Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

MartaCho 22:43, 07 maj 2020

Moje rozchodniki też ładnych, kształtnych kapustek nie przypominają, jakieś marnawe.
Fajne zdjęcia Helen pokazałaś, te białe tulipany przepiękne takie pełne.
Coraz większą ochotę na jakiegoś palmowego klonika mam- ogrodowy mus jak nic
Helen 05:34, 08 maj 2020

MartaCho napisał(a)
Moje rozchodniki też ładnych, kształtnych kapustek nie przypominają, jakieś marnawe.
Fajne zdjęcia Helen pokazałaś, te białe tulipany przepiękne takie pełne.
Coraz większą ochotę na jakiegoś palmowego klonika mam- ogrodowy mus jak nic

Marta, dziękuję za komplementa.
Zobaczymy co wyjdzie z tych rozchodników, zwłaszcza że to prezent z Mamy ogródka. Może więcej piasku powinnam sypnąć do doniczki?
A kloniki palmowe bardzo mi się podobają. Mam jeszcze Atropurpureum, też jest piękny, ale jeszcze mały.
Helen 08:29, 09 maj 2020

Mam do oddania hortensję ogrodową, ok. 5 letnią, kolor kwiatów różowy. Odbiór wyłącznie osobisty. W tym roku przemarzła i nie wiem czy będzie kwitła.

Ponadto mam cebulki liatry kłosowej, kolor fioletowy i 2 kłącza krwawnika, kolor różowy. Są to zakupy z L. Mam nadzieję, że cały czas są przydatne do posadzenia.
Może ktoś będzie zainteresowany?
Kim 13:57, 10 maj 2020

Helen napisał(a)
Mam do oddania hortensję ogrodową, ok. 5 letnią, kolor kwiatów różowy. Odbiór wyłącznie osobisty. W tym roku przemarzła i nie wiem czy będzie kwitła.

Ponadto mam cebulki liatry kłosowej, kolor fioletowy i 2 kłącza krwawnika, kolor różowy. Są to zakupy z L. Mam nadzieję, że cały czas są przydatne do posadzenia.
Może ktoś będzie zainteresowany?

Liatry nie oddawaj ,piękna jest ,zawsze możesz gdzieś wcisnąć jak przekwitnie to zostają liście które też zdobią
Helen 14:15, 10 maj 2020

Może kilka posadzę a resztę oddam. Hortensja już wydana, mam nadzieję że się przyjmie
Helen 07:59, 11 maj 2020

makadamia napisał(a)

Mnie się podoba pomysł z drzewkami na pniu. Mogą być trzmieliny (będzie zimozielono) albo kaliny (będzie kwitnąco).

Wracam do tematu drzewek na pniu:
- najtaniej wychodzą trzmieliny na pniu i są dostępne w szkółce obok mnie, razem ok. 105 zł; no i są zimozielone,
- kalinę aurora widziałam w necie tylko za ok. 180 zł/szt., jest śliczna, ale cena trochę powala,
- pomyślałam jeszcze o palibinie na pniu, ładnie kwitnie i pachnie. Tylko czy na tle cisów, po przekwitnięciu, będzie ciekawy?

Chyba, że macie jeszcze jakieś inne sugestie?
Może nie umiem szukać drzewek na pniu i da się kupić kalinę w cenie do 100 zł/szt?
galgAsia 08:19, 11 maj 2020

A jaka wysoka ta kalina ma być? Bo znalazłam koreańską 130-150cm, niecałe 100,- z dostawą.
Generalnie, drzewka szczepione na pniu są drogie, bo wymagają od szkółkarza sporo pracy i zachodu...
Helen 08:28, 11 maj 2020

galgAsia napisał(a)
A jaka wysoka ta kalina ma być? Bo znalazłam koreańską 130-150cm, niecałe 100,- z dostawą.
Generalnie, drzewka szczepione na pniu są drogie, bo wymagają od szkółkarza sporo pracy i zachodu...

Asia, chciałam szczepioną na wysokości ok. 100-120 cm.
galgAsia 08:32, 11 maj 2020

No to popatrz tutaj
MartaCho 08:37, 11 maj 2020

U Wioli Małymi krokami są trzmieliny na pniu na ciemnozielonym tle tuji, bardzo fajnie to moim zdaniem wygląda. Myślę, że u Ciebie też by się sprawdziły