Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrod bez tytulu i ... bez pomyslu 12:08, 28 mar 2020

Do góry
Hej
Popstrykalam wczoraj troche, zeby rozjasnic sytuacje, jak to u mnie wyglada w rzeczywistosci
Na poczatek skupilam sie na lewej rabacie i na skarpie.
Na rysunku zielone to tuje, niebieski blok z rozmieszczeniem okien, zolte to chodnik i taras

fasada budynku

Sama rabata jest na takim tle

Anda napisał(a)

czy tam jest przejście?

tak, tam jest przejscie. Mamy w planach zamontowanie tam bramki, jak bedziemy montowac ogrodzenie. Mamy zgode ze wzgledu na psa, na cos lekkiego i "przezroczystego", czyli siatkowe. Bo teoretycznie ogrody powinny byc otwarte. Na zdjeciu widac przejscie do sasiadownaz do 3go ogrodka.
Sezon 2017 u Hanusi 11:27, 28 mar 2020

Do góry
Edytko, Masz takie piękne sielskie kwiatuszki. U mnie pewnie też będą, bo mam kilka kępek fiołków i stokrotki na alejce przed ogrodem. .

Ale ostatnio nawet fotek nie robiłam, cieszylam się, że mogłam choć przez chwile cokolwiek ogarnąć.

Wierszyki, kochana, to jak humor na nie nadejdzie.

Ze Zbyszkiem nie konkurujemy,
tylko sobie kopa dajemy.
A co z tego czasami się ulęgnie?
Za uwagę dziękujemy pięknie.

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 11:19, 28 mar 2020

Do góry
Się robi wertykulacja dzisiaj
W ogródku emerytki 10:59, 28 mar 2020

Do góry
Irenko, przez niewiedzę tak zaczęłam ciąć i widocznie moim krzewom to pasuje, bo co roku kwitną
I są zdyscyplinowane, nie rozłażą się

Zapomniałam pochwalić się prezentem od siostry pod choinkę, jest śliczna

Niezawodne turzyce.

Hiacynty wychylają główki
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:41, 28 mar 2020

Do góry
pestka56 napisał(a)
Czym zapezpieczacie mebelki? Moje olejuję raz na 2-3 lata i świetnie się trzymają.
Możesz użyć pokostu lnianego, bo najgłębiej penetruje.

Kasiu one sa jakas farba pomalowane, trzeba ja jakos usunac. No i rozgladnac sie za tym pokostem hmmm czy to u nas do zdobycia...

no nie pachnie -powachaj sam....
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:38, 28 mar 2020

Do góry
Kasiu tak umieralnosc u nas niska jak na te tysiace chorych, porownuje juz o kilku dni dane z roznych panstw. Czym wiecej chorych tym niej miejsc w szpitalach i przy respiratowach. Minal juz tydzien od kiedy ogloszona calkowita kwarantanne, mam nadzieje, ze wyniki bede juz lada dzien widoczne w mniejszej liczbie nowych zachorowan.
Wczoraj czytalam, ze kara policja za wylazenie z domu bez potrzeby. Zlapali dwoch emerytow, ktorzy pojechali na rynek zobaczyc co sie dzieje i przysiedli sie u jednego w aucie i plotkowali. Teraz kare musza zaplacic.

ciekawe czy pachnie....
Ranczo Edy 10:37, 28 mar 2020

Do góry
haaa bardzo się cieszę

Sezon 2017 u Hanusi 10:35, 28 mar 2020

Do góry
Piękne kwiatuchy Hanusia parapetowe podziwiam co dzień u ciebie ciesze się że humorek cie nie opuszcza dobrze że zimno haa to i w domu tak sie nie cierpi prawda ? choć wiadomo rwie nas na ogrodowe przyjemności ...poczytałam wierszyki wyrwane z duszy mojej Hanusi pięknie i w sedno jak zawsze trafione ...ale już bliżej jak dalej przecież nie może trwać to wszystko wieczność ...

trzymaj się kochana i wstawiaj kwiatuszki ja łapie zapachy twojej wiosny
buziam

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:30, 28 mar 2020

Do góry
Emus zaczyna budowe pergoli

przymierzamy "nowe" mebelki

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:23, 28 mar 2020

Do góry
Miro

Przedziwny Ogród 09:55, 28 mar 2020

Do góry
Witajcie wiosennie

Zieleń, drewno i antracyt 09:55, 28 mar 2020

Do góry
Długi poranny spacer z psem i reszta dnia zaplanowana w ogrodzie.
Przyjemna perspektywa
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:52, 28 mar 2020

Do góry
Dziewczyny Aniu, Tarciu, Dorotko, Gosiu, Madziu
Dzisiaj eM się już dowiedział o krzakach jak je poustawiałam
do zdjęć, na pytanie skąd miałam na to kaskę usłyszał przecież
wiesz, że ja chomik jestem i wystarczyło

Moje skarby

Mój mały ogródeczek :) 09:04, 28 mar 2020

Do góry
Gobasiowa lilia od razu z ziemi wychodzi zmutowana
Sezon 2017 u Hanusi 09:01, 28 mar 2020

Do góry
Nie nie łaziłam po salonach, wykorzystałam własną łazienkę na maksa. Jak wszyscy w domu, to czasami trudno znaleźć wolne okienko.

Chyba, że rezerwacja. Hi,hi Moje kwiatki z parapetu dla Was na dobry dzień.

Wzgórze chaosu 08:19, 28 mar 2020

Do góry
Anitka napisał(a)
Śliczna rodzinka, a chłopaki to Wasze klony. Dopiero na tych zdjęcia widzę jacy chłopcy do Was podobni. Na żywo jakoś tego nie widziałam.

Ja nie mam ani jednego zdjęcia tych łanów, bo eM niechcący wszystkie mi skasowała. Zastanawia mnie jak to miejsce wygląda jak nie ma cebulowych.

Iwonko cały wczorajszy dzień za mną chodzi ta rabata. Widzisz spać nawet nie mogę
- kształt widziany z góry to najmniejszy problem, bo z dołu tego nie widać
- po pierwsze ważne jest czy likwidujesz pergole i te kamienne donice? Można wówczas popracować nad jej kształtem. Z autopsji wiem, że jak coś nas kole po oczach i po dłuższym czasie te odczucia się nie zmieniają to lepiej się tego pozbyć, ale oczywiście po przemyśleniach "za" i "przeciw". Tym bardziej, że wiem, że od dłuższego czasu nie masz pomysłu czym pergole obsadzić
- rabacie brakuje proporcji, równowagi, stara część jest ciężka, góruje masywnie i wygląda jakby zsuwała się z jednej strony.
Stanowią ją głównie iglaki, nie pozbywałabym się jednak wszystkich iglaków (usunęłabym tego małego niebieskiego od strony glediczji i tego jałowca od strony ławeczki - chyba to zarośnięty niwak). Ja wręcz dosadziłabym jakieś w tej części na wprost wykuszu w domu, nie będą te dwie części od siebie oderwane - "iglakowa" i "nieiglakowa" - iglakami też można osiągnąć równowagę
- na poszerzonej części to co zostało dosadzone jest za małe, nawet jak minie kilka lat nie poprawi sytuacji
- brak "pięter", już Ci kiedyś mówiłam, że sadzisz na brzegu rabatu miskanty a za nimi wewnątrz mniejsze rośliny lub te żółte trawki wewnątrz rabaty, można posadzić na brzegu rabatu coś wyższego, by zasłonić widok i zachęcić do zajrzenia dalej, ale nie w tym wypadku
- musisz dosadzić rośliny, które są większe, masywniejsze, by zrównoważyć proporcje, dobrym rozwiązaniem na tej rabacie będzie sadzenie roślin grupami by tworzyły plany lub rzędy niż pojedyncze sztuki na mijankę
- rabata jest duża i może być podzielona na części
- rozglądnęłam się wirtualnie dookoła i spróbowałam sobie przypomnieć rabaty obok. Na nich po rewolucjach pojawiały się bardziej regularne nasadzenia, żywopłociki, nasadzenia rzędowe, nawiąż do tego, może niskie żywopłociki od strony domu
- ja zamiast traw rosnących bardziej w górę pionowo jak miskanty użyłabym tam również większych traw takich o pokroju zwisającym w dół, jak rozplenice ( np. od strony rabaty z glediczją), też pasuje mi Hakonechloa ale taka zwykła zielona, tych żółtych trawek jest tam za dużo chaotycznie porozrzucanych, miskanty zgrupowałabym od strony ławeczki
- krzewy - derenia i klona trzeba czymś w nóżkach podsadzić, zimozielonym i trawami, momiędzy klonem a dereniem dałabym jakiegoś iglaka
- hortensja na pniu zupełnie mi tam nie pasuje, nie wiem czy jeszcze jest, te zielone kule zaznaczone zielonymi strzałkami są w tych miejscach za małe, tą sosnę/kosodrzewinę trzeba czym podsadzić, może cyprysikami groszkowymi w kolorze zielonym, one maja przewieszające się gałązki i dodały by lekkości, zasłonią tez dół sosny i będą tłem dla krzewów, może cisy ale o pokroju krzaczastym, np. Summergold

Pogrupować, porobić obwódki z traw, krótkich żywopłocików, nie wokół całej rabaty jednolite, obwódki czy żywopłoty ujednolicają, porządkują. Dodaj cebulowe koniecznie, nie musza być tulipany, przebiśniegi ładne kapy liści mają.

I dodaj cebulowe, np. żonkile czy inne na rabacie z glediczją, dałabym tam też 3 kulki zimozielone, np. cisowe te, których jest za dużo przy wykuszu.
A przy wykuszu masz dobry pomysł by dodać carexów. Tam przy wykuszu może zamiast miskantów dać cisy kolumnowe, ale nie pamiętam dokładnie tego miejsca.

I jeszcze apeluje byś wprowadziła do ogrodu więcej plam roślin zadarniających, np. bodziszki oraz paprocie. Grafika w altanie sugeruje
Tyle na szybko na ten moment, szkoda, że nie mogę wpaść na kawkę i w realu Ci tego pokazać, ale Jacek jakby nas posłuchał to bym dostała zakaz odwiedzin Mam nadziej, że Ci w głowie nie namieszałam

Dziękuję Kochana za tyle czasu który mi poświęciłaś Już ci pisałam, że będę czytać po stokroć jak mantrę Jeszcze podczas kawusi dopracujemy szczegóły, niech tylko ten trudny czas minie jak najszybciej...

Podoba mi się zgrupowanie traw i kulek, krótsze tematycznie obwódki. Miskanty od strony ławki fajnie zgubią różnicę wysokości.
Donice kamienne do rozbiórki - to chyba największy problem. Sama nie dam rady. Ale jest to jakiś kierunek, bo one mocno ograniczają kształt tego miejsca.

Obejrzałam wczoraj sosenkę, ona tutaj niestety dużo nam miesza. Zdjęcia nie oddają dokładnie problemu. Problemem jest jej pozycja "boczna" i to, że z każdym rokiem łysy pień będzie się coraz bardziej odsłaniał. Uszczykiwanie jej to co najmniej kilka godzin roboty. Na coraz większej wysokości i szerokości. Jedyny plus jaki widzę to jej łącznik dużego z małym. I tyle. Kusi mnie na jej miejsce dać jakąś gwiazdę rabaty. Mam tam klona czerwonego i derenia milky way. Może któryś z nich na środek zamiast sosenki. Będę myśleć bez żądnych narzędzi przy sobie, obiecuję
Jeżówkowe-Love 08:05, 28 mar 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Wczoraj wzięłam się za zrywanie darni na rabacie od strony ulicy ,zrywam tylko w miejscu gdzie jest największa krzywizna (w sensie górka) reszta będzie przykryta kartonami i korą

Pracowałam w ciemnościach przy blasku ulicznej lampy a czas umilały mi liczne rozmowy z okolicznymi żulami .. którzy wieczorem bez większego celu błąkają się po okolicy

Tak było ciemno ale ciutkę widać tu przy tujach zerwane

Agentka
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:58, 28 mar 2020

Do góry
ciut pstryków

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:53, 28 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)
Irenko najbliższe hospicjum przyjmie chętnie.Sprawdź.

A na ławce posiedzieć w końcu warto - na to są. Teraz taki cudny czas coraz więcej zieleni i jeszcze nie skwar dobrze ogród sobie poogladać.
U mnie w warzywnym na grządkach sucho, a w kolejnym tygodniu opadów nie widać.Coś mi się wydaje że spędzę czas w ogrodzie na podlewaniu.

pozdrawiam

Sprawdzę. Już 2 osoby mam, im prześlę, a resztę do hospicjum.
Oj tak, w słonku już super. Mężuś wczoraj zrobił pierwsze koszenie, od razu ładniej.
Myślałam, że psiury już mają za sobą niszczenie poduszek, niestety znowu jedną w drobny mak rozszarpały, bo nie schowałam dokładnie.

znowu jednej brakuje
a tak przyjemnie w słonku posiedzieć

Wzgórze chaosu 07:49, 28 mar 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)
W Keukenhof byłem dwukrotnie. Przywołałaś wspomnienia z 2019 r. Pięknie tam jest i tak jak Sylwia pisze: morze ( a właściwie morza) cebulowych.
Synowie to kopie rodziców. Starszy - tato, młodszy - mama.

Moja Holandia zaczęła się w wakacje po maturze niestety nie od Keukenhoff ale też od łanów... chryzantem Fantastyczny czas, niezapomniane chwile. Chociaż siebie takiej już nie pamiętam

Chyba wtedy nauczyłam się tak dobrze plewić Czym skorupka za młodu nasiąknie...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies