Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

W kamiennym kręgu od początku 07:37, 26 lip 2021

Do góry
Pomimo wszystko zostanie Jurajskie A niech tam.
W kamiennym kręgu od początku 22:58, 25 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, melduję, że ciasto wg Twojego przepisu wyszło Robiłam już 3 razy i smakuje za każdym razem, a jak wygląda Dzięki Tobie nie jestem już taka "noga" w tym zakresie i nareszcie mam efektowne ciasto. Nazwę go Jurajskie

Danusiu rozbawiłaś mnie
Znów pomyliłaś mnie z Agnieszką z Jurajskiego
Nie nazywaj czasem ciasta kamiennym bo za smaczne

Buziaki
Chwasty w trawniku 22:42, 25 lip 2021

Do góry
Andalucia napisał(a)
Cześć! Nie wiem już co robić, trawnik siany w maju, rósł powoli, co dzień podlewalismy. Gdy osiągnął odpowiednią wysokość zaczęliśmy kosić jednak byl jasno zielony,były upały,sucho. Po 2 mcach z poczatku lipca posypałam go nawozem (target - nawóz zagęszczający, wypierający chwasty). Po nawożeniu akurat obficie padało, przez następne 3 dni był także obficie podlewany. Po kilku dniach trawnik zrobił się piękny,ciemno zielony, gesty, chwasty poznikały,rosl jak szalony. Ok 2,5 tyg po nawożeniu zaczęły wychodzić dziwne małe żółte placki, trawa zrobiła się rzadka, jest jasno zielona, przestala znów rosnąć, między zielonymi źdźbłami są na zmianę żółte jakby uschniete. Zaczęło pojawiać się pełno chwastow których wcześniej nie było,a miejscami zaczęły wyrastać male żółte grzybki. Zrobiłam oprysk polyversum czy jakoś tak, przeciw grzybowi. Nie wiem co dalej robić. Jestem załamana. Chciałam mieć piękny trawnik a tu coś takiego chwastow przybywa z dnia na dzień. Może zbyt obficie podlewalismy na noc już wyrosnieta trawę? Później były okropne ulewy. Może spalilam nawozem? Kompletnie nie wiem co robić,boję się że zaraz cały żółknie albo nie zostanie z trawy nic poza chwastami
Załączam zdjecia,ale cos chyba jest nie tak bo ich nie widzę...

Potrzebne zdjęcia.
Chwasty w trawniku 22:42, 25 lip 2021

Do góry
Jest szansa na wyrównanie tylko trzeba to zrobić.
Ogrodowe skarby 09:27, 25 lip 2021

Do góry
Beatko, ja też zaglądam z ciekawością. Wracaj do nas.
W kamiennym kręgu od początku 09:25, 25 lip 2021

Do góry
Aniu, melduję, że ciasto wg Twojego przepisu wyszło Robiłam już 3 razy i smakuje za każdym razem, a jak wygląda Dzięki Tobie nie jestem już taka "noga" w tym zakresie i nareszcie mam efektowne ciasto. Nazwę go Jurajskie
Podlewanie trawnika 22:20, 23 lip 2021

Do góry
Wolne placki trzeba dosiać tymi samymi nasionami..

Podlewaj tylko raz dziennie, bo trawa będzie się korzeniła zbyt płytko, gdy ma wodę ciągle. Potem będzie mało wytrzymała na suszę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:09, 23 lip 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Mnie zainteresowała " sieczkarnia" do traw. Ostatnio tych badyli po lecie jest pełno w ogrodzie, a one w kompoście nie rozkładają się bez cięcia.
Cięcie sekatorem jestt uciążliwe, nawet powiem, że niemożliwe.

No i szukam takiego urządzenia, podobnego do "tasaka z rączką". Tasak mam. Rączka własna też. ale to nie to, niestety.

Wasze ustrojstwo mi się podoba.

