Kasia, kalina super pomysł, dodatkowo na pniu, to lubię. Tawuły mi się podobają, ale rosną jak gooopie i często trzeba ciąć. Miałam 2 lata temu jedną i ją wywaliłam, bo cięłam ją chyba 3 razy w sezonie. Chyba, że coś źle robiłam i powinno się je inaczej prowadzić?
Ostatnio bardzo polubiłam trzcinniki, więc jestem na tak.
Joluś - oprócz brzozy i cisów, które widać jest klon Sango Kaku, kalina Kilimandżaro Sunrise, 3 miskanty, 5 hakonek i 6 kępek ID. W najbliższym czasie dosadzę tam kilka rozplenic Hameln - siewek z frontowej. W planach dosadzenie dodatkowych hakonek i jakichś bylin.
Madziulka - to prawda, kora zawsze dodaje uroku . No i trawka, ale to za chwilkę .
Tak Basiu to kalina japońska St. Keverne w drugim przypadku też masz rację to bez czarny Black Lace 'Eva'.
Miło mi ze ogród Ci się podobał.
Pozdrawiam Jasia
Magnolii nie dojrzałam i niestety nie pamiętam wszystkich elementów na twoich rabatach. eMa nie należy przyprawiać o palpitacje serca, to niezdrowo wiem coś o tym )) podetnij cisa ile się da, aby roślina na rabacie miała miejsce. Może powstawiaj w tę rabatę jakieś elementy imitujące rośliny i zobaczysz, jakiej wielkości je potrzebujesz, aby zasłonić to co ci przeszkadza. Ja tak zwykle zaczynam od grabi lub szpadla lub mam taką 2 metrową palisadę.
Tak jeszcze z ciekawych roślin nawiązujących do hortensji - może kalina Kilimandżaro? Szczupła, trochę w stożek rośnie ale taki naturalny. Od dołu wypełniłaby lukę pod cisami a od góry dużo by nie zabrała
Ewa, jak najbardziej mogę powtórzyć hortensje. Mam limelight, silver dollar, w innej części phantomy i jedną dębolistną. Tylko wszystkie, oprócz debolistnej, tnę wiosną bardzo nisko, około 20 cm od ziemi i wtedy przez około 2 miesiące będzie łyso. Dlatego myślałam o hortensji na pniu - mogę sama wyprowadzić?
Kalina śliczna, ale na zdjęciach duża kulka. Da się ciąć? No i czy pachnie?
Jak cudownie było Cię dziś zobaczyć i mój ulubiony przedogródek, uroczy koszyk na furtce zapraszający dalej... Wiesz, że jestem nieustającą fanką Twojego ogrodu
A kurka to miłe wspomnienie
Jasiu, jutro będę oglądała Twój ogród. Już się cieszę.
Pięknie masz w swoim ogrodzie, klimatycznie. Przeglądając zdjęcia zauważyłam krzew podobny do mojego. Chodzi mi o ten na trzecim zdjęciu, w prawym, dolnym rogu, kwitnący na biało. Czy to kalina japońska?
Moja kalina i magnolia też się ociągają, chyba oglądały prognozy pogody, bo od kilku dni zatrzymały się w rozwoju i czekają, aż minie zapowiedziany poniedziałkowy przymrozek. Może Twoje też
Dziś część dnia spędziłam w ogrodzie reorganizując rabatę za domem, która po przesadzeniu lilaka i Pissardi wymagała zmian. Na razie ogarnęłam połowę. Przy okazji porządkuję nasadzenia bo nasadziłam na niej w zeszłym sezonie jak nawiedzona. Teraz poprawiam, przesadzam, rozsadzam. Mam nadzieję, że na dłużej niż 1 sezon . Fot nie ma, bo na razie wszystko rozgrzewane a i tak niezbyt dużo widać bo rośliny dopiero startują. W każdym razie lilak w rogu dostał do towarzystwa perowskie i seslerię jesienną. Dadzą radę pod tujami i mimo podlewania raczej nie powinny mieć za mokro .
Magnolia w pełnym rozkwicie
Grujecznika ku mojemu zdziwieniu ma na razie bordowe listki, kalina Onondaga też
Świdośliwa Balerina - czekam na kwiaty i na liście derenia Midwinter Fire
Piękna wiosna, wypieszczony ogród, stale podziwiam. Donice, to jak galeria sztuki.
Przemek, co to za roślina na pniu w donicy, czyżby oliwnik? ale chyba nie, bo on ma szaro-srebrzyste liście.