Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Trawnik pod huśtawką 17:43, 12 lut 2017

Do góry
Jeśli nie nakryjesz do samego dołu, deszcz będzie zacinał z boku i na pewno dotrze do trawnika, będzie też spływał po plandece.

Odradzam streczowanie, bo drewno nie będzie oddychać i szybciej zgnije niż nie przykryte w ogóle.
Trawnik pod huśtawką 17:42, 12 lut 2017

Do góry
iluwatar1 napisał(a)
Witam.
Na wstępie chciałbym wszystkich przywitać, ponieważ jestem tu nowy.

Mam jedno pytanie do tych z doświadczeniem.
Ponieważ mam na działce na trawniku huśtawkę z belek drewnianych, i myślałem, żeby na zimę nałożyć na huśtawkę plandekę białą. huśtawka byłaby przykryta tak, że do trawnika docierałoby powietrze oraz światło (słońce nie ale światło tak). Tylko woda by nie docierała do trawy przez okres zimy. Pytanie czy trawnik w miejscu zakrytym od deszczu i śniegu przetrwa zimę?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Łukasz
Usuwanie trawnika pod rabaty - przesadzanie trawnika 17:38, 12 lut 2017

Do góry
jasanka napisał(a)
Likwiduję fragmenty trawnika pod rabatę. Jednocześnie mam spore, gołe place na części ogródka gdzie trawnik ma pozostać. Pomyślałam więc, że może przesadzę/przeniosę trawnik po kawałku z miejsc gdzie ma go niebyć, do miejsc gdzie go brakuje.

Próbowałam wygooglać frazę "przesadzanie trawnika" ale nic mi nie wyskoczyło sensownego Dlatego zdecydowałam się założyć wątek.

Już właściwie zaczęłam to robić, ale dużo z tym pracy a ja nie wiem czy ma ona sens. Proszę o radę. Może ktoś ma doświadczenie w przenoszeniu trawnika z miejsca na miejsce?

Równanie terenu pod trawnik - nierówny trawnik 17:36, 12 lut 2017

Do góry
To wszystko zależy jaką grubość musisz nasypać.

Do góry
RedHat napisał(a)
Witam,

Mam pytanie co radzicie zrobić na małym trawniku (30 m2)z rolki w przypadku nierówności? Te nierówności wynikają prawdopodobnie z niedostatecznego dosypania ziemi i nieodpowiedniego wyrównania. Teraz są bardzo duże problemy z koszeniem, bo brzegi trawnika są wyżej niż środek no i kolor jest nierównomierny przez to. Czy da się to waszym zdaniem uratować jakimiś półśrodkami np. dosypując w miejscach dołków ziemi czy lepiej to zdjąć i jeszcze raz ułożyć? Tylko może się okazać, że jeśli chcemy dosypać ziemi to musiałoby to być czasem nawet i 5-8cm. Trawa jest bardzo gęsta, a ilość ziemi niewystarczająca na praktycznie całym środku trawnika. Czy lepiej zdjąć ten trawnik i jeszcze raz wyrównać dobrze ziemię dowożąc ją? Dzięki za pomoc.

RH

Do góry
spike547 napisał(a)
Witam

Po obfitym deszczu powstały nierówności na świeżo posianym trawniku - za słabo dogęszczona ziemia walcem. Co robić? Zgrabić ponownie, wyrównać, wywalcować i ewentualnie dosiać czy tylko uzupełnić ziemią?

Do góry
Tam gdzie nisko naciąć trawnik odłożyć na boki, podsypać ziemi i położyć trawnik z powrótem. Trzeba było myśleć przed położeniem na co się kładzie, samo się nie wyrówna. Druga opcja, pociąć trawnik przy pomocy deski na równe pasy, pasy pociąć na "cegiełki" odłożyć dokładnie tak jak leżał, żeby potem pasował, wyrównać podłoże, położyć z powrotem.

Do góry
Zależy jak duże są te zagłębienia i jak rozległe.

Jeśli dołki wklęsłe, to dołóż ziemi i dosiej te "placki".
Równanie terenu pod trawnik - nierówny trawnik 17:35, 12 lut 2017

Do góry
Przejechać broną rotacyjną i rozpocząć proces zakładania trawnika jeszcze raz.

No bo dosypywanie w dołki to chyba robota głupiego. Nie wiem co bym zrobiła, ale raczej wjechała Avantem, brona, glebogryzarka, niwelator, a potem grabienie, wałowanie, grabienie, wałowanie, siatka p. kretom i trawnik z rolki,. Nie robię sianych, chyba że muszę.

Do góry
Nowa warstwa dosypana na uzupełnienie powinna się najpierw uleżeć, zanim się sieje trawnik. Teraz kiedy już jest posiany - za późno

Trawnik będzie się zapadał. Trudno naprawić taki błąd.

Do góry
Grandf napisał(a)
Witam wszystkich.

Posiadam problem ze swoim nowo założonym trawnikiem.
Firma nawiozła na mój ogród ziemię, którą rozplantowała.
Sam uzbrojony w walec do gleby i narzędzia ogrodnicze ubiłem ziemię "wydawało mi się żę dobrze".
Posiałem następnie trawę.
Po ok 2 tygodniach już się nie bałem po nim chodzić i okazało się że w niektórych miejscach zapada się ziemia o kilka centymetrów. Dodatkowo jakieś zwierzątko typu kret ryje pod ziemią co widać również w niektórych miejscach.

Moje pytanie:
Czy mogę na tym etapie (trawa ma ok 7 cm) utwardzać podłoże. Posiana jest trawa sportowa.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
Pnącza na wietrzne stanowiska 17:31, 12 lut 2017

Do góry
Winobluszcz pięciolistkowy. Tniesz patyki na 40 cm i wsadzasz głęboko, wystaje jedno oczko. Przyjmie się i masz materiał za darmo.

Kwitnących nie polecam, a w każdym razie nie spełni warunków o które prosisz.
Może Clematis montana, rdest Auberta (białe kwiaty), wiciokrzew przewiercień (kremowe kwiaty).
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 17:21, 12 lut 2017

Do góry
Tak, ale wtedy jak był zakładany wątek, to takich wynalazków jeszcze nie było,a nawet powiem więcej, nikt prawie nie miał pojęcia, że takie coś się robi w trawniku w ogóle. Ja to pokazałam po raz pierwszy i pokazałam przyrządy angielskie.

Było to w sierpniu 2010 roku. Artykuł do Twojego ogrodnika

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/49-brzegi-trawnika-czyli-jak-uproscic-pielegnacje

A że się docina od strony kostki to nawet Marzenka nie wiedziała Bo ja jej pokazałam osobiście na zlocie u niej w ogrodzie

Właśnie porządkuję i łączę wątki zdublowane.

Są też mechaniczne specjalne wycinarki, podkaszarka żyłkowa gubi zielone i śmieci.
Zakładanie trawnika podczas letnich upałów 17:14, 12 lut 2017

Do góry
Generalnie w moim artykule nie wskazuję, że upały to "dobry" okres na sianie trawnika, dobrym terminem są normalne tempoeratury bo przecież nikt nie ma tykle czasu przy braku podlewania automatycznego na siedzenie i zraszanie, zawsze będą takie okresy gdy kiełkujący tyrawnik będzie suchy.

Napisałam:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

Trawnik z siewu jest najprostszym i najtańszym sposobem zazieleniania dużych powierzchni przy domu po zakończonej budowie. Połowa września jest właśnie dobrym momentem na jego zakładanie. To idealny czas, ponieważ gleba po letnich upałach jest przeważnie wilgotna i ciepła. Nasiona wschodzą szybko, a my nie musimy tak podlewać jak latem.

Nie namawiam do siania w upały, ale gdy już jest posiany to go ratuj, przysyp ziemią lekko, zraszaj. Jest pewność że nie wszystko wzejdzie, jest pewność, że zaschnie sporo, jest pewność że trawnik nie będzie pełnowartościowy tak jakby był we wrześniu, podczas "normalnej" pogody i chłodnych poranków pełnych rosy.

Dlatego ostrzegam przed sianiem w upały. Dla siebie bym siała, bo mam arsenał w postaci niezawodnego systemu, który można ustawić na dowolny program podlewania nawet kilka razy dziennie. Na pewno bym nie stała z wężem, bo nie mam na to czasu.
Zakładanie trawnika podczas letnich upałów 17:12, 12 lut 2017

Do góry
Podlewać (zrasza
ać) nawet w słońcu, inaczej nici z trawnika. Jednoznacznie odpowiadam, musisz podlewać, bo wyschną nasiona, puszczą kiełki ale uschną, w połowie co najmniej. A wiec utrzymuj wilgoć, nie mówię o mocnym laniu na całego. Wystarczy systematyczne zraszanie.
Zakładanie trawnika podczas letnich upałów 17:12, 12 lut 2017

Do góry
jacek_z napisał(a)
Witam,

W zeszłym tygodniu posiałem trawę. Nasiona w większości na wierzchu (mimo wałowania) dlatego dzisiaj sprószyłem je dodatkowo cienką warstwą ziemi uniwersalnej. Nie chciałbym ich za bardzo eksponować na słońcu.

Podstawowe pytanie wynika z tego że nawet na tym forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi jak to jest z podlewaniem posianego trawnika w upały.

Na niektórych forach ostrzega się jednoznacznie:
- podlewaj wieczorem, ew. bardzo wcześnie rano (rzadko ale obficie), nigdy w środku dnia w pełnym słońcu... bo sparzysz nasiona, szok termiczny, cała woda wyparuje w krótkim czasie, itd.

- z drugiej strony fachowcy nakazują aby nie dopuszczać do wysychania gleby, cały czas utrzymywać wilgotność i podlewać nawet kilka razy w ciągu dnia?

Przecież powyższe zupełnie się wyklucza! mam już mętlik w głowie, jak to w końcu jest z tym podlewaniem? Z góry dziękuje za wyjaśnienie. Pozdrawiam
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 17:07, 12 lut 2017

Do góry
Nie rób taśmy zrób kancik.

Do góry
Ja mam takie doświadczenie, że w szpary w kostce wrasta trawnik i potem należy ślęczeć na kolanach i wydzierać ten trawnik ze szpar. Jeśli tego nie zrobisz, wygląda równie nieporządnie, jakbyś kantów nie miała. A palce bolą, oj bolą. I kręgosłup.

Zrezygnowałam z tego powodu z pielęgnacji ogrodu, bo się odechciewa. Myślę, że to wystarczająca argumentacja.

Do góry
Artykułów szukamy na stronie głównej nie na forum jest na ten temat i szybko się zdecydujesz na odpowiednie wykończenie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/49-brzegi-trawnika-czyli-jak-uproscic-pielegnacje

Szmatki nie kładź.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 17:06, 12 lut 2017

Do góry
AGUSIA_M napisał(a)
Witam,
Dopiero rozpoczynam przygodę z ogrodem. W związku z tym ciągle pojawiają się w mojej głowie pytania, na które nie jestem sama w stanie udzielić odpowiedzi. Dlatego zwracam się do was Drodzy Ogrodnicy.
Poradźcie mi czym mogę oddzielić pas thuj bignący wzdłóż ogrodzenie od trawnika tak aby trawa nie wrastała mi w drzewka i jednocześnie ułatwiłałoby mi to koszenie??
Drugi pytanie czy należy stosować agrowłóknine na rabatę,która będzie pokryta kamyczkami??
Liczę na wasze wskazówki i pozdrawiam was ciepło z Mojego nowego ogrodu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies