Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 23:13, 27 lut 2013

Październik

agniecha973 23:16, 27 lut 2013

Marzena, nie wiem! Na przedostatnim zdj. w tle masz graby (te wielkie żółte) a w niebieskim jaju buka purpurowego. On jest dużo skromniejszy w przyrostach w porównaniu z grabami. Te drzewa są mniej więcej w tym samym wieku. Nie wiem na ile cięcie wpłynie na jego rozwój. Nie umiem w tej kwestii doradzić. To na pewno piękne drzewo, ale jak się spisze w tej roli - nie wiem.
Kuklik 23:19, 27 lut 2013

Przepiękne zdjęcie... nie wiedziałam, że one takie futrzate
agniecha973 23:37, 27 lut 2013

Zielone też takie kudłate,ale nie mam dobrego zdjęcia (straszne niedopatrzenie), tylko takie (tej wiosny się poprawię)

Za to grab wiosną ma głębokie harmonijki i liść jest szorstki. Buk ma gładziuteńkie błyszczące listki. Miodzio.

agniecha973 09:48, 28 lut 2013

Wracam na tory projektowe.

To moje półkole z choiny kanadyjskiej zaplanowanej na "średnio" formowany żywopłot. Przed choiną posadziłam 3 robinie Frisia w odległości ok. 1,8 od pasa z choiny. Na tą rabatę w tym roku nie znajdę czasu, ale mam część roślin do wysadzenia tu, więc co nieco muszę ogarnąć. To miejsce dość wilgotne, wiosną nawet mokre.
Przypomnę propozycje roślin na to półkole: kosaciec żółty, kosaciec syberyjski, miskant Morning L. a w nim werbena patagońska, hortensje. Dodatkowo Magnolia zaproponowała lilaka Palibin, jaśminowca Belle Etoile i piwonię (nastawiam się na Krinkled White lub coś w ten deseń). Wszystkie rośliny podobają mi się i teraz nie wiem czy mam wszystkie uwzględniać w nasadzeniach czy np. muszę wybrać pomiędzy lilakiem a jaśminowcem?
Drugi problem, to gdzie te rośliny sadzić. Czy mam obsadzać pas pomiędzy choiną a robiniami czy jeszcze przed robiniami? Rozumiem, że żywopłot z czasem zajmie sporo miejsca, więc jak to zorganizować?

EPODLAS 10:35, 28 lut 2013

Agnieszko u nas nareszcie dzisiaj trochę słońca. Dowiedziałam się telefonicznie, że na mojej działce resztki leżą śniegu, ale może do soboty już nie będzie. Ty mi się kojarzysz z pomidorami, masz chyba najpiękniejsze i najliczniejsze odmiany pomidorów na forum. Ja w tym roku posadzę tylko z trzy koktajlowe "Koraliki" Ponoć niezawodne, do sałatek, które robię w dużych ilościach. Piękne wiosenne zdjęcia młodych liści.
agniecha973 10:42, 28 lut 2013

Bożenko, u Agnieszki "z Grabiami" jest jeszcze większy wybór odmian. Oni mają dwa namioty foliowe, ja jeden. Byłam, widziałam Wymieniamy się co nieco wiedzą i to mi się bardzo podoba.
Z koralików będziesz bardzo zadowolona, bo one nie chorują i ładnie plonują. Dodatkowo bardzo ciekawie wyglądają.
Ja czekam na słońce jak na zbawienie. Miało być, ale się spóźnia. Powoli widać, że się przejaśnia. U nas od kilku dni takie mgły, że już dobija taka aura. SŁOŃCA MI TRZEBA!
Kuklik 11:58, 28 lut 2013

Cudne....aż mi lżej na sercu, u nas szaro i buro, czekam na taką wiosnę...
Pszczelarnia 13:33, 28 lut 2013

Agnieszka, na razie możesz posadzić między choinę i robinię np. kosaćce. Je z czasem trzeba będzie i tak przesadzić (rozdzielić). Choina urośnie i robinie też, dadzą cień i wtedy można okrywowymi wiosennymi polecieć. Bezpośrednio pod robinią w dalszej perspektywie czasowej niewiele będzie rosło (irga?).
'Palibin' - obserwuję go sobie. Kiedyś w OB we Wrocławiu był wysadzony szpalerem przy ścieżce, potem widziałam jak chorował a potem go nie było. Nie ma go też w sprzedaży w szkółce przy OB. Ciekawa jestem czy on jest trwałą rośliną i faktycznie tak piękną - mam mieszane uczucia co do niego.
Mala_Mi 14:03, 28 lut 2013

Piękny twój buczek Pszczółka mądrze pisze