Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 10:05, 05 kwi 2020

Do góry
Yahooo!

Wiosna już napiera na rośliny pełną mocą - więc czas na jakieś fotki z ogrodu herbacianego w tym klimacie - no i trzeba powrzucać trochę fotki bo widzę że dużo teraz ludzi przed komputerami siedzi i ogląda. Zdjęcia dedykuję zwłaszcza tym osobom którzy mieszkają w blokach a nie mogą za bardzo wychodzić aby odwiedzać i działki swoje ze względu na panujące obostrzenia związane z pandemią COVID-19.

cdn....

Dębowe zakątki 10:03, 05 kwi 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ja bardzo lubię dalie.I to różne.
Swoich jeszcze nie wyciągnęłam .
O fajnie,że już ci roślinki idą w gorę.
Ja jeszcze nic nie podpędziłam.
No tak przy, czy na kompoście, to wszystko urośnie wielkie i dorodne

Na dalie to jest jeszcze czas. Jak za wcześnie wzejdą w donicach to trzeba im światło zapewnić. Ja nie mogę. Dlatego tylko jedną mam teraz w salonie na podłodze.
Ogród - reaktywacja 09:55, 05 kwi 2020

Do góry
Akcja „Warzywnik” rozpoczęta! Pan z tartaku spisał się na medal i na „ogrodowiskowe urodzinki” dostałam piękne, równiutkie, pachnące... deski. Zgromadzone materiały:
Wzgórze chaosu 09:30, 05 kwi 2020

Do góry
Zerwałam wczoraj darń i połączyłam obie rabatki. Mój syn westchnął po raz kolejny. Wg niego to kółko pod drzewem było takie fajne... A teraz wyszedł jakiś "jęzor" Moje dziecię po tych przeróbkach coraz bardziej traci wenę do pomagania mi

Górny łuk widzę, że trzeba jeszcze dopracować, ale ogólny zarys jest dobry.

Chyba chcę zostawić to trawiaste przejście przy pniu sosny, tak, aby można było swobodnie okrążyć drewutnię.

Na szybko nabazgroliłam w miejsce domku zabaw ławkę i anabelki. Miałyby tu stanowisko idealne, od północy, z lekkim tylko słońcem. Zamiast ławki super byłaby proponowana przez Anitkę huśtawka. Niezależnie od wyboru (ławka, huśtawka) nie ma tam dużo miejsca na nasadzenia. Gdyby były to dwie anabelki, po kilku latach spokojnie wypełniłyby całą przestrzeń po bokach siedziska.

Wzgórze chaosu 09:30, 05 kwi 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
O - super kształt - bedzie faktycznie wielka rabata ale tez i widowiskowa I jesteś zdolna z tym kołem wokół glediczia - przecież możesz kontynuować nasadzenia w podobnym stylu Domek chłopaków faktycznie fany, może najpierw zlikwiduj schodki a potem możesz pomalować resztę na kolor w jakim masz altankę. Tam można sporo pokombinować - możesz zrobić samotnie - zamiast barierek kratki na pnącza od ziemi, lustro na scianie, pod nim biała ławka, trzeba by było tylko eleganckie schodki zrobić. Powodzenia

Wczoraj ściągałam darń, rabata faktycznie powiększyła się, ale nie jest olbrzymia. Na szczęście Powtórzę nasadzenia spod glediczji, bedzie spójniej.

W zeszłym roku testowałam, czy my w ogóle korzystamy teraz z tego domku. Dzieci wyrosły więc wcale. Jacek rzadko, raz na dwa trzy tygodnie wyjdzie na "wieżę" od zjeżdżalni aby posiedzieć. Ja może raz leżałam w domku z książką. To nie jest konstrukcja wygodna dla dorosłego człowieka. Niestety. A bez schodków wejściowych trudno byłoby tam się dostać.

Bardziej kusi mnie wykorzystać ten podest (podłogę domku) na stolik. Brakuje mi w drewutni stolika na drobiazgi. Tak szeroki nie wejdzie (150 x 150), ale skrócony o połowę byłby idealny.

Niestety schodki są za krótkie, aby postawić wieżę solo.

Drewno ma zielonkawy nalot, ale wystarczy karcherem umyć. To solidne, grube deski i krokwie.
Temat do przemyślenia. Na razie pomaluję drewutnię i może reszta jakoś się wyklaruje

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 09:17, 05 kwi 2020

Do góry
Ogród z wilkiem zamkn. 09:17, 05 kwi 2020

Do góry

Czy nie brakuje tu czerwonego dywanu ? ...bo ogrod super elegancki
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 09:15, 05 kwi 2020

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 09:14, 05 kwi 2020

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 09:12, 05 kwi 2020

Do góry
Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty....
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:08, 05 kwi 2020

Do góry
Ostatnia fotka to rabata po drugiej stronie karagany. Ten Kanzan bez palików bo nie miałam gdzie kupić.
Muszę chyba koniecznie przesadzić Pissardi (nie widać jej ale jest w rogu). Pierwotnie miałam ją zamiar zostawić w rogu ale wyciągnąć bliżej brzegu rabaty ale teraz tak patrzę, że chyba przesadzę ją nieco bardziej na lewo.
Cyknęłam szybko fotkę - tam gdzie szpadel z pomarańczowym trzonkiem. Co myślicie???
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:06, 05 kwi 2020

Do góry
Wyspana bardzo średnio, jeszcze w piżamie i przy kawie wrzucam foty. Sorki, jakość trochę słaba bo pod światło ale coś tam chyba widać .
Malutki pod lasem 09:01, 05 kwi 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Wyszłam dziś na dwie godzinki
Podcięłam anabelle, grandiflory i derenie. Żywopłot cisowy trochę podcięty, fajne miśki sie robią. Wycięłam stare baty jeżyny, obciachałam hakuro i odkryłam, że ta ostatnia jest żywa tylko po jednej stronie. Niestety cała do wywałki.
Makusiu, jeżeli czytasz, a wierzę, że tak, to przepraszam... Walczyłam o nią, ale niestety... Ona już chyba dłużej nie chce u mnie być

Świdośliwa i pissardi jeszcze chwilkę

Piwonie wychodzą coraz odważniej i znalazłam szafirki w trzmielinie To te tulipanowe

Aniu, a te liście za piwonią... co to? U mnie się takie pojawiły chyba w zeszłym roku. Zostawiłam z ciekawości co z nich wyrośnie... tylko ile można czekać cierpliwości braknie Pozdrawiam
Przerwa na kawę... 08:36, 05 kwi 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Potrzebujesz drzewa bo wysokie? A hortensje?
mam 2 hortensje już na/obok tarasu w donicach. Jedna krzaczasta a druga na pniu. Myślę o mini drzewku bo... W najbliższej przyszłości tarasu nie będę przerabiać, trzeba zaciskać pasa i na razie veto od eMa usłyszałam. Muszę poczekać aż bardziej będzie się sypać, płytki zaczną odpadać to może wtedy lepszy będzie do tego czas. Po drugie potrzebuję osłonę i jakiegoś akcentu wyższego coby rurę z rynny dachu zasłonić bo mnie drażni.
Wczoraj z widłami latałam i tam albo coś w formie lizaka pasuje albo płaczące. Jak lizak to szczepiony na 140 cm. Jak płaczące to wyższe, tak 2 m. Małe, cięte lub formowane. W sumie hortka na pniu idealna. Myślałam o jabłonkach ozdobnych bo tam non stop słońce jest. Pissardi, może Adirondack (mam w razie czego) lub płacząca Royal Beauty, mam też Stewartię, mogłaby się nadać lub Parocję - też mam i szukam jej dobrego miejsca. Jak będą w donicach to takie ogromne nie urosną.
Donica 70x70 cm wejdźcie. Nawet większa 100x100 jakby schodek wykorzystać (dwa bale typu podkład kolejowy podłożyć bo tam i tak schodek w przyszłości chcę zlikwidować).

A tu bez niczego

Z drugiej strony, od tarasu mam kratkę i w donicy różę pnącą i powojnik ale nie bardzo chcą mi rosnąć. Z różą już 3 sztukę próbuję tu utrzymać. Z drugiej strony tarasu chcę też zamówić taką donicę z przesłoną do sufitu. Jeszcze nad mężem pracuję, aby tu markizę powiesić bo to też osłoniłoby od słońca a widoku nie zasłoniło.
Ptasi gaj 08:35, 05 kwi 2020

Do góry
ewsyg napisał(a)
Elu, nie wiedziałam że masz takie duże i ładne oczko wodne. Ja w tym roku będę pierwszy raz robić wertykulację, ale jeszcze nie mam sprzetu

Wertykulacja jest bardzo potrzebna. Korzeń trawki musi być wzruszony i wybrane filc siano. W zeszłym roku ze względu na suszę nie kosilismy zbyt nisko i nazbierało się dużo tego siana. więc tej wiosny eM się przyłożył i dobrze wydrapane.
U nas bardzo sucho. Dzisiaj będę musiała podjąć w zeszłym tygodniu nawiozlam róże i kwasolubnych widać że mimo przemieszania nawóz leży cały w ziemi.
Ja mam swój sprzęt, ale można wypożyczyć. Pogoda w tym tygodniu sprzyjac będzie.
Zjem śniadanie i idę popracować aby nie zwariować w tym szaleństwie epidemii.
Pogoda nie zła u nas nad ranem -2

Pozdrawiam i zdrowia wszystkim zycze

Zrobione wczoraj rosną w słońcu to kwitną.

Dębowe zakątki 08:31, 05 kwi 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Widok na boćki super wiosna też. Dziś zabieram się za dalieę
Na tarasie domku letniego, jedna została na zimę w donicy i o dziwo w idealanej kondycji bulwy

codzienny widok na boćki jest mega przyjemny .I codziennie fajnie słyszeć ich klekot.
no to fajnie ,że udała ci się dalia z przezimowaniem.
U mnie na pewno by zmarzła
Ja jeszcze się nie zabrałam za dalie.
Może dziś chociaż do nich zajrzę

Dębowe zakątki 08:26, 05 kwi 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Nowy wątek pędzi z prędkością światła, ale starałam się wszystko nadrobić. Wizytówkę też odwiedziłam po raz kolejny. Bardzo lubię ogromne hosty, ta jest piękna.

Witaj Dorotko.
Cieszę się ,że do mnie zaglądasz
Och i ja lubię hosty.I to różne.
Nawet ie zaglądałam, czy któreś coś wychodzą.
Ale one nie takie spieszne.
może i dobre, bo wrażliwe na niskie temperatury.To niech jeszcze poczekają

A to wspominkowe

Ogród z wilkiem zamkn. 08:08, 05 kwi 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Oj ścianka z drewna .... i tulipanki
Tylko dlaczego nikt tam nie siedzi ? Ja bym nie wstawała

Kasia ...bo dopiero wczoraj uruchomione od dziś tam zamierzam przesiadywać
niech tylko się ociepli

na razie przez okno tylko spoglądam
poduchy trzeba wyciągnąć ,doniczki pomyć ….i wtedy posiedzę

druga taka ścianka z drzewa kominkowego jest przy domku -taki komplecik wiążący

Miłej Niedzieli
Dębowe zakątki 08:07, 05 kwi 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

Dalie żarłoczne są. Miała dużo "jedzonka", dobre warunki to i urosła

Dokładnie tak.
Malgosik napisał(a)
To w takim razie nie będę ich już tak karmić

Trochę je trzeba dobrze karmić.bo inaczej będą mikre.

Ogród z wilkiem zamkn. 08:01, 05 kwi 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Bardzo porządne te skrzynie, pewno nie możesz się doczekać sadzenia i siania
Oby pogoda i zdrowie sprzyjały Twojemu ogródkowaniu

A męża koniecznie pochwal

Asiu Galgasiu zamierzam dziś lub jutro siać już mi lepiej i trzeba się zacząć hartować na słoneczku

a w moim mikro sadzie ,chcę spróbować zrobić łączkę kwietną …
wczoraj naczytałam się o drzewach owocowych ,alleopatii i tp itd. ….co lubią ,a co nie ….i na jesień będę musiała jednak je trochę inaczej posadzić ….

ale tymczasem niech sobie rosną ….wysieję tam wszystkie kwiatki co mam ...nasturcje ,maki i jakieś mieszanki łąkowe

moja krzaczasta magnolcia też za chwilkę da pokaz
Miłej Niedzieli
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies