kachat
11:07, 16 lip 2013

Sonka, Netka, witam w moim "ogrodzie"
Sonka, dzięki za rady
Na tej rabacie akurat jest mało słońca, więc ilość krzewow co by tam mogła rosnąć też nie jest za duża.. Pięciornika jednego zaplanowałam na rabacie na zakręcie, na wprost tej przed domem. Na tej przy ścianie domu bałabym sie sadzić pieciorniki, one wymagają dużo słońca, a tutaj słonko tylko do 12. Mamy kilka pięciornikow ok. 9-cio letnich posadzonych w pólcieniu i prawie paskudy nie kwitną... Jeden z nich zakwitl rok temu całym JEDNYM kwiatkiem
W tym roku widziałam, że chyba mają trochę więcej pączkow, ale jednak raczej słabo im to kwitnienie idzie. Nie wiem też jak trawy... One nie muszą mieć duzo slonca..? Czy dalyby radę w takich warunkach, jak u mnie?
Wymyśliłam, aby pod domem (to jest dość szeroka rabata, choć nie widać - ma. 4-5 metrów szerokości) posadzić przy ścianie jednego RH i wysokiego jalowca, aby zasłanialy nieco tę ścianę, a przed nimi hortensja i niższe jalowce, ale nie chcialabym tam dawac całego rzędu hortensji, bo już przed tarasem 5 ich rośnie, plus dwie zaplanowane na rabacie na zakręcie, i mam przesyt
Tam, gdzie napisalam, że są pnącza, będzie cała ścianka nimi porosnięta, aby zaslonić cały bok tarasu. Przed pnączami posadziłam trzmielinę, aby był w miarę latwy dostęp do pnączy (one się niesamowicie rozrastają, i trzeba je będzie co roku przycinać i wyrywać - przypominam, że juz mam z kilkanaście metrow do oddania
)
No nie wiem, poradźcie coś jeszcze... Póki mogę jeszcze to wszystko powykopywac i poprzesadzać w miarę łatwo

Sonka, dzięki za rady

Wymyśliłam, aby pod domem (to jest dość szeroka rabata, choć nie widać - ma. 4-5 metrów szerokości) posadzić przy ścianie jednego RH i wysokiego jalowca, aby zasłanialy nieco tę ścianę, a przed nimi hortensja i niższe jalowce, ale nie chcialabym tam dawac całego rzędu hortensji, bo już przed tarasem 5 ich rośnie, plus dwie zaplanowane na rabacie na zakręcie, i mam przesyt

No nie wiem, poradźcie coś jeszcze... Póki mogę jeszcze to wszystko powykopywac i poprzesadzać w miarę łatwo