

To malenstwo na tle jalowca ma kwiatostany ciemnobordowe i biale wypustki wiszace wyglada jakby byla obsypana maczlikiem tylko trzy razy wiekszym.

Ptasi gaj 19:19, 15 mar 2017

Do góry
Wiec tak prawde mowiac nie wiem jak sie nazywa, ale szukajac w internecie porownan, sklaniam sie ku nazwie Miskant "Melepartus" lub "Rotsiber" , bardziej "mel....." jest rzeczywiscie piekny. Jest przez caly dzien w sloncu.
Bede wiedziala we wrzesniu bo wiem gdzie kupowalam.

Nastypne w prawo to prosa.

W tym roku postaram sie wiecej zdjec zrobic, bo jakos nie przywiazywalam wagi do zdjec szczegolowych czyli kazdej rosliny. Robie zdjecia o szerokim widoku.
Nie mam nic do uktycia wiec pokazuje.
Nowocześnie z różAnką :D 09:57, 15 mar 2017

Do góry
Witam. Jestem pierwszy raz u ciebie. To drugi watek a gdzie pierwszy to zobacze. Bo ja od pazdziernika.
Przyszlam od Malej mi, na jej watku odnosnie opuchlaka napisalas o "HT" co to jest. Moze i ja zastosuje.

Ptasi gaj 09:54, 15 mar 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu ten Globasa ładny. Inversa" miałam i w zeszłym roku padł we wrzesniu. Był u mnie 3 lata. To zdj. z 2015 r.
Ten na rogu przy tych trawach. Nie wiem co się stało w ciągu dwóch tygodni nie miał żadnego grzyba, robactwa. Usechł, podlewałam. Jeszcze siedzi w ziemi muszę zobaczyć czy coś od korzenia go nie podgryzło.

ale ta rabata jest śliczna

co to za 2 trawki w tyle na tle sosen?
Ogród Małej Mi 2017 09:51, 15 mar 2017

Do góry
Mam opuchlak pod pieknym rododendronem liscie jak wycinanka papierowa tez rece rozkladam. Ze tez nie ma radykalnego srodka. Larwan robilam moze zle i tak byly.

Napiszcie co to jest "HT". Moze i ja sprobuje.
Ogród Małej Mi 2017 09:40, 15 mar 2017

Do góry
Witam. Jestem na 13 str i piszesz, ze siadly kolana od rowerka stacjonarnego. Sprawdz jak masz ustawione siodelko to bardzo wazne.
Jadac na rowerze Noga nigda nie moze byc wyprostowana tylko lekko zgiega 30 stopni.
Wyprostowana noga siadaja kolana i sciegna. Moze w rowerze zwyklym masz prawidlowo ustawione siodelko.

Kolano smaruj venoruton, tyle jest tych mazidel.
Tu narazie jest ściernisko... 09:24, 15 mar 2017

Do góry
Witam jestem na str 147 ile arealu przybylo przez to ciecie.

To fakt. Narazie się zastanawiam czy posiać pod nim trawę czy czymś podsadzić. Jeszcze się zobaczy. Miło że do mnie zaglądasz i chce ci się czytać cały wątek, nieważne że od tyłu
Ptasi gaj 23:59, 14 mar 2017

Do góry
Węża też mam, poszukam zdjęcia.

Ptasi gaj 23:50, 14 mar 2017

Do góry
Aniu ten Globasa ładny. Inversa" miałam i w zeszłym roku padł we wrzesniu. Był u mnie 3 lata. To zdj. z 2015 r.
Ten na rogu przy tych trawach. Nie wiem co się stało w ciągu dwóch tygodni nie miał żadnego grzyba, robactwa. Usechł, podlewałam. Jeszcze siedzi w ziemi muszę zobaczyć czy coś od korzenia go nie podgryzło.

Ptasi gaj 23:34, 14 mar 2017

Do góry
Aniu, jak wiesz wszystko kupowane w ukryciu i dlatego takie malutkie.
Jak bym nie miała bata nad sobą to bym kupiła takie po 2 metry.
Te większe w zeszłym roku były kupowane przez eMa i dlatego są większe.
zaraz zobaczę co to za nazwy.
Co i jak? Nowicjuszka 23:21, 14 mar 2017

Do góry
Jeżeli chodzi o kompostownik.
Jak wrzucasz liście to popatrz czy nie są chore czy nie mają grzyba. Bo truskawka za zwyczaj ma plamistość liści, żebyś sobie nie zafaj... działki jakimś grzybem.
Tak samo liście nie każde nadają się do kompostownika np. dębu, zobacz w internecie rozkładanie liści z drzew w kompostowniku.
Jakbyś kupiła taki preparat do kompostowania i posypała to też dobrze robi.
Przewracać kompost co parę tygodni.

Tak prawdę mówiąc ja to przewracam dwa razy do roku, bo mam bardzo duży. Nigdy nie przesiewam wywożę taczką taki jaki jest samo w ziemi zgnije.
Co i jak? Nowicjuszka 23:13, 14 mar 2017

Do góry
Ania na Śląsku przynajmniej tych co znam to wszyscy wędzą, jak nie z komina to z wędzarni. Ale wędzarnie mieć to dobra rzecz, nie ma porównania wędlina sklepowa a ta z prywatnej wędzarni. Można też wędzić ryby.
Też się zastanawiałam nad budową, ale nie buduję, bo musiałabym cały czas jeść te wędliny.
A gdzie tą wędzarnie zrobiliście? Na zewnątrz?

Tak samo nie robię wypieków, "kołocza" - bo rodzina to jada jak jest ciepłe nie zdrowe a potem wszystko ja muszę jesć bo szkoda wyrzucić. Nie raz mrożę, ale wyciągam i też sama jem.

Na forum są wątki odnośnie oczek, ciurkadełek i wiele innych wodnych budowli to możesz sobie kiedyś zrobić np. ciurkadelko wodo jest bardzo fajna w ogrodzie rośliny ładnie rosną, ptaki się zlatują.

Tak się zaraziłam tymi lotosami, przeczytałam wątek kupiłam nasiona i powkładałam do słoików z wodą teraz znowu muszę poprzekładać do większych pojemników, ale to już w błotko - bo szybko rosną
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:55, 14 mar 2017

Do góry
Czy tulipany wyciagasz aby odpoczely, czy ciagle sa w ziemi.

nic nei wykpuję z uwagi że nie chce mi się

wszystsko zostawiam w ziemi.
Tu narazie jest ściernisko... 18:23, 14 mar 2017

Do góry
Jestem na str. 55 musze przerwac ogladanie, ale jest bardzo,ładnie. Duzo siejesz i masz swoje roslinki.
Świetna kompozycja z tymi perukowcami przy domu w sloncu sa bajeczne.
Jeszcze wroce pozniej. Ja ogladam watki od konca i od poczatku taka moja fanaberia.
Pozdrawiam.
Tu narazie jest ściernisko... 18:06, 14 mar 2017

Do góry
Witam jestem na str 147 ile arealu przybylo przez to ciecie.
Ogrodowy spektakl trwa ... 17:56, 14 mar 2017

Do góry
Dzieki za odpowiedz.

Mialam nosa. To dziwne, ze nie przycinalas i tak obsypane kwiatem. Pisza wszedzie, zeby scinac wiosna, lepiej kwitna.
Ja mam duzo zoltych i rozowe. Przycinam kazdego roku. Zólte lepiej kwitna, maja wieksze kwiatki. Rozowe tez ladne, ale pozniej kwitna od źoltych. Musze zostawic ktoregos roku bez ciecia i zobacze jak beda kwitly.
Obcinam je poniewaz boje sie ze lodygi zdrewnieja i potem beda łyse.
Sezon 2017 u Hanusi 17:41, 14 mar 2017

Do góry
Witam Haniu. Pestka ma racje. Ja ostatnio mimo wszystko spie jak zabita a najlepiej rano. O godz. 7.oo rano ciesze sie, ze jeszcze mi duzo snu zostalo. Juz nie dlugo to sie zmieni. Taka pogoda beznadziejna u nas, slonca brak i dlatego czlowiek nie ma paura.
Dawno nie mialam czegos takiego, ze mysle, co tu zrobic, zeby nic nie robic.
Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 17:19, 14 mar 2017

Do góry
Odczytalam, oďpowiedzi - no to dzialaj.

Czy to nie dziurki na dnie tego kompostownika?
Lepiej postaw kompostownik na czyms aby od spodu przez te dziurki powietrze dochodzilo.

Jeszcze o,piwoniach. Mam trzy piwonie ani razu nie kwitly od trzech lat. W jesieni przesadzilam dalam duzo o ornika, gdyz piwonie sa bardzo zarloczne.
Acha, piwonia nie kwitnie jak jest gleboko posadzona wyczytalam w zeszlym roku.
W kazdym razie tez czekam na kwiatostany.

Co chwile wracam - liscie trawy mozna wrzucac do kompostownika, ale musisz ja pociac na tzw sieczke, bo dlugie źdzbla traw dluzej beda sie rozkladac i przekladaj innymi zrzutkami.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:58, 14 mar 2017

Do góry
Czy tulipany wyciagasz aby odpoczely, czy ciagle sa w ziemi.
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:37, 14 mar 2017

Do góry
Basia, we wlosiu to robia miejsca noclegowe
.

Elu ja na krety to już mam uczulenie...jak one mi sie uprzykrzyły ub wiosny..wrrr
Imałam sie wszystkiego co kto mi powiedział..i nic,żadnego efektu zawzielam sie i tydzień polowałam i upolowałam ...cztery byly
ale z tej wojny pamiątkę mam do dzisiaj ...pobrudzoną elewację ...rodzina do dziś zachodzi w glowę od czego to...ha ha ha

podpowiedział mi ktoś ,żeby na kopiec polać trochę ropy i przydeptać...no i tak zrobiłam
zachodzę za kilka godzin a tam kopiec jeszcze wiekszy...o ty draniu,zaraz cie wykurzę ...petarde w kopiec ...i cała ta brudna tlusta ziemia po ropie wyladowala na ścianie...mało tego, wpadla też do domu przez otwarte okno
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies