Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogród do odnowy 08:41, 09 mar 2020

Do góry
Gosiu, cudeńka pokazujesz
Dobrze widzę, że u Ciebie kalina już kwitnie? U mnie dopiero pąki.
Iryski piękne
Ogród Basi 20:22, 08 mar 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Basiu podziwiam twój porzadeczek.
Ja jeszcze w 100 % jeszcze nie wszystko ogarnąłam .
Ale mam nadzieję, że w tym tygodniu ogarnę.
Ciemierniki śliczne.
Żurawki też ładnie się po zimie prezentują

Wiesz Aniu, ja tylko z krzewami zrobiłam porządek. Przycięłam je a jutro chyba (?)zamienię jeden dereń na kalinę koralową. Dereń trochę szeroko rośnie a kalina jest węższa. Trzeba chyba go wykopać.
Wydaje mi się, że to linie proste rabat sprawiają wrażenie porządku. Bo tak w ogóle to wszędzie walają się liście traw, kwiaty żurawek, kwiaty hortensji, jest trochę pokopane ale nie otrzymałam jeszcze zamówionych drzewek więc niektóre miejsca czekają. Trzeba wysypać wiele miejsc korą. Wszystko jest w trakcie pracy. Mam nadzieje, że za 2 tygodnie będzie lepiej. U nas wciąż wilgotno i nie za bardzo mogę ciąć trawy więc przesadzam, sadzę itp.
Przedziwny Ogród 22:51, 04 mar 2020

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Witaj Agato ale kolorowe wspominki, aż mnie głowa rozbolała, cudowne kwiatuchy Wiosna i do Ciebie zawitała kwitnącą kaliną

Aniu, wyobraź sobie,że kalina jeszcze kwitnie. Tęsknię już za kolorami w ogrodzie....
To z poprzednich lat....

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:10, 04 mar 2020

Do góry
Witam Iza

Co tam moja wiosna wg Twojej. U ciebie to wybuch prawdziwy.
Co to za kalina na focie tak już pięknie na Wrzosowo kwitnie. Myślałam że to bez polibin.
Wrzośce już też kwitną. Oj ten rok to wyjątkowy w lutym krokusy, irysy. Jak przyjdzie przymrozek to wszystko padnie. Do zimnych ogrodników jeszcze ponad 3 mce.
U nas teraz ciepło bezwietrznie ale bez słońca. W poniedziałek lało prawie cały dzień ale to dobrze bo sucho u nas.
Idę jeszcze popatrzec
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:16, 04 mar 2020

Do góry
no i jeszcze mebeleki w przyczepie stoja. Chyba je wyciagniemy jak bedziemy przyczepe potrzebowac albo jak juz bedzie pergola gotowa

Tak mi sie te sniezyce w dorzeczu Isar spodobaly, ze od razu zapragnelam do ogrodu. Ciezkie do kupienia sa, u Sarastro ich nie bylo gdzies w necie widzialam jakies pojedyncze oferty ale juz moja znajoma z targu mi obiecala i dostane w sobote a tymczasem wracajac dzis z pracy patrze na rabate przy wjezdzie a tam pod magnolia taka ladna kepka przebisniegow tylko jakies wyzsze te kwiaty. Patrze z bliska a to sniezyce. No jak ja moglam przegapic, ze je juz mam. I to nawet nie wiem skad. Musialam od sasiadki z orzebisniegami przywlec.

i przebisnieg 'Brnda Troyle' ciekawa jestem ile bedzie za rok z tej jednej cebulki

Posadzilam go pod kalina i musze zapamietac, by tam nie grzebac. Ciekawa jestm, czy mu sie towarzystwo spodoba

Podmiejski ogródek 18:18, 02 mar 2020

Do góry
makadamia napisał(a)

dla zainteresowanych - kalina december dwarf nadal kwitnie. nieustająco od listopada

(zdjęcie inspiracyjne)

(zdjęcie rzeczywiste)
nawet do zapachu się przekonałam

wyszły przebiśniegi. mimo wszystko

one były sadzone jesienią. myślicie że mogłabym je już podzielić? chciałabym je jak najszybciej rozmnożyć
Tu zainteresowana - ale mię zatkało... się przekonałaś...? No cuda jakieś

Anglicy stoją na stanowisku, żeby rozdzielać i przesadzać przebiśniegi, jak już przekwitną... Ale to chyba też są wornowii… Coś za szerokie i za zielone te liście...
Podmiejski ogródek 15:10, 02 mar 2020

Do góry
TAR napisał(a)

fajne te szczypiory, a co Ty masz tam posadzone?

u mnie np. szafirki posadzilam miedzy hakonkami, krokusy sa pomiedzy floksami i poduchowatymi kosówkami a te tez bardzo długo szczypiory zachowuja.

na samym brzegu mam przetaczniki płożące, żurawkę krwistą, czyściec.
Pomału będę te iryski przenosiła bardziej wgłąb rabaty, a nasadzenia będę wymieniała na trochę wyższe.

Magleska napisał(a)
Asia
kalina czarująca To jest ta na pniu ? ….

iryski niebieskie koniecznie muszę kupić -jak oglądam fotki na forum -to bardzo chcę je mieć
szkoda,że nie da się teraz takich kwitnących kupić -nie widziałam nigdzie …

nie ma szans - z cebulek chyba tylko hiacynty pędzą

Wiolka5_7 napisał(a)
ciekawe czy mnie będą te szczypiory wkurzać

Ty jesteś z tych porządnych więc obstawiam że tak
Podmiejski ogródek 14:14, 02 mar 2020

Do góry
Asia
kalina czarująca To jest ta na pniu ? ….

iryski niebieskie koniecznie muszę kupić -jak oglądam fotki na forum -to bardzo chcę je mieć
szkoda,że nie da się teraz takich kwitnących kupić -nie widziałam nigdzie …

Ogród w mieście-ogrodzie 10:42, 02 mar 2020

Do góry
dereń, kalina, kiścień, leszczyna

Podmiejski ogródek 09:24, 02 mar 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Co? a była taka ? muszę poszukać ,bo to temat który akurat może być ciekawy ..no chyba że , tylko podśmiechujki sobie urządzałyście

ze wstydem przyznaję że była. i chyba mocno zapadła niektórym w pamięć, bo to ze dwa lata temu było

weekend był ładny, zrobiłam kilka zdjęć.

dla zainteresowanych - kalina december dwarf nadal kwitnie. nieustająco od listopada

(zdjęcie inspiracyjne)

(zdjęcie rzeczywiste)
nawet do zapachu się przekonałam

z kolei kalina charles lamont jeszcze nie kwitnie, a w innych wątkach widzę, że już zaczęła. powinnam się martwić?

(chciałam ją podsadzić czymś zimozielonym, a ponieważ bukszpan nie daje rady, to umyśliłam kupić sobie mahonię charity czy winter gold; ale jeśli spotkają się kwitnieniem, to zestawienie kanarkowej żółci z jasnym różem spowoduje u mnie wrzody żołądka)

wyszły przebiśniegi. mimo wszystko

one były sadzone jesienią. myślicie że mogłabym je już podzielić? chciałabym je jak najszybciej rozmnożyć
...uDany ogród 14:04, 01 mar 2020

Do góry
Dzisiaj, po dwóch tygodniach nieobecności, byłam w ogrodzie... wiosna aż miło.
Czeka mnie mnóstwo roboty, ale nie mogę się doczekać takiego zmęczenia. Tęsknię za tym!
Czas ciąć ...wszystko.
Trawy już straszą, a w środku już widać nowe źdźbła.
Wierzby już w pełnym rozwoju i powoli robi się na nie za późno.
W ogrodzie wszystko zapączkowane, pierwszy raz nic nie okryłam... miałam jakieś takie wrażenie, że nie będzie potrzeby i się nie pomyliłam.
Kaliny dają wkrótce popis. Wszystkie w pąkach. W zeszłym roku radziłyście mi podsypać lilaki wapnem, co też zrobiłam i chyba wszystkie będą kwitły i to w takiej ilości, że aż miło.
Biały wawrzynek w zeszłym roku złapał grzyba i myślałam że już po nim, ale odbił od korzenia i zaczyna rosnąć. Jedyna strata to kalina koreańska Eskimo. Muszę kupić nową, bo coś jej podgryzło korzenie. Szkoda, bo piękna była
Po pracy zapisuję sobie chciejstwa w kajeciku. Głównie idę w hortensje i trawy, ale muszę wreszcie zdobyć kwaśnodrzewa i śniegowca. Chcę tez dwie wiśnie Umbraculifera , Kiku- shidare-zakura i Shirotae.

A to już dzisiejsze widoki...wiosna cieplejszy wieje wiatr

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 07:14, 28 lut 2020

Do góry
Witaj wiosną
Sylwia jestem ciekawa jak kalina wonna, kupiona w tamtym roku w Rzeszowie.
Teraz żałuję że się nie skusiłam.
Ogród bez reguł 22:10, 26 lut 2020

Do góry
UlaB napisał(a)
Matko, jak mnie kusi ta kalina :/ gdzie kupilas? Sporo ich po sklepach internetowych ale czasami nie ma zdjec sadzonki
Żonkile i forsycja to juz wypas! U mnie "tylko" kolejne krokusy, przylaszczki i irysy. Teraz Hiacynty w blokach startowych, ale ja w koncuzyje w strefie 5b Obadam w weekend bo w tygodniu widze tylko okolice drzwi wejsciowych i bramy garazowej
Ula, chcesz namiary? Ja tę szkółkę polecam, lubię u nich kupować
Ogród bez reguł 22:07, 26 lut 2020

Do góry
Matko, jak mnie kusi ta kalina :/ gdzie kupilas? Sporo ich po sklepach internetowych ale czasami nie ma zdjec sadzonki
Żonkile i forsycja to juz wypas! U mnie "tylko" kolejne krokusy, przylaszczki i irysy. Teraz Hiacynty w blokach startowych, ale ja w koncuzyje w strefie 5b Obadam w weekend bo w tygodniu widze tylko okolice drzwi wejsciowych i bramy garazowej
Ogród bez reguł 22:00, 26 lut 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Asia

jeny …….gdzie nie zajrzę tam pełno wiosny ……
a u mnie marniutko

jakie masz piękne te fioletowe iryski -muszę koniecznie jesienią sadzić więcej wiosny

kalina też mnie kusi -gdzie kupiłaś ?.....

mogłabyś mi dać namiary ,plisss szukałam u mnie ,ale nic jeszcze nie ma

buziaki
Ok, zaraz wyślę. Tylko uprzedzam, że nie jest zbyt duża, ale za to zbyt droga też nie A tę szkółkę, która wystawia tę aukcję, baaardzo polecam. Już parę roślin u nich kupiłam
Ogród bez reguł 21:46, 26 lut 2020

Do góry
Asia

jeny …….gdzie nie zajrzę tam pełno wiosny ……
a u mnie marniutko

jakie masz piękne te fioletowe iryski -muszę koniecznie jesienią sadzić więcej wiosny

kalina też mnie kusi -gdzie kupiłaś ?.....

mogłabyś mi dać namiary ,plisss szukałam u mnie ,ale nic jeszcze nie ma

buziaki
Ogród bez reguł 21:28, 26 lut 2020

Do góry
A kalina wciąż kwitnie, wciąż pachnie

Ogród bez reguł 13:27, 25 lut 2020

Do góry
TAR napisał(a)
moj wawrzynek pachnie na kilka metor chyba jeszcze mocniej jak kalina, podobnie do hiacynta, u siebie zaraz wstawie zanętę z ub. roku
Byłam... Widziałam... Tarcia, Ty mi może już nic więcej nie pokazuj, co? nawet jak będę baaardzo ładnie prosiła, dobrze...? Matko, jaki ten wawrzynek piękny... Jak żyć, ja się pytam, jak żyć...?
Ogród bez reguł 12:51, 25 lut 2020

Do góry
moj wawrzynek pachnie na kilka metor chyba jeszcze mocniej jak kalina, podobnie do hiacynta, u siebie zaraz wstawie zanętę z ub. roku
Pszczelarnia 22:19, 24 lut 2020

Do góry
Rysowałam, pytałam o radę. Magnolia zawsze przychodziła z pomocą, naprowadzała. Wtedy jeszce mój eM. nie był tak zaangażowany w kreślenie "formy" w naszym ogrodzie.

Stanął grill, o którym Gruszka powiedziała, że dobrze się wpisał (jak dopasować cegłę do szarej kostki bruku granitowego, do elewacji, do brązów klinkieru na parapetach i do okiennic)

Posadziłam zadarniacze i plamy mające dać zieleń głównie. Tutaj fantazja była moim doradcą.

Różaneczniki już lada moment pojadą w dobre miejsce, jeszcze są.

Na tym kawałku rośnie miodunka, brunera, hosty 'Praying Hand', turzyce Variegata, żurawka o liściach różowych, hosta 'Sum & Substance', żurawka owłosiona, miejscami piwonie. Na środku magnolia 'Lennei Alba' i kalina bodn. 'Charles Lamont'. Krokusy i śnieżyce sudeckie.

A na tym kawału za placykiem grilowym: ciemierniki cuchnące, hosta, paprocie, epimedium, jarzmianki, turzyca brązowa i dużo narcyzów oraz krokusów.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies