Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 19:15, 10 maj 2020

effka napisał(a)
Asiu przybiegłam do Ciebie ratować na kszoany a tu pogaduchy o wódce, chlebie, no pięknie pięknie. A jaki Ty masz ogród wiosenny, no cudo jak malowane! Ja chce kokoryczki, powiedz, one muszę mieć dużo wilgoci? Mam cieniste miejsce ale niestety pod drzewami więc suchawe.

Mur w kolorze szarości wymiata, ja swoje brązowe panele drewniane chyba przemaluje i nie wiem czy na biało czy właśnie na szaro... Hmm

No. Dobra a co do pryskania Lepinoxem, ja pryskam wiosną w kwietniu jak tylko zobaczę pierwsze oznaki ćmy czyli mini gąsieniczki. One powinny po porządnym oprysku paść, zasuszyć się w czarne trupki tak po ok. 3 dniach. Jeśli jakieś żyją to oznacza że za słabo opryskałaś i musisz powtórzyć jak najszybciej. To ni jest chemia toksyczna więc buksom nic się nie stanie.
Kokoryczka rosnąć będzie bez problemu, ale jak będzie miała wilgotno, to będzie się ładnie rozrastać. Jak dasz jej na stanowisko kompostu i ziemi liściastej, to powinno jej być dobrze

Ja mam zamiar wprowadzić ten szary na salony ogrodowe , więc będę po kolei malować: bramkę, bramę metalową, płot lamelowy, skrzynie po przeprowadzce też przerobię na szaro Zobaczymy, jak to zagra. Zieleń od tego odcienia fajnie się odbija

No ja trochę późno zauważyłam paskudy, więc liczyłam się z tym, że trzeba będzie powtórzyć oprysk. Rodzice mnie zaskoczyli, bo powiedzieli, że jak będą problemy, to oni te buksy wykopią i spalą... Spodziewałam się co najmniej Rejtana, a tu takie zdroworozsądkowe podejście
Ale dziś Mama zauważyła sójkę, która skakała wokół buksików i coś tam przy nich grzebała... Czyżby długo oczekiwany sprzymierzeniec…?

Dzięki za pomoc
galgAsia 19:20, 10 maj 2020

Gosiek33 napisał(a)
taka sesja fotograficzna mi się marzy, sójka żabkę upolowała?

znakomity efekt z pomalowaną ścianą, dobry kolor wybrałaś

jarzmianka kwitnie, u mnie też jedną dziś przydybałam

tyle kwiecia i jeszcze żurawka kwitnie

Sójka dorwała chrabąszcza , to wygląda na kruszczycę złotawkę. Zapozowała wręcz zawodowo, prawda? dobra modelka to połowa sukcesu...

Żurawka krwista zaczyna kwitnąć - tak jak nie przepadam za czerwonym, to jej akurat wybaczę

Nie mogę się doczekać kolorów na tle ściany. Edenka testuje moją cierpliwość na maxa, codziennie wydaje mi się, że dziś to już rozwinie pąka, a tu nic...
malgol 19:24, 10 maj 2020

Kasya napisał(a)

Zrobiłam z maki na pizze bardzo smaczne wyszły

Oj jakie smakowitosci tu widzę sytuacja zdrowotną widzę sprzyja aktywności kulinarnej. Ja nawet chleb zaczęłam pięć. Nie ma to jak własne wypieki, co ?
galgAsia 19:44, 10 maj 2020

Dzisiejszy upał był wręcz nie do wytrzymania... Oczywiście z prognozowanego opadu nici... Dobrze, że wczoraj trochę podlałam...
Dziś uskuteczniałam porządki. Mam nadzieję, że w nadchodzącym tygodniu zlikwidujemy murek przy ogrodzeniu z pustaków. Trzeba je wynieść, a w to miejsce zamontować kilka przęseł płotu lamelowego. Po pomalowaniu - na szaro! - będzie można robić drugą cienistą i postawić pergolę z zadaszeniem i leżakami Ale się rozmarzyłam...

Uwielbiam paprocie Fascynują mnie

galgAsia 19:47, 10 maj 2020

malgol napisał(a)

Oj jakie smakowitosci tu widzę sytuacja zdrowotną widzę sprzyja aktywności kulinarnej. Ja nawet chleb zaczęłam pięć. Nie ma to jak własne wypieki, co ?
Gosia, 100% racji Ja już od dawna sama piekę i w zasadzie nie kupujemy żadnego pieczywa. A jak trzeba kupić, to rzadko kiedy smakuje po tych domowych frykasach
galgAsia 19:54, 10 maj 2020

Zdjęłam dziś misę z postumentu i w jej miejsce postawiłam wreszcie zegar mój słoneczny
Czekał na ten dzień od grudnia Nie wiem jeszcze, czy zostanie tam na stałe. Jeśli tak, to muszę nabyć jakąś podstawkę, bo na tych kulkach to średnio stabilny jest. Ale wygląda nieźle, prawda?

Johanka77 20:07, 10 maj 2020

Super z tym zegarem słonecznym!

Ja miałam zamiar dziś korzystać z tego „upału” i opalać plecy podczas robienia stipowiska.
Ale niestety u nas dość chmurno dziś było po południu.

A teraz zaczęło padać i tak ma być do nocy.
Kasya 20:09, 10 maj 2020

Taki zegar mi się marzy
AnnaCh 20:23, 10 maj 2020

Piękny zegar
galgAsia 20:31, 10 maj 2020

Powojnik całolistny Blue Ribbons

szałwia Ostfriesland

i takie tam...