Rozchodniki.... do tych jakos cały czas nie mogę sie przekonac.... wspominałas o nich też przy poprzedniej rabacie frontowej.... moze ja mam jakis wybrakowany model.... podarowany, może sa ładniejsze egzemplarze...
Tylko on szedłby taj jakby srodkowy pas tak nie na ciągło ( ale słowo utworzyłam !!!! ) tylko gdzieniegdzie?
Do naparstnicy tez nie jestem przekonana - nigdy jej nie miałam i pewnie dlatego jej sie boje...
A werbena - bede siać - widziałaś
Jak nie lubisz rozchodników, to nie sadzimy- nie ma co żeby Cie zęby bolały codziennie jak na nie patrzysz.
To o nieciagłym pasie nie rozumiem. Pas z trawami, jeżówkami, werbeną , potem berberysy , znów trawy, berberysy itd
Dziś co prawda jestem zatruta na maxa- moje siostry zafundowały mi fryzjera- pierwszy raz w życiu mam na głowie trwałą ( na dośc długich włosach).Mnie się podoba, M jak zwykle się podśmiewa- mówi że zrobiłam się na Boba Marleya.Łobuz jeden.
o, ja tez miałam kiedys trwała, tez na dłuższych włosach - ale jak sie juz wyprostowały to jakos nigdy nie powtórzyłam - moze czas to zmienic
Mój cały czas mi powtarza, żeby zrobiła sie na blond - byłabym wtedy dl niego taka obca
Przychodzę Tutaj tak po cichaczu ...w sprawie tej rabaty ...ale Magnolia ma nieziemskie pomysły to się nie odzywam raczej.....podglądam dalej z ciekawosci co z tego wyjdzie ....pozdrawiam
perowskie lubia sie wykładać, ja ich z ostnica nie widzę.
Za to mozna wsiać tam werbenę patagońską, fajnie z nią będzie.
I pomyślałam o paru kępach irysów w jakiejś jednej tonacji
Bordowe, strzeliste berberysy mi sie podobaja - Red Pillar fajny, Syla ma na froncie cos takiego.... zaraz, chyba Maria, one są zieloniutkie a potem się przebarwiaja na czerwono?
A te Red Pillar są cały czas czerwone?
Cisy strzeliste - ciezko u mnie ale może i to byłoby fajne bo zimą by nie było łyso...
A nie, właśnie sobie przypomniałam że mam tam 3 cisy, które sa do przesadzenia i bardzo ucirpiały poprzedniej zimy - to chyba nie najlepsze miejsce dla nich...
Maria są żółte, strzeliste- tez moga być. A jesienią pomarańczowe.
Zimą trawy w łanie tez będą zdobić
Z grubsza wylizaliśmy się.
Dziś co prawda jestem zatruta na maxa- moje siostry zafundowały mi fryzjera- pierwszy raz w życiu mam na głowie trwałą ( na dośc długich włosach).Mnie się podoba, M jak zwykle się podśmiewa- mówi że zrobiłam się na Boba Marleya.Łobuz jeden.
też coś mi nie gra.
napewno trawy z jeżówką za wysokie do reszty , jeśli reszta niska.
Mi by sie chyba podobało żeby tej trawy z jeżówka było bardzo dużo- może cały drugi pas. A żeby nie było smutno na wiosnę, można dodawać w tym pasie po kilka sztuk co jakiś czas bordowe, strzeliste berberysy, albo cisy o takim kształcie.
Berberysy- no Orange Rocket, albo Red Pillar.
A z przodu plamy bodziszków, żurawek, Beatlesów, można jeszcze rozchodników i bukszpany kulki jako dodatek.
Co myślisz?
Do wysokiego pasa można dodać werbenę, naparstnicę grupkami.
Magnolio - duuużo zdrówka życze - ja od 3 tyg nie moge wyjśc z zapalenia oskrzeli... tzn. wg p. doktor wyszłam, tylko potem jeszcze się kaszle długo....
Ja dziś byłam tak klapnięta, że rano wstałam, wyprawiłam dzieci do szkoły i poszłam drzemac - o mało nie spóźniłam się do pracy...
Powiększyłam plamy
czerwony - Beatles
fiolet - żurawki
niebieski - bodziszek
limonkowy lub bordowy - jeżówki plus trawy
limonkowy lub bordowy - może rozchodnik okazały? nie bedzie za niski skoro obok będą jeżówki?
kulki zielone to bukszpany
dalej cos mi tu nie pasuje..... ale jeszcze nie wiem co....
może do tych większych plam dodać gdzieniegdzie mniejsze plamki czegoś jeszcze?
podobaja mi sie kuleczki berberysa Admiration ale nie wiem gdzie go wpasować i czy w ogóle tu pasuje...
a ostnica gdzie będzie- do czegoś? Już zapomniałam , bo było przecież.
Ja lubię do niej dodawać rozchodnik okazały- fajny kontrast delikatnego z masywnym.
Danusia u Myszorka połaczyła ślicznie z lawendą, zamiast tego można też dać z przetacznikiem, tylko nie za wysokim, np Christa, może tez z szałwią omszoną.
A widziałam tez piękną kompozycję ostnicy z czosnkiem karatawskim
Danusia ma dużo pracy .... może Magnolia zaglądnie do mnie lub do Ciebie
W sumie mamy czas jeszcze
Oj dzieki Sylka rzeczywiście kupa roboty no może i ja zainwestuję ...a co polecasz lepiej cisy czy bukszpany pod te brzozy a pomiędzy funkie...
Mam dostęp i do cisów i bukszpanów kulek w tej samej cenie....
Tylko niewiem chyba cisy łatwiejsze w obsłudze ??
Odnośnie kulek czy to z cisów czy z bukszpanu, jest z nimi pracy sporo. Nie da się bez pracy, chyba że tuję Danica posadzisz.
Pomysły świetne, idealnie pasują do twojego ogrodu
Gosieńko - miło, że wpadasz. Nasz ogród jest mocno zdefiniowany stylem przez mur. Muszem siem dostosować
Na żywopłot grabowy nie potrzebne Ci drzewka (zwłaszcza te szczepione), szkoda kasy, tylko po prostu wysokie graby na żywopłot Ja kupowałam niedawno takie kopane 1,80 m już po 6 zł/szt.
Ozzi - właśnie mam na myśli taki zwykły, najzwyklejszy grab kopany. Tani jest jak barszcz. I nawet zastanawiam się czy dałoby radę z takich drzewek zwykłych formować szpaler na linkach stalowych - tak bym chciała to rozwiązać. Wiem , że to trochę czasu zajmie - ale myślę, że się uda...
a ja przejeżdżam codziennie obok dzikiej działki z samosiejkami grabowymi- takimi od 20 cm, do 3 metrów.
Aż mnie korci żeby tam kiedyś wpaść z łopatą.
Plany Twoje podobają mi się bardzo.
Graby dość dobrze znoszą cień, byle nie bardzo głęboki.
Czy suszą pod sobą- tak, ale mniej niż brzoza.
Magnolio - cieszę się, że zaglądasz. Doradzaj i odaradzaj ile wlezie, bo ja taka kokoszka trochę jestem Przyda się wsparcie znawczyni
Aga ależ u Ciebie będzie pięknie, pomysł bardzo mi się podoba, wiosna tuż tuż to zaraz będziemy podziwiać efekty
Aguś - nareszcie się odnalazłaś . Ale z efektem trzeba będzie poczekać trochę, bo to młode będzie wszystko. Może za dwa, trzy lata coś będzie widać.
Aguś a tą ścianę wodną to już masz obstalowaną ??!
Bo mnie ostatno ceny w chronosie powaliły na kolana .... Wcale się nie dziwię ,że stronce ich oficjalnie wystawionych nie mają... Wiem ,że może to jakość... Kurczę ,ale bez przesady
Gosiu - ja mam tylko plany... i dziurę w ziemi wykopaną i zabetonowaną, którą widać z salonu w dodatku i która straszy... Za chronos się nie biorę. Ceny obłędne... Ja z eMem moim jak Pat i Mat - sąsiedzi... wszystko sami chcemy robić, byle wykonanie było w lepszym stylu Oglądam wylewki Oaze, pompę polecił mi Kris ze Szmaragdowego Ogrodu i tak coś chcemy sklecić...
Podglądam...
Magdziu - nie podglądaj tylko doradzaj!!!
Mam nadzieję, że nikogo nie ominęłam. Pozdrawiam zaglądających
gdybym mogla to juz jutro bym kupiła...
nie wiem gdzie, najpierw u nas popytam w szkółkach co i za ile...a potem w necie zerknę
Bo carexa jak to Magnolia pisała duuużo będę potrzebować...
Jak cos znajdę to dam znać
a ja przejeżdżam codziennie obok dzikiej działki z samosiejkami grabowymi- takimi od 20 cm, do 3 metrów.
.
Noo Magnolio to daj no namiar tej dzikiej działki Agusi ... Będzie miała graby , jak się patrzy a pewnie dla Was obu wystarczy
Ze teź u mnie za płotem rosną tylko wielgaśne sosny .
Plany Twoje podobają mi się bardzo.
Graby dość dobrze znoszą cień, byle nie bardzo głęboki.
Czy suszą pod sobą- tak, ale mniej niż brzoza.