To ustrojstwo kupiliśmy na starociach i odrestaurowaliśmy. To właśnie tak działa.
Czas nawadniania 22:19, 22 lip 2021

Do góry
Moja rada, rozkop grunt nieco przy brzozach i sprawdź jak głęboko ziemia jest przesiąknięta i mokra. Tylko tak można sprawdzić, czy mają z amokrom czy za sucho.
Pamiętaj, nic nie zastąpi człowieka, żaden sprzęt nie wiem jaki, jeśli człowiek nie rozpozna potrzeb roślin i ich nie zaspokoi..
Żywopłot mieszany 21:20, 22 lip 2021

Do góry
Dzieci - wiadomo, wszędzie jest dużo trujących roślin, trzeba dzieci wychowywać i pokazywać im tylko to co wolno jeść. Zrobić grządkę z poziomkami i borówkami a reszty nie wolno.
Dalia na balkonie czarne plamy i brązowiejące pąki zamkn. 21:16, 22 lip 2021

Do góry
odp. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3699-dalie-i-liliowce-choroby-i-szkodniki?page=1#post_3
Dalie i liliowce choroby i szkodniki 21:16, 22 lip 2021

Do góry
al11 napisał(a)
Na jednym liściu pojawiły się małe czarne plamki. Wszystkie pąki zaatakowane.

Ta biedronka siedzi od tygodnia. Chyba nie ma z tym nic wspólnego.
Dalia przez dwa dni nie była podlewana.

Może to wcale nie byc choroba grzybowa a wynik mokrej i upalnej pogody.
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 20:00, 22 lip 2021

Do góry
Pagaczos napisał(a)
Witajcie ,
Na wiosnę zasadziłem 3 brzozy doorenbos. Na ten moment wyglądają jak na zdjęciach. Wydaje mi się ze czegoś im brakuje lub dopadła je choroba. Może ktoś z Was podpowiedzieć co mogę dalej zrobić ? Użyć jakiegos nawozu? Proszę o pomoc☺️
Brzoza - problemy inne niż choroby i szkodniki 19:59, 22 lip 2021

Do góry
Izabella18 napisał(a)
Dzień dobry. W tym roku posadziłam brzozę i rosła pięknie aż nagle w ciągu kilku dni liście pożółkły i uschły. Szczęśliwie zaczęły pojawiać się nowe listki i to dało mi nadzieję że wszystko jest w porządku ale niestety widzę że te nowe listki też usychają . Bardzo proszę o pomoc. To mój pierwszy ogród i pierwsza brzoza i bardzo chciałbym ją uratować.
Brzoza pożyteczna jakby więdnie zamkn. 19:58, 22 lip 2021

Do góry
odp. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/2070-choroby-i-szkodniki-brzoz-brzoza-betula?page=25#post_0
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 19:57, 22 lip 2021

Do góry
Krzysztof_pomorskie napisał(a)
Proszę o radę - brzozy pożyteczne, obecnie około 9m, u mnie 1,5 roku. W zeszłym roku w bardzo dobrej formie, w tym widzę że jakby zwiędnięte, czubki mocno zgięte, gałęzie niektóre opadnięte, gdzieniegdzie przerzedzone liście.
Na liściach ani korze nie widać choroby, raczej wyglądają zdrowo.
Podlewanie linią kroplującą, co 2gi dzień około 1h.

Coś sugerujecie? Z góry dziękuję

Odp. powyżej na poprzedniej stronie. Liście są ciężkie, mokro jest, przysrosty duże, a gałęzie nie są na tyle zdrewniałe aby wytrzymać ten ciężar, stąd gną się do ziemi. Nic takiego się nie dzieje złego.
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 19:57, 22 lip 2021

Do góry
Liście są ciężkie, mokro jest, przysrosty duże, a gałęzie nie są na tyle zdrewniałe aby wytrzymać ten ciężar, stąd gną się do ziemi. Nic takiego się nie dzieje złego.

Podlewanie trawnika 19:55, 22 lip 2021

Do góry
W jakim wieku jest trawnik, ile razy już był koszony i jak wygląda?
Zdjęcia poproszę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies