Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "evergold"

Pokażę nasz ogród 07:52, 25 lip 2013

Do góry
Asiu, jeśli chcesz widzieć warzywnik, a jest na co popatrzeć, to zlikwiduj tę rabatę. Ona będzie równie piękna pod płotem i ożywi żywopłot. Ja bym obwódkę zrobiła, którą możesz prowadzić albo niższą albo wyższą. Może z jakąś trawką? Tylko musiałabyś przetestować z jaką, bo ja się bardzo zawiodłam na Carexie Evergold. Lubi u mnie gnić od korzenia i tak naprawdę dopiero teraz nabrała tempa wzrostu. Myślę, że tutaj mamy wielu specjalistów od trawek. Tak bym widziała, jakiś zielony żywopłocik i na tym tle żółta trawka na przykład. A ta ławka z hortensjami, to jak w Anglii. Mam nawet taką jedną inspirację .
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 23:30, 24 lip 2013

Do góry
Debra napisał(a)

Powiem szczerze, że ja nie widzę róznicy między tymi carexami - Morrowa i Evergold. Wyglądaja bardzo podobnie

Ice Dance ma zielone liści z biało-kremową obwódką
Evergold żółte liście z białą obwódką
Ale masz rację Debro, podobne to one są
U mnie miskanty: ML, Adagio, Hermann Musell, stipa i kostrzewy.
Najbardziej cieszy mnie stipa bo wyhodowana własnoręcznie z nasionek.
Dobrej nocy Debro
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 23:13, 24 lip 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
To teraz mam dylemat, bardziej skłaniałam sie ku Evergold.

W trawach nie pomogę Jestem zdecydowanie na poczatku drogi, jesli chodzi o trawy ozdobne.
Mam jak dotąd:
Trzcinnik Karl Forester,
Carex Buchanani
Imperata Red Baron
Konwalnik
Kostrzewa sina
Kostrzewa miotlasta
Miłka okazała
Kosmatka śniezna
Mozga trzcinowata

Z każdej bez wyjątku jestem niesamowicie zadowolona i gdybym miała duży ogród miałabym ich chyba setki

Powiem szczerze, że ja nie widzę róznicy między tymi carexami - Morrowa i Evergold. Wyglądaja bardzo podobnie
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 22:41, 24 lip 2013

Do góry
To teraz mam dylemat, bardziej skłaniałam sie ku Evergold.
Ogród niby nowoczesny ale... 22:12, 24 lip 2013

Do góry
malkul napisał(a)
Madzia kare dla ciebie to my wymyslimy

A za co??
Co ja złego zrobiłam ?? Czy Ty wiesz

za co ta kara....buuu jestem niepocieszona...hakone all gold w trzech centrach ogrodniczych w Holandii nie było...
ML tyż nie...
Dojechały kule srebrne sztuk 3 i carex evergold...

Na kulach zależało mi najbardziej...a na carexie najmniej...cieszyć się czy płakać????

Trawę niedzwiedzią miałam wywalić i hakone żółte wsadzić...muszę u nas szukać albo do października poczekać....życie...
Mój mały raj na ziemi :) 16:24, 24 lip 2013

Do góry
leon60 napisał(a)
Ślicznie z trawkami ! jak się zwą ?

evergold
Mój mały raj na ziemi :) 16:23, 24 lip 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Anulka cudne obsadzenia!

Robię za echo
Rewelacyjna zmiana. To Evergold?
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:36, 21 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja dla Ciebie na podsadzeniemiłorzęba mam lepszą propozycję. Carex Evergold, będzie i zimozielono i nie będzie przypalać mu listków w gorące dni, poza tym ślimaki go ominą Lepszy od hosty Fire and Ice.

Danus, post chyba do Syli Ja owszem mysle o hostach, ale nie do podsadzenia drzewek Ale chetnie poznalabym Twoja opinie co dac tej kulce, towarzystwo innych kulek na pniu, czy kulek u jej stop

Boćkowe perypetie ogrodkowe 18:24, 21 lip 2013

Do góry
A ja dla Ciebie na podsadzeniemiłorzęba mam lepszą propozycję. Carex Evergold, będzie i zimozielono i nie będzie przypalać mu listków w gorące dni, poza tym ślimaki go ominą Lepszy od hosty Fire and Ice.

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 18:08, 21 lip 2013

Do góry
Czym go podsadzić? nie chcę się powtarzać - bo już tyle razy to samo pisałam, hosta Fire and Ice, ale wielkie słoneczko może przypalać liście, patelnia całkiem niewskazana, jak urosnie to zacieni, polecam w takim razie futro czyli Carex "Evergold".

Zobacz tutaj

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 23:27, 16 lip 2013

Do góry
że domek piękny to oczywiste, ja też mieszkam między lasami, więc na mnie już tak nie działa klimat leśny jak na innych forumowiczów. Powiem Ci tak, ja mam kiepskiej klasy ziemię i kiedy sadziłam rh i inne kwasolubne rośliny w miejscu gdzie nawet chwasty rosły, miałam duży wewnętrzny dysonans, czy się uda czy na nic moja praca i wydatki, byłam pełna obaw i nadziei. Po 3 latach mogę powiedzieć z dumą, że się udało.Z lasu, bo na przeciwko, nawiozłam taczką igliwia,liści dębu i próchnicy, przekompostowanej kory, Kupiłam parę worków, chyba z 15 kwaśnego torfu, To wszystko rozrzuciłam i szpadlem oraz kopaczką, taką do ziemniaków, mieszałam i przekopywałam. Jak ciężko było,łał, ale musiałam... sama jak koń roboczy. Dzisiaj patrzę na tę rabatę i dalej trudno mi uwierzyć, bo rośną, ... moje ukochane Rh, azalie, dwie hosty Patriot, 2 inne, wrzosy, wrzośce, dereń kanadyjski- super roślinka zadarniająca, bardzo ładna, posadziłam tam borówkę brusznicę- wyglada pięknie i nie ma wymagań, ładnie się rozkrzewia i zadarnia,owocuje a na brzegu golteria- też ładnie rośnie, krzewi się rozłogami i ma cudne czerwone owoce, ta powierzchnia rabaty to chyba z 1 ar wynosi, mój plac w całości ma pół hektara, jest co robić. Jak mam rośliny co mi się nie podobają albo mam do nich aktualnie niechęć to przesadzam do lasu, tak. Poszłam dzisiaj wyrzucić kwitnące chwasty a tu ... moje liliowce kwitną, szok. Kiedyś wyrzuciłam hosty, ( czytaj -przesadziłam do lasu ) jak zobaczyłam w następnym roku, oniemiałam.Jak potrzebuję roślin to idę do lasu po sadzonki np. pasyhandra, którą też kiedyś do lasy zaflancowałam, taki wariat jestem.Nie potrafię roślin wyrzucać, jakby to żywe istoty były.Kiedyś znajomy leśniczy mi powiedział, że mogłam " jego" las dosadzać.. Ale w temacie, są trawy, które zniosą półcień, obserwuję stipę w cieniu- radzi sobie, trawa biało-zielona-Carex Evergold też sobie radzi, miskanty jednak nie. Sadzę rozmnażam, przymierzam - tak działam, pozdrawiam,

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:45, 11 lip 2013

Do góry
Hakonechloa macra Aureola, żurawki, paprocie niskie typu Drypteris. Turzyce Evergold.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:51, 10 lip 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
A może masz wiedzę na temat carexa biało-zielonego, niedużego, który (tak jak evergold) da radę w glinie????
Powiedz, że masz...

Orzekop dobrze glinę i dodaj kompostu, wtedy posadzisz. W samej glinie się nie sadzi bo nic nie urośnie.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:03, 10 lip 2013

Do góry
A może masz wiedzę na temat carexa biało-zielonego, niedużego, który (tak jak evergold) da radę w glinie????
Powiedz, że masz...
Bez pomocy ani rusz II... :) 09:43, 10 lip 2013

Do góry
mroovka napisał(a)
Roslinki znane mi do półcienia/cienia i uzyte na obrazku to m.in żurawki, hortensje, hosty, bukszpan i cisy. Wiem jeszcze o miodunce, runiance, ostrokrzewie i paprociach. Nie wiem, czy trzmielina by się sprawdziła, a jeśli tak, to która - o białozielonych listkach, czy tych żółtozielonych? A trawki jakieś są cieniolubne?

Nie wiem też, co mogłoby stanowić tło. Siatka będzie wymieniona, ale co dalej - czy żeby miało to sens tworzenie, musiała by być z tyłu ściana np z cisa?

Sprawdzi się trzmielina biała, bo żółta będzie zieleniała.

Do cienia Hakonechloa macra w odmianach oraz turzyce Carex np. Evergold - biała.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:22, 09 lip 2013

Do góry
Joaska napisał(a)
Aniu zwiewności cudne!!!!!
Bardzo mi sie podoba Twój ogród....a zamiast ogregano może być hakone ...albo carex evergold.
DZiękuję hakone rozważam bo takie mogę ewenualnie zakupić
Ogród z łezką 18:24, 09 lip 2013

Do góry
Tak się zastanawiam... czy carex evergold dałaby radę na tym moim ryżowisku? Tam, jak nie leje, to normalnie jest, jak to przy gliniastym...czy może jest taka niewysoka trawka zielona z białym... na to stanowisko?
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 17:49, 09 lip 2013

Do góry
A może tam trawki na obwódkę jakieś niskie? Żeby trochę rozwichrzenia było? Carex evergold?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:48, 09 lip 2013

Do góry
Aniu zwiewności cudne!!!!!
Bardzo mi sie podoba Twój ogród....a zamiast ogregano może być hakone ...albo carex evergold.
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 10:11, 06 lip 2013

Do góry
Joaska napisał(a)
U mnie carex evergold rośnie sobie w pełnym cieniu w donicy i ładnie się rozrasta

Joasiu, dzięki, zapisane. Ona ma paski i jest śliczna, ale paski nie pasują mi do dębolistnej. Jakoś tego nie widzę. Myślę, że pomyslę o niej, ale w innym miejscu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies