To z jednej strony przemawia na jej korzyść jako rośliny na taras a z drugiej trochę mniej bo szybko efektu nie będzie. Ale ja mam 2 narożniki jeszcze niezagospodarowane więc jest pole do popisu. Na razie siedzę na słoneczku i kombinuję. Przy okazji pochwalę się jaki śliczny cis mi Kwartecik zakupiła tego mi brakowało. Tak jeszcze myślę, że dobrze by było aby wysoka gaura biała mi przetrwała tobym ją tam przeniosła. Z różą i mikołajkiem fajne trio by stworzyły.
Koło średnica 2m,na jednym brzegu ten patyk to Grujecznik czy dobrze będzie jeżeli po drugiej stronie posadzę lilaka Krasawica Moskwy ?chodzi o odległość ..lilak też pewnie będzie(na razie) patykiem w środku będą byliny i może jakiś iglaczek..
Derenie jadalne rosną sporej wielkości drzewa!
tu masz z Ogrodu botanicznego w Krakowie po obu stronach schodów to one, wielkie!!!
mój syn ma 1,90 wzrostu, a malutki pod nimi
Jest przegrabione i dosypane ziemi, więc dosiej więcej tam, gdzie bardziej brakuje, a mniej nasion tam gdzie trawa jeszcze jest. Dosiewka z tej samej trawy.
Piny zaraz pooglądam, dziękuję
Co do kształtu. Wiesz, że to była moja pierwsza myśl, gdy Anitka zaproponowała połączenie rabat, że wcześniejsze koło i półłuk są zgrabniejsze niż przyszły "jęzor".
Powiem ci że na żywo wygląda to mniej dramatycznie niż na fotkach
No i nie da się już za bardzo wyłagodzić tych łuków. Ten od altany pasuje idealnie z łukiem żywopłotka cisowego. Od drewutni jak siedzisz w miejscu planowanej ławki też tego dziwnego kształtu tak nie widać. Kilka zdjęć robiłam z góry, z drabinki. Myślę, że nasadzenia to całkiem zgubią.
Chodzi ci pewnie o takie wyrównanie:
Na zdjęciu ta czerwona linia fajnie łagodzi falę, ale tylko na fotce. W realu nieco inaczej to wygląda. Nawet nie wiem dlaczego takie skrzywienie wychodzi, może przez spadek terenu... Ja widzę na żywo tak jak z tą linią czerwoną Czary mary Spróbuję po południu zrobić kilka zdjęć, jak słońce będzie z innej strony.
Po porannym spacerze i obejrzeniu fotek nowej rabaty nasunęła mi się jakże oryginalna propozycja nasadzeń Kulki cisowe 5 sztuk jako powtórzenie kulek spod domu, ławki i innych miejsc ogrodu. Zielony akcent zimą widziany z okien domu.
Na sezon letni powtórzenie między kulkami cisowymi nasadzenia spod glediczji: rozplenice, hakone i jeżówki. Na ten przekopany wczoraj łącznik koła z rabatą owalną przy tujach.
Pod tujami wyższe trawy lub coś bardziej do cienia... Temat do przemyślenia.
Na razie cieszy mnie pomysł na "łącznik" Prosty, banalny ale chyba efektowny.