Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 07:50, 26 lip 2021

Do góry
Mogą być kolumnowe drzewa - buki (zielone, bordowe albo żółte) albo graby Fastigiata.
Nie muszą być świerki, będzie za nudno. Dałabym inny kolor tutaj.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:48, 26 lip 2021

Do góry
Sylwia, gunnera żyje, czeka i już mamy plan gdzie posadzić.
Plamy na trawniku 07:46, 26 lip 2021

Do góry
Jak na moje oko to nie zwierzęta, chyba że koza albo krowa, bo tylko duże zwierzę "wyleje z siebie" aż tyle płynu...

No chyba że duża suczka w typie wodołaza..(nowofundland), ale raczej suczki nie sikają naraz, tylko etapami. Tutaj ktoś wylewa naraz dużo tego. I pali trawnik.
Pomyśl co się u Was robi obecnie, może jakieś malowanko w domu albo coś innego.
Ulewa po zasianiu trawnika 07:41, 26 lip 2021

Do góry
bukaj napisał(a)
Droga grupo. Jestem amatorem i mam zapał żeby własnoręcznie wykonać piękny trawnik z siewu. Nie chciałem stosować herbicydów ale chyba nie mam wyboru. W ogrodzie pierwszy po zasianiu trawy pojawił się perz a potem chwastnica. Ręczne usuwanie chwastów w trakcie przekopania nie sprawdziło się. Kilka dni po zasianiu mój region nawiedziła ulewa stulecia i nasiona sobie spłynęły. Zrobiłem dosiewkę ale niestety mimo tego trawnik wygląda bardzo słabo, ma mnóstwo dziur.
Biorę pod uwagę oprysk herbicyd em totatalnym, przekopanie glebogryzarką i ponowny siew na jesień. Pytanie do was ile czasu trzeba odczekać od oprysku do przekopania całego terenu i dalej wysiewu?
Załączam zdjęcie jak wygląda mój trawnik aktualnie. Jest po pierwszym koszeniu bo trawa w niektórych miejscach byla już zbyt wysoka.
Z góry dzięki za porady!

[/img]
Chwasty w trawniku 07:40, 26 lip 2021

Do góry
Andalucia napisał(a)

Wydrapać pazurkami metalowymi albo grabiami, posypać ziemią, dosiać ewentualnie. Podlewać. Tutaj jest nadmiar filcu i trawa nie ma jak rosnąć.
Chwasty w trawniku 07:39, 26 lip 2021

Do góry
Andalucia napisał(a)

Chwasty dwuliścienne np. babka zwalczy Chwastox
Chwasty w trawniku 07:39, 26 lip 2021

Do góry
Andalucia napisał(a)

Tutaj sika suczka na trawniku, wyprowadzaj suczkę na spacery celem załatwienia się.
Chwasty w trawniku 07:38, 26 lip 2021

Do góry
chapter322 napisał(a)
Dzień dobry.
Bardzo proszę o poradę dot. pajęczyny na całym trawniku.
Posiadam trawnik który w maju został niestety troszkę przenawożony nawozem yaramila komplex. Przez czas nawożenia trawnika, trawa rosła jak szalona i miała piękny zielony kolor. Niestety po przestaniu działania nawozu trawa zaczęła lekko przysychać oraz pojawiła się pajęczyna na całym trawniku jak i grzybki .
Mimo iż trawa jest systematycznie podlewana automatycznie niestety są miejsca gdzie trawa przysycha, ponadto na trawniku rośnie duzo grzybków oraz pojawiają sie małe chwastnice.
Proszę o poradę czy to jest pleśń śniegowa, czym to zwalczyć, jakie opryski zastosować?

Nie, to raczej nie jest pleśń a wynik przenawożenia. Niczym nie opryskiwać. Pokazać zdjęcia jak wygląda trawnik.
W kamiennym kręgu od początku 07:37, 26 lip 2021

Do góry
Pomimo wszystko zostanie Jurajskie A niech tam.
W kamiennym kręgu od początku 22:58, 25 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, melduję, że ciasto wg Twojego przepisu wyszło Robiłam już 3 razy i smakuje za każdym razem, a jak wygląda Dzięki Tobie nie jestem już taka "noga" w tym zakresie i nareszcie mam efektowne ciasto. Nazwę go Jurajskie

Danusiu rozbawiłaś mnie
Znów pomyliłaś mnie z Agnieszką z Jurajskiego
Nie nazywaj czasem ciasta kamiennym bo za smaczne

Buziaki
Chwasty w trawniku 22:42, 25 lip 2021

Do góry
Andalucia napisał(a)
Cześć! Nie wiem już co robić, trawnik siany w maju, rósł powoli, co dzień podlewalismy. Gdy osiągnął odpowiednią wysokość zaczęliśmy kosić jednak byl jasno zielony,były upały,sucho. Po 2 mcach z poczatku lipca posypałam go nawozem (target - nawóz zagęszczający, wypierający chwasty). Po nawożeniu akurat obficie padało, przez następne 3 dni był także obficie podlewany. Po kilku dniach trawnik zrobił się piękny,ciemno zielony, gesty, chwasty poznikały,rosl jak szalony. Ok 2,5 tyg po nawożeniu zaczęły wychodzić dziwne małe żółte placki, trawa zrobiła się rzadka, jest jasno zielona, przestala znów rosnąć, między zielonymi źdźbłami są na zmianę żółte jakby uschniete. Zaczęło pojawiać się pełno chwastow których wcześniej nie było,a miejscami zaczęły wyrastać male żółte grzybki. Zrobiłam oprysk polyversum czy jakoś tak, przeciw grzybowi. Nie wiem co dalej robić. Jestem załamana. Chciałam mieć piękny trawnik a tu coś takiego chwastow przybywa z dnia na dzień. Może zbyt obficie podlewalismy na noc już wyrosnieta trawę? Później były okropne ulewy. Może spalilam nawozem? Kompletnie nie wiem co robić,boję się że zaraz cały żółknie albo nie zostanie z trawy nic poza chwastami
Załączam zdjecia,ale cos chyba jest nie tak bo ich nie widzę...

Potrzebne zdjęcia.
Chwasty w trawniku 22:42, 25 lip 2021

Do góry
Jest szansa na wyrównanie tylko trzeba to zrobić.
Ogrodowe skarby 09:27, 25 lip 2021

Do góry
Beatko, ja też zaglądam z ciekawością. Wracaj do nas.
W kamiennym kręgu od początku 09:25, 25 lip 2021

Do góry
Aniu, melduję, że ciasto wg Twojego przepisu wyszło Robiłam już 3 razy i smakuje za każdym razem, a jak wygląda Dzięki Tobie nie jestem już taka "noga" w tym zakresie i nareszcie mam efektowne ciasto. Nazwę go Jurajskie
Podlewanie trawnika 22:20, 23 lip 2021

Do góry
Wolne placki trzeba dosiać tymi samymi nasionami..

Podlewaj tylko raz dziennie, bo trawa będzie się korzeniła zbyt płytko, gdy ma wodę ciągle. Potem będzie mało wytrzymała na suszę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:09, 23 lip 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Mnie zainteresowała " sieczkarnia" do traw. Ostatnio tych badyli po lecie jest pełno w ogrodzie, a one w kompoście nie rozkładają się bez cięcia.
Cięcie sekatorem jestt uciążliwe, nawet powiem, że niemożliwe.

No i szukam takiego urządzenia, podobnego do "tasaka z rączką". Tasak mam. Rączka własna też. ale to nie to, niestety.

Wasze ustrojstwo mi się podoba.

To ustrojstwo kupiliśmy na starociach i odrestaurowaliśmy. To właśnie tak działa.
Czas nawadniania 22:19, 22 lip 2021

Do góry
Moja rada, rozkop grunt nieco przy brzozach i sprawdź jak głęboko ziemia jest przesiąknięta i mokra. Tylko tak można sprawdzić, czy mają z amokrom czy za sucho.
Pamiętaj, nic nie zastąpi człowieka, żaden sprzęt nie wiem jaki, jeśli człowiek nie rozpozna potrzeb roślin i ich nie zaspokoi..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies