Witam jestem nowy na forum, witam wszystkich forumowiczów. Na początku chcę powiedzieć że przeczytałek cały wątek kilka razu by znaleźć odpowiedzi na mój problem z chwastnicą w trawniku! Wiele osób doradza by trawnik zakładać od nowa gdy tylko chwastnica pojawi się w dużej ilosci w trawie mimo iż wielu forumowiczów tak naprawdę nie ma problemów z chwastnica tylko z innymi trawamy które szpeca trawnik.
Dla tych którzy szukają informacji jak usunąć ten niepożądany gatunek trawy z trawnika przedstawię mają historie.
Przygotowaliśmy teren pod trawnik w tamtym roku tj. Kilka wywrotek torfu zmieszane z rodzimą ziemia, następnie na jesień oprysk tak znienawidzonym rounduper na wiosne ponowny oprysk by zabic wszystko to co z nasion wykiełkowało i siew trawy. Niestety popełniliśmy duży błąd posypując nasiona mieszanka (torf odkwaszony-żółty piach-rodzima ziemia) w rodzimej ziemi okazało się że było wiele nasion chwastnicy co spowodowało że cały młody trawnik wyglądał jak pole chwastnicy już po tygodniu po posianiu.
Próbowaliśmy wyrywać młodą chwastnicę aczkolwiek z 10m2 wyrwałem wiadro malutnikich chwastów co przy trawniku 500m2 mijało się z celem, zanim bym doszedł do końca trawnika zastałbym już rośliny gubiące nasiona (2 dni 10m2). Słyszałem o środku chemicznym puma uniwersal ale nie znalazłem żadnym informacji czy naprawdę działa i czy nie zniszczy mojej 2 tygodniowej trawy. Stanąłem przed prostym wyborem oprysk albo pomoże albo spali trawę czyli ryzykujesz albo nie robisz nic i zakładasz trawnik od nowa!
Zrobiłek oprysk na 2 tygodniowy trawnik (nasiona zaczęły kiełkować po 4 dniach od posiania- trawa rpr bar power znanego producenta). Dawka jaką użyłem to 50ml na 12l wody oprysk robiłem opryskiwaczem spalinowym. Dodaje zdjęcia chwastnicy po 2 tygodniach od oprysku, sami widzicie że było warto chwastnica była w takiej ilości że nie było już widać trawy a sam chwast!
Jedno ze zdjęc przedstawia chwastnice dorosłą czyli oprysk działa nie tylko na młodą chwastnice! Wszystkie brązowe plamy na zdjęciach pomiędzy trawa to gnijąca chwastnica trawa ma się coraz lepiej i oprysk jej nie zaszkodził. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

